Trafik sigortası 'pazar'ı vurdu

Trafik sigortası 'pazar'ı vurdu

10 milyondan fazla aracın her yıl yenilediği Zorunlu Trafik Sigortası'ndaki rekor fiyat artışının faturası ikinci el oto satışlarına çıktı.

Trafik sigortası 'pazar'ı vurdu
16px
24px
30.04.2013 08:44
ABONE OLgoogle

 10 milyondan fazla aracın her yıl yenilediği Zorunlu Trafik Sigortası'ndaki rekor fiyat artışının faturası ikinci el oto satışlarına çıktı.

Primlerin son bir yılda yüzde 300'e varan oranlarda artmasının ardından satışlarda durgunluk yaşanıyor. Trafik Sigortası, kasko, MTV maliyetlerinin araç alım kararlarında etkili olduğunu belirten Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Ekrem Şimşek, araç alıp satanların sigorta yaptırmak istemediğini söyledi. Şimşek, yüksek maliyet sebebiyle bazı vatandaşların taleplerini ertelemek zorunda kaldığını ifade etti.

10 milyondan fazla aracın her yıl yenilediği Zorunlu Trafik Sigortası’ndaki rekor fiyat artışının faturası ikinci el oto satışlarına çıktı. Trafik sigortası primlerinin son bir yılda yüzde 300’e varan oranlarda artış göstermesinin ardından ikinci el oto satışlarında durgunluk yaşanıyor.

Zorunlu Trafik Sigortası, kasko, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) maliyetlerinin araç alım kararlarında etkili olduğunu belirten Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Ekrem Şimşek, araç alıp satanların sigorta yaptırmak istemediğini söyledi. Birkaç yıl öncesine kadar 100-150 Türk Lirası arasında olan bir yıllık primin üç dört kat artış gösterdiğini ifade eden Şimşek, “15-20 bin liralık bir aracın trafik sigortası 150 lira civarında bir rakama yaptırılabiliyordu. Şimdi değeri 3-5 bin TL olan bir taşıt için 500 lira trafik sigortası maliyeti çıkarılıyor. Bu da vatandaşın araç alım kararının yanı sıra Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmasını da olumsuz yönde etkiliyor.” dedi.

    Trafik sigortası primleri 1 Temmuz 2008’den itibaren Hazine Müsteşarlığı yerine sigorta şirketleri tarafından belirleniyor. 2008’de 200 liranın altında bulunan binek araç sigortasında rakam bugün 500 lirayı aşmış durumda. Trafik sigortasında esnafa yönelik muafiyet tanınması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, alım-satım süresi arasındaki primin galericilerin cebinden çıkabildiğini dile getirdi. İkinci el araç alım satımı yapanlara yönelik muafiyet sağlanması için sektörde faaliyet gösterenlere yetki belgesi verilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, bu gelişmenin esnafı rahatlatacağı görüşünde.

    Son üç aydır altın fiyatlarındaki istikrarsızlık sebebiyle araba almayı düşünenlerin bu kararını ertelediğini belirten MASFED Başkanı Şimşek, “Normalde sezon olarak araç alım satımlarının hızlanması gerekiyor. Ancak vatandaş yükselir beklentisiyle araba almak için ayırdığı parayı altında değerlendiriyor. Tüketici ‘eğer altın fiyatları yükselirse bende daha iyi bir araba alırım’ diye düşünüyor. Bu da bizim satışlarımızı olumsuz yönde etkiliyor.” diye konuştu. 2012 yılında 5,5 milyon aracın el değiştirdiğini belirten Şimşek, olumsuz gelişmeler sebebiyle 2013 yılında da araç alım satımlarında benzer bir satış rakamı bekliyor. Piyasalarda nakit sıkıntısı yaşandığını aktaran Şimşek bunun sebebini cazip kredilerle yapılan sıfır araç satışlarına bağlıyor. Şimşek’e göre büyük miktarda düzenlenen indirim kampanyaları ikinci el araç almak isteyen vatandaşı kararından vazgeçirebiliyor.

    Sigorta primleri artarken bazı sigorta şirketlerinin pert araçları trafiğe sürdükleri ortaya çıktı. Kaza sonrasında pert olan araçlara ağır hasarlı ibaresinin konulabildiğini aktaran MASFED Başkanı, bu taşıtların tamir edildikten sonra ikinci el olarak alınıp satılabildiği uyarısında bulunuyor. Tüketicinin bu konuda mağduriyet yaşayabildiğini ifade eden Şimşek, vatandaşın mağduriyet yaşamaması için araç alım satımı yaparken Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nden (TRAMER) hasar bilgilerine yönelik sorgu yaptırması gerektiğinin altını çizdi.

Ercan Baysal/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde