Trafiğin İstanbul'a faturası yıllık 5 milyar lirayı aştı

Trafiğin İstanbul'a faturası yıllık 5 milyar lirayı aştı

Yapılan bir araştırmaya göre trafik sıkışıklığı nedeniyle trafikte harcanan zaman, iş gücündeki kayıplar ve fazla yakıt tüketimi göz önüne alındığında yıllık kayıp 5 milyar 40 milyon lirayı buluyor.

Trafiğin İstanbul'a faturası yıllık 5 milyar lirayı aştı
16px
24px
28.10.2012 16:37
ABONE OLgoogle

İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri San. ve Tic. AŞ (İSBAK) Genel Müdürü Kasım Kutlu, "İstanbul, sanılanın aksine, toplu taşımayı kullanan bir kent, buna rağmen trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık kayıp 5 milyar 40 milyon lirayı buluyor" dedi
 
Kutlu, “İstanbul Ulaşım Ana Planı (İUAP) verilerine göre, İstanbul'da yapılan yolculukların yarısı yaya olarak gerçekleşirken, bireysel araç ve taksi kullanımı yüzde 15, deniz, demir yolu dahil toplu taşıma kullanımı yüzde 35'i buluyor. Yine motorlu yolculukların yüzde 29'u otomobil ve taksilerle yapılırken, yüzde 63'ü personel servisi ve otobüslerle, yüzde 7'si raylı sistemler ve deniz yolu ile yapılan yolculuklar. Buna bağlı olarak da toplu taşıma kullanımı, diğer kentlerin aksine, yüzde 70 gibi önemli bir paya sahip. İstanbul, sanılanın aksine, toplu taşımayı kullanan bir kent” diye konuştu.

İstanbul'da trafik akarken bir yandan da çok büyük bir ekonominin döndüğünü ifade eden Kutlu, “Yapılan bir araştırmaya göre trafik sıkışıklığı nedeniyle trafikte harcanan zaman, iş gücündeki kayıplar ve fazla yakıt tüketimi göz önüne alındığında yıllık kayıp 5 milyar 40 milyon lirayı buluyor. Bu ise trafiğin İstanbul ekonomisi üzerindeki etkisinin büyüklüğünü ortaya koyuyor” tespitinde bulundu.

Toplu taşıma ile ilgili çalışmalarını devam ettiren İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin (İBB), İstanbul için yapılan 2023 yılı projeksiyonuna göre İstanbul'da kişi başı GSYİH'nin 20 bin doları geçeceğinin öngörüldüğünü söyleyen Kutlu, “Kişi başı araç sayısının halen gelişmiş ülke ortalamasının çok altında olması ve bu oranın sürekli olarak artacağı öngörüsüyle İBB, karayolu ulaşım ağını geliştirmek ve mevcut altyapıyı en iyi şekilde kullanabilmek için 2023 yılına kadar uzanacak şekilde detaylı ulaşım planlarını hazırlıyor” dedi.

“EDS'LER 173 NOKTADA BAŞARILI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR”

Bu hazırlıklar arasında İstanbulluları yakından ilgilendiren başlıklardan birisinin Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Trafik Kontrolünün sağlanması olduğunun altını çizen Kutlu, bu konuda bugüne dek pek çok konuda sürücüleri ve yolcuları sürekli olarak bilgilendirmeyi ve dolayısıyla hareketliliği arttırmayı amaçlayan, yoğun günlerde 400 bin kişinin ziyaret ettiği Trafik Kontrol Merkezi (TKM) web sitesinin ve Elektronik Denetleme Sistemi'nin (EDS) önemli uygulamalar olduğunu anlattı.

İlk olarak İBB iştirak şirketi olan İSBAK tarafından İstanbul'da kurulumuna başlanan ve şimdilik 173 noktada başarılı şekilde çalışan EDS'nin, tüm Türkiye 'ye yayılmaya hazırlandığını da söyleyen Kutlu, şöyle devam etti:

“Her yıl açıklanan üzücü istatistiklerle tekrar hatırladığımız trafik kazalarının azalması, can ve mal kaybının en düşük seviyelere çekilebilmesinde, elektronik denetleme sistemlerinin ağırlığı artacak gibi gözüküyor. Kentlerde ve büyükşehir sınırları içinde meydana gelen kaza sayısı kent dışına kıyasla 3 katından fazla. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi kent içindeki kazaları azaltmak için hız, kırmızı ışık, emniyet şeridi ve yaya geçidi gibi çeşitli EDS çözümlerini yaygınlaştırmayı planlıyor.”

ULAŞIMA 7 YILDA 19,2 MİLYAR LİRA HARCANDI”

EDS ile tespit edilen ihlallere de değinen Kutlu, “Sadece bugüne dek tespit edilen ihlaller sonucunda 154 milyonu kırmızı ışıktan olmak üzere toplam 225 milyon liradan fazla ceza kesildi. Tabii cezanın yanında ödülden de bahsetmek gerekir ki, EDS sayesinde ihlallerde yüzde 80 ila 90 oranında azalma gerçekleşti. İşte bu düşüş aynı zamanda trafik bilincinin oluşmasında, can ve mal kaybının önlenmesi anlamına da geliyor. Son yönetmeliklerle belediyelerin kesilen cezalardan sağlayacağı gelir yüzde 30 oranına yükseltilmiş olsa da, İstanbul 2007 yılında ilk uygulamaları başlattığında hedeflediği şey tam da bu oranda ihlallerin azalması, hatta sıfıra inmesiydi. Şimdiyse ceza gelirinden aktarılacak payı İBB büyük ihtimalle yine ulaşıma, yine trafiğin kontrolüne ayıracaktır” diye konuştu.

Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü ile İSBAK'ın, 7 yılda 19,2 milyar lira harcanan ulaşımın parasal olarak ne derecede geri dönüş yaptığıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirme çalışmasının kısmen de olsa fikir verici nitelikte olduğunu söyleyen Kutlu, şunları kaydetti:

“2004-2008 yılları arasında İBB tarafından yapılan ve hizmet vermeye başlayan 63 katlı kavşak ve karayolu yatırımının önce-sonra modellemesi yapıldığında yakıt tüketiminde yüzde 30, toplam gecikmede yüzde 73 iyileşme sağladığı ve yatırımların 5 yılda kendini amorti edebildiği görüldü. Yine İSBAK trafik mühendisleri tarafından yürütülen, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje de, sinyalize kavşaklarda yapılan optimizasyon ve yeniden süre hesaplama çalışmalarının, arter başına 1 ila 10 milyon dolar arasında değişen kazançlar sağlandığını, genel olarak yüzde 15 ila yüzde 30 oranında gecikmeleri azaltılabildiğini ortaya koydu.”

“ULAŞIM ALANINDA GÜNLÜK 623 TON GÜN KARBONDİOKSİT SALINIMI İSTANBUL SEMALARINDAN EKSİLDİ”

Yapılan çalışmalarda çevre etkileri ve enerji tasarrufunu da öne çıkarttıklarını söyleyen Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çevresel hassasiyetleri öne çıkaran teknik analizlere göre, ulaşım alanında günlük 623 ton gün karbondioksit salınımı İstanbul semalarından eksildi ve yıllık 242 ton akaryakıt tasarrufunda bulunuldu. İstanbul Trafik Müdürlüğü'nün trafik sinyalizasyonunda yaptığı LED lamba dönüşümü sayesinde hem metropoller liginde ilk sıralarda yer aldı hem de yüzde 87 enerji tasarrufundan elde ettiği kazanımları yıllık bazda 17 milyon kilovat saate, parasal olarak 2 milyon 500 bin dolara yükseltmiş oldu. Bu faydayı gören Trafik Müdürlüğü trafik dedektörleri ve trafik kameralarında da güneş ve rüzgar enerjisi kullanımına ağırlık verme yönünde ilerliyor.”

Ekonomide Türkiye'nin lokomotifi olan İstanbul'un, ulaşım politikalarını turizm ve finans alanlarında gelişmeye odaklamış şekilde yönlendirdiğini ifade eden Kutlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Zaman zaman bu büyük hedeflerin ulaşıma yansıyan yönlerinin olumsuz olabileceği eleştirileriyle karşılaşan İstanbul bir yandan Sayın Topbaş'ın UCLG Başkanlığı, İstanbul'un bütçesini yatırım projelerine ayırması, dış kredilerin metro yapımında kullanması konusunda Moody's ve Fitch'in olumlu görüşlerini raporlarında belirtmeleri ve 2009 yılında Kopenhag'da gerçekleşen İklim Değişikliği Konferansı'ndaki İstanbul sunumu, Metrobüs ile kazanılan 2011 UITP “en iyi toplu taşıma uygulaması” ödülü, kentin enerji verimliliği ve toplu taşımayla ilgili hassasiyetlerini uluslararası arenaya taşımış oldu”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde