Traktörün Türk kraliçesi

Traktörün Türk kraliçesi

Zeynep Erkunt, traktörde 3 aylık sıra oluştuğunu belirterek "Geçen yıl 640 adet satabildik. Bu yıl bin 900 hedefi koymuştuk. Ancak işler iyi olunca 2 bin 350'ye çıkardık" dedi.

Traktörün Türk kraliçesi
16px
24px
28.03.2010 10:58
ABONE OLgoogle

Erkunt Traktör'ün Başkanı Zeynep Erkunt, traktörde 3 aylık sıra oluştuğunu belirterek "Geçen yıl 640 adet satabildik. Bu yıl bin 900 hedefi koymuştuk. Ancak işler iyi olunca 2 bin 350'ye çıkardık" dedi. Erkunt, ABD'ye ihracata da başladıklarını söyledi

Geç olsun güç olmasın demişler ya kesinlikle haklılar. Erkunt Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan'dan bahsediyorum. Türkiye'nin lisanslı traktör üreticileri dışında kendi markalarıyla üretim yapan tek üretici. Bir kucak dolusu bilgiyle geldi SABAH'ı ziyarete. Her konuyu uzun uzun anlatamayacağım ama önemli gördüğüm birkaç konuyu sizlerle paylaşayım. İlki biz gazetecilerin sevdiği türden bir haber. Hani şu tereciye tere satan haberlerinden...

MACAR TEST ETTİ

ABD'ye traktör satmaya başlamışlar. Orlando'da ocak ayında katıldıkları fuarda kurdukları bağlantı sonrası hemen testlerin başladığını belirten Erkunt, ABD'ye ihracata başladıklarını söyledi. İlk yıl 50 traktör satmalarının başarı olacağını belirten Erkunt hedeflerinin bu dev pazarda binli rakamlara ulaşmak olduğunu söylüyor. Bir Türk markası olarak şu anda 21 ülkeye ihracat yaptıklarını anlattı Zeynep Erkunt Armağan... Lüksemburg'dan AB'nin kabul ettiği standartları karşılayabildikleri için belge alabildiklerini böylece Avrupa'ya ihracat yapabildiklerini anlattı.

Lüksemburg onaylı belgeleri olmalarına karşın Macaristan'da 1 yıl test edildiğini kaydeden Erkunt her ülkenin yine de test yapmak istediğini kaydetti. 2008'de bin 500 traktör sattıklarını geçen yıl adedin 640'a düştüğünü aktaran Erkunt, sohbet sırasında bu yılki hedeflerini bin 900 olarak koyduklarını söyledi. Ancak geçen bir ayda Erkunt tsatışlarda beklediklerinden çok daha iyi bir tabloyla karşı karşı kaldıklarını anlattı. İç piyasada uzun bekleme listeleri oluştuğunu bildiren Erkunt, "Stokta 1 tane traktör kalmadı. Bu ay 250, gelecek ay 300 traktör satacağımızı görüyorum. Bu yılın hedefini bin 900'den 2 bin 350 adede yükselttik. Bunun bin 850'si iç piyasaya kalan 500'ü ihracat olacak" dedi.

Çin traktörü satsam yorulmazdım

Erkunt'un bir de eleştirisi var. "Bir sürü Uzakdoğu markası var" diyen Erkunt bu traktörleri AB ve ABD'nin sokmadığını belirtip ekliyor: "Ama bizde satışı var. Türkiye'de 36 marka var. 5'i yerli kalanı yabancı. Bunlar içinde standartlara uygun 10-12'yi geçmez."

Çinlitlerden teklif geldiğini kaydeden Erkunt'un hesabı da ilginç: "Çinli bir traktör üreticisi 5 bin 500, Hintli bir üretici de 6 bin eurodan bize traktörlerini vermeyi teklif etti. Buna bin euro nakliye, 200-300 lira da masraf ekleyin eder 6 bin 600 euro. TL karşılığı 14 bin lira. 17 bin liraya satsam bir traktörden 3 bin lira kazanırım. Ayda 100 traktör satsam 300 bin lira. Elimi kıpırdatmadan bu kadar para. Ama buna itibar etmedik."

21 ülkeye ihracat yapıyor

ABD
Finlandiya
Avusturya
Yunanistan
Bulgaristan
Macaristan
Romanya
Polonya
Sırbistan
Hırvatistan
Slovenya
Kıbrıs
Irak
Yemen
Sudan
Fas
Angola
Tanzanya
Senegal
Gana
Mali

Tarık Yılmaz/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde