Trendyol'a şok! Merterli firma dava açtı, ‘Milla’yı kaybetti

Trendyol'a şok! Merterli firma dava açtı, ‘Milla’yı kaybetti

Merterli tekstilci Nova Group ile e-ticaret sitesi Trendyol arasındaki marka davası sonuçlandı.

Trendyol'a şok! Merterli firma dava açtı, ‘Milla’yı kaybetti
16px
24px
16.02.2016 06:30
ABONE OLgoogle
Merterli tekstilci Nova Group ile e-ticaret sitesi Trendyol arasındaki marka davası sonuçlandı.  Mahkeme, Trendyol’un ‘Milla’ markasıyla Nova Group’un ‘Mila by Nova’ ‘marka hakkına tecavüz’ suçu işlediğine karar verdi. Karar, Yargıtay tarafından da onaylandı. 

MERTERLİ tekstil firması Nova Group’un, DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Tic. A.Ş. (TRENDYOL) aleyhine açtığı ‘marka hakkına tecavüz’ davası
sonuçlandı. 4 yıllık dava sürecinin sonucunda mahkeme, davacıyı haklı buldu ve Trenyol’un, ‘Milla’ ibaresini kullanmasını yasakladı. Bu ifadeyi taşıyan ürün ve ticari evraklar için de toplatma kararı verildi.

İki şirket arasında Milla markasının kullanılmasına yönelik hukuk mücadelesi 2012 yılında başladı.  Nova Group yetkilileri, Ağustos 2007’de, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak ‘Mila by Nova’ markasını tescil ettirdiklerini, bu markayı andıran ‘Milla’nın Trendyol tarafından kullanıldığını görünce konuyu mahkemeye taşıdıklarını açıkladı.

Nova’nın kurucusu Haldun Boz, Ağustos 2011’de noter kanalı ile Trendyol’a ihtarname çektiklerini ancak, sonuç alamayınca Ocak 2012’de dava açtıklarını, 26 Ocak 2016 itibariyle de tüm yargı sürecinin tamamlandığını söyledi. 

MARKAMIZI KULLANIYOR

İstanbul 3. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, davacı şirketin iddiası kayıtlara, “Mila by Nova tescilli markamız. Trendyol’un sitesinde ‘Milla’ ve ‘Milla by Trendyol’ etiketli ürünler satılıyor. Bu durum, marka hakkına tecavüzün yanı sıra haksız rekabete yol açıyor” şeklinde yer aldı.

Şirket adına başvuruyu yapan Avukat Ahmet Sert dilekçesinde özetle “Davalı tarafın kullandığı ‘Milla’ ibaresi müvekkilin markası ile ayır edilmeyecek benzerlikte. Logonun yazılış şekli ve rengi de benzer” dedi.  Dava başvurusunda, ‘Milla’ ve ‘Milla by trendyol’ ibarelerinin, ürünlerin yanı sıra,  tanıtım ve reklâmlarda da kullanılmaması  istendi. Başvuruda ayrıca ‘milla.com.tr’ isimli sitenin de yayının durdurulması talep edildi.

‘MİLLA’YI TEK KULLANMIYORUZ

Trendyol adına yapılan savunmada ise Nova Group adına tescilli marka ile karıştırılacak şekilde pazarlama ve satış yapılmadığı kaydedildi. Savunma dilekçesinde, marka hakkına tecavüzün söz konusu olmadığı vurgulanarak “Milla ibaresi, müvekkilin asıl ticari faaliyetini sürdürdüğü Trenyol ile birlikte kullanılıyor. Milla için TPE’ye tescil başvurusu yapıldı ancak ret kararı verildi. Bu nedenle Milla ibaresi tek başına kullanılmıyor. Dolayısı ile davacının markası ile karıştırılma durumu olmaz” denildi.

MARKA HAKKINA TECAVÜZ VAR

Mahkeme, tarafların savunma ve delilerini aldıktan sonra dosyayı bilirkişi heyetlerine teslim etti. Nisan 2014’de mahkemeye sunulan raporda özetle şu tespitlerde bulunuldu: “Davacının markasındaki Mila kelimesi ile davalının Milla kelimesi arasında sadece ‘l’ harfi farkı var. Bu farklılık, ayırt ediciliği sağlamaz.  Tüketici kitlesi nezdinde, markalar arasında bağlantı olduğu ihtimali düşünülür. Trendyol’un kullanımı davacının markadan kaynaklanan haklarına tecavüz niteliği taşıyor.” Raporun sunulmasından iki ay sonra da karar çıktı.

Mahkeme, davacıyı haklı buldu ve Trenyol’un, ‘Milla’ ibaresini kullanmasını yasakladı. Bu ifadeyi taşıyan ürün ve ticari evraklar için de toplatma kararı verildi. Milla.com.tr için erişim engeli kararı da verilerek, ‘Milla By Trendyol’ ibaresi taşıyan yüzlerce sayfa için ‘Bu sayfalardaki Milla ibaresi çıkarılsın” dedi.

Yargıtay kararı onayladı

TRENDYOL, aleyhine olan mahkeme kararı temyiz etti. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını onadı. Trendyol karar düzeltme başvurusu yaptı. Daire bu başvuruyu da geri çevirdi. Böylece 4 yıl kadar süren yargı süreci tamamlandı. 26 Ocak 2016’da kesinleşti. Nova Group avukatıyla, İstanbul 26. İcra Müdürlüğü’ne başvurdu. İcra müdürlüğü, takip talebini 11 Şubat günü Trendyol’a ulaştırdı. İcra Müdürlüğü’nün belirleyeceği bir gün, şirketin merkez adresi ve deposuna gidilerek ‘Milla’ ibaresi bulunan tüm ürünler ve materyaller toplatılacak. Nova Group, Trendyol’a karşı maddi manevi tazminat talebi ile dava açmaya da hazırlanıyor.

Hukuki süreç devam ediyor

TRENDYOL’dan yapılanaçıklamada ise mahkeme kararı ile ilgili şunlar söylendi: “DSM Grupolarak firmamıza ait Millaby Trendyol markalarıTürk Patent Enstitüsünezdinde tescillidir. Tescilnumaralarımıza örnekolarak TPE sitesinden2011/83839” no’lu tescileve kapsadığı ürün vehizmetlere bakabilirsiniz.Markalar ile ilgili hukukisüreç devam etmektedir.”
Dinçer Gökçe/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde