Trafiğe kapatıldı, esnaf imza topladı! El arabasıyla ihracat

Trafiğe kapatıldı, esnaf imza topladı! El arabasıyla ihracat

İstanbul Merter’de ihracat ağırlıklı üretim yapan tekstilcilerin olduğu bazı sokaklar belediye kararıyla trafiğe kapatıldı.

Trafiğe kapatıldı, esnaf imza topladı! El arabasıyla ihracat
16px
24px
21.07.2017 07:53
ABONE OLgoogle

Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) esnaftan gelen talep üzerine düzenlemenin yapıldığını söylerken, esnaf ise toptan sattıkları ürünleri zamanında araçlara yükleyemediklerini, el arabalarıyla taşıma yapmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

TEKSTİL denilince akla ilk gelen merkezlerden biri olan İstanbul Merter’de son günlerde esnaf zor günler yaşıyor. Güngören Belediyesi tarafından yaklaşık 2 ay önce yapılan sokak ve yol düzenlemeleri nedeniyle mal sevkıyatı yapamadıklarını söyleyen esnaf maddi olarak büyük kayıp yaşadıklarını iddia ediyor.

Bölge esnafı yapılan düzenlemeler sonrasında mağazalarının bulunduğu sokaklara araç girişlerinin yapılamadığını ileri sürerken, el arabaları ve insan gücüyle sattıkları ürünleri kargo şirketlerine veya sokak başlarında bekleyen minibüslere taşıyarak gerçekleştirebildiklerini söyledi.

Sokak başlarında bekleyen minibüsler ve çalışan iş makineleri sebebiyle trafik sıkışıklığına şahit olduğumuz bölgede, Güngören Belediyesi yetkilileri düzenlemenin esnaf tarafından talep edildiğini dile getirdi. Belediye yetkilileri, sokakların güzelleştirilmesiyle birlikte bölgenin daha da değerlendiğini belirtti. Henüz trafiğe kapatılmayan bazı sokakların da belediyeye başvurarak, sokaklarını trafiğe kapattırmak istediği ifade edildi.

YETİŞTİREMİYORUZ

Belediye kararıyla belli saatlerde mağazalarının bulunduğu sokaklara ürünleri taşıyabilecekleri araçların girmesinin yasaklandığını ifade eden bölge esnafı, “Merter’den 40’tan fazla ülkeye ihracat yapılıyor. Ürünlerimiz almaya gelen yabancı iş adamları sıkıntı yaşıyor. Çünkü satın aldıkları ürünleri istedikler saatte kargoya yetiştiremiyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına da Merter’den ürün sevk ediliyor. Ancak burada da büyük sıkıntılar var. İstenilen saatte ulaştıramadığımız ürünler nedeniyle büyük kayıplar yaşıyoruz. Çünkü kargoya yetiştiremediğimiz her bir sevkıyat alıcının da zarar etmesine neden oluyor” dedi.

BAŞKANA YENİ TALEP

Sokakların trafiğe kapatılmasıyla ilgili Merter Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MESİAD) ön ayak olduğu belirtilirken, dernek yetkilileri trafiğe kapatılan sokaklardaki esnaflardan gelen talebe göre hareket edildiğini kaydetti. Saat 10.00 ile akşam 17.00 arasında trafiğe kapatılan sokaklarda yeni bir düzenlemeye gidilebileceğini söyleyen MESİAD Başkanı Yusuf Gecü, “Bizim için ihracatta 1 dolar bile önemli. Bu yüzden esnafın gün içinde 20 dakikalığına araçlarıyla içeri girebilmesi için belediyeye yeni bir taleple gideceğiz. Ancak düzenleme yapmak belediyenin işi” dedi.

Geçmişte araçların sürekli dükkan önlerinde beklemesinden dolayı büyük sıkıntılar yaşandığını anlatan Gecü, “Trafiğe açıkken dükkanların vitrinleri bile gözükmüyordu. Kapatılan sokaklardaki esnafın yüzde 95’i sokaklar trafiğe kapatılsın diye imza verdi. Alışveriş yapan turist elinde poşetlerle yürüyemiyordu sokaklarda. Şimdi bodrum katta oaln mağazalar bile rahatlıkla görülebiliyor. Ayrıca hırsızlık olaylarının da önüne geçilmiş oldu” ifadelerini kullandı.

ESNAF İMZA TOPLADI

BÖLGE esnafının milyonlarca dolarlık kayba uğradığını iddia eden bölge esnafı, “Özellikle yabancı müşterilerin yoğun olduğu piyasada, işler yeni açılmaya başladı. Bu uygulama yüzünden satışlar aksıyor. Bölgede dükkan kiraları 5 ile 25 bin dolar arasında değişiyor. Bir mağazada en az 10-15 kişi çalışıyor. Atölyeleriyle birlikte yanında 150-200 kişi çalıştıranlar var. Eğer böyle devam ederse ihracat ve satışlar sekteye uğrayacak. Belki de bulunduğumuz yeri terk etmek zorunda kalacağız. Belediye sokaklarımızın görüntüsünü çok güzel bir hale getirdi. Ancak en azından sokak içinde olan esnafa belli saatlerde, belli sürelerde giriş çıkış hakkı verilirse bütün sorun çözülmüş olacak. Kendi aramızda imza topladık ve belediyeye ileteceğiz. Tek istediğimiz verilen süre içinde sokaklara girip ürünlerimizi indirip, yükleyebilmek” ifadelerini kullandı.

Burak Coşan/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde