Traktörcülerin "motor" krizi

Traktörcülerin "motor" krizi

Avrupa Birliği'ne (AB) uyum amacıyla, traktör üreticilerinin 1 Ocak 2011'den itibaren ''Euro-3'' tipi daha az emisyon yayan motora geçmesi gerekiyor.

Traktörcülerin "motor" krizi
16px
24px
07.11.2010 11:59
ABONE OLgoogle

Ancak, Türkiye'de yaygın olarak kullanılan 70 beygir ve altındaki traktörler için henüz uygun ''Euro 3'' motor geliştirilemedi.
     Avrupa'da 90 beygir ve üzerindeki traktörler için Euro 3 motor üretildiği için, Türkiye'nin ithalat ile de yeteri miktarda Euro 3 motor bulamayacağı belirtiliyor. Yılda ortalama 25 bin adet üretim yapan traktör sektörü, üretim ve satışların durmaması için Euro 3 motor zorunluluğunun en az 6 ay ertelenmesini istiyor.
     Erkunt Traktör Genel Müdürü Zeynep Erkunt Armağan, ''Devlet, çevre endişesi ile 100 bin aracı hurda kapsamına alırken, kara motor ile çalışan, hiç bir çevre standardına uymayan 600 bin traktörü hurda olarak görmüyor'' dedi. 

     Zeynep Erkunt Armağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın geçen yıl çıkardığı bir tebliğ ile traktör üretiminde Euro 3 motor kullanma zorunluluğu getirdiğini ve uygulamanın 1 Ocak 2011'de başlayacağını söyledi. 

     AB'de 2009 yılından beri traktörlerde Euro 3 motor kullanıldığını belirten Armağan, Türkiye'de çiftçilerin büyük bölümünün 70 beygir ve altında traktör kullanabildiğini, ancak bu aşamaya kadar motor firmalarının 75 beygir ve altındaki traktörler için uygun Euro 3 motor geliştirmeyi başaramadığını söyledi.
     Motor gücü 90 ve üzerindeki traktörler için Euro 3 motor bulmakta bir sorun olmadığını, ithalatla karşılanabileceğini anlatan Armağan, şu bilgiyi verdi: 

     ''Avrupa çiftçisi ortalama 100 beygir ve üzerinde güçte traktör kullanıyor. Türkiye'de ise satılan traktörlerin yüzde 50'si 70 beygir ve altında. Avrupa'da daha çok 90 beygir ve üzerindeki traktörler için Euro 3 motor üretiliyor. 3 silindirli ve küçük beygir gücündeki traktörler için Euro 3 motor üretiminde henüz olumlu sonuç alınmadı. Çok az sayıda üretim yapıyor ve ithalat aşamasında zorlanabiliriz. Ama motor firmalarının bu çalışmalar konusunda olumlu sonuçlar alma aşamasına geldiğini biliyoruz. Ancak, 1 Ocak 2011'e kadar bu çalışmaların tamamlanması ve piyasaya arz fazla mümkün görünmüyor. Türkiye'de bir firma 70 beygir ve altında traktörler için Euro 3 motor geliştirdiğini açıkladı. Ama henüz bu sorunu çözmüyor. Bu aşamada Euro 3 motor zorunluluğunun başlatılması halinde, traktör firmalarının üretimi ve satışı durma noktasına gelecek. Söz konusu mevzuat uyarınca, firmalar, ancak son 5 yıldaki satış rakamlarının ortalamasının yüzde 20'si kadar Euro 2 motor traktör satabilecek. Bu durumda, yıllık yaklaşık 25 bin civarında satış yapılan sektörün üretimi ve satışları tehlikeye girecek. Bu nedenlerle traktör sektörü için Euro 3 motor kullanımı zorunluluğunun en az 6 ay ertelenmesini istiyoruz. Çünkü bu sürede, birçok motor firmasının olumlu sonuç alabileceğini düşünüyoruz.'' 

     Euro 3 motor zorunluluğunun uygulanması halinde, çiftçinin kendi üretimi açısından ekonomik olan düşük beygir gücündeki traktörler yerine Euro 3 motor bulunan daha büyük traktörlere yönelmek durumunda kalacağına işaret eden Armağan, Avrupa'da ortalama traktör kullanım saatinin neredeyse Türkiye'nin 2 katı olduğunu hatırlatarak, çiftçilerin büyük traktörlere yönelmesinin hem kaynak İsrafına neden olacağını, hem de çiftçinin ekonomik olarak zorlanacağını anlattı. 
     
     TRAKTÖRÜN, HURDA TEBLİĞİ KAPSAMINA ALINMAMASI
    
     Türkiye'de, hem hava kirliliğinin önlenmesi hem de insan ve çevre güvenliğine yönelik riskler nedeniyle, 1985 yılı daha önce üretilen kamyon, çekici, tanker ve otobüslerin hurda kapsamına alındığını hatırlatan Erkunt Traktör Genel Müdürü Zeynep Erkunt Armağan, 30 yaş ve üzerindeki traktörlerin bu kapsama alınmamasına sektör olarak şaşırdıklarını söyledi.
     Türkiye'de 1,2 milyon traktör parkının neredeyse yarısının, 600 bininin hiç bir çevre standardına uymayan ''kara motor'' ile çalıştığına işaret eden Armağan, ''Devlet, çevre endişesi ile 100 bin aracı hurda kapsamına alırken, kara motor ile çalışan, hiç bir çevre standardına uymayan 600 bin traktörü hurda olarak görmüyor. Bu gerçekten ciddi bir çelişki'' dedi. 

     Çok yaşlı traktörlerin yenilenmesinin, tarımda verimin artırılması açısından da önemli olduğunu kaydeden Armağan, 2012 yılında bu konuda bir karar alınmasını umut ettiklerini söyledi.
     Sektör verilerine göre, Ocak-Eylül dönemi itibariyle 24 bin 466 adet olan traktör üretiminin yüzde 41'ini 70 beygir ve altındaki traktörler oluşturuyor. Aynı dönemde satılan 21 bin 138 traktörün yüzde 50'si 70 beygir ve altındaki traktörlerden oluştu. 

     Hava kirliliğini önlemek amacıyla morlu taşıtlara getirilen Euro emisyon standartlarına uygun yeni motor, egzoz sistemleri ve yakıt kullanımı Türkiye'de 2008 yılında zorunlu hale getirildi.
     Euro emisyon standartları, egzozdan çıkan zararlı gaz ve partikülleri, kademeli olarak azaltmayı amaçlıyor. AB, bu kapsamda, 2008'de binek araçlarda Euro 4, iş ve tarım makinalarında Euro 3 motora geçti, iş ve tarım makinalarında da Euro 4 motorA geçmeye hazırlanıyor. 

     Türkiye'de ise 1 Ocak 2008'de Euro 2'ye geçildi ve 1 Ocak 2011 itibariyle Euro 3'e geçiş öngörülüyor. Traktörlerde Euro 3 motora geçiş, çiftçiye en az 600 lira daha yüksek bir maliyet getirecek. Euro 3 motorların, aynı güçteki Euro 2 motorlara göre en az 300 avro daha pahalı olduğu belirtiliyor. Bunun traktörün satış fiyatına 800-bin lira yansıması bekleniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde