Toyota için kabus devam ediyor

Toyota için kabus devam ediyor

Japon otomobil üreticisi Toyota, Prius modelinin fren sisteminde sorun bulunduğunu açıkladı.

Toyota için kabus devam ediyor
16px
24px
03.02.2010 12:11
ABONE OLgoogle

Araçlarında gaz pedalındaki sorun nedeniyle yaklaşık 8 milyon aracını geri çağıran, sekiz modelinin üretimin durduran Toyota, dünyada en çok satan hibrid araç Prius'un fren sisteminde sorun bulunduğuna dair şikayetler aldığını belirtti.

Toyota'nın sözcüsü Mieko Iwasaki yaptığı açıklamada, Kuzey Amerika ve Japonya'da Prius'un yeni modelinin fren sisteminde sorun bulunduğuna ilişkin yaklaşık 12 şikayet bildirildiğini ifade ederek, konuya ilişkin daha fazla detay vermek istemedi.

Japonya Ulaştırma Bakanlığından yapılan açıklamada ise soruna ilişkin yaklaşık 14 şikayet aldıklarını kaydederek, geri çağırma ihtimalinin göz ardı edilemeyeceği belirtildi.     
Japon medyasında yer alan haberlere göre ABD Ulusal Otoyolu Trafik Güvenlik İdaresi (NHTSA) de yaklaşık yüz benzer şikayet aldıklarını duyurdu.  

Mizuno Credit Advisory'de otomobil uzmanı Tetsuya Mizuno, hibrid araçların Toyota için çok önemli olduğunu belirterek ''Bu araçlar Japonya ve ABD'de son zamanlarda iyi satan tek araç. Eğer sorun önemliyse, Toyota'nın performansındaki etkisi çok sert olacak'' dedi.    
Toyota'nın Ekim-Aralık dönemini kapsayan çeyrek rakamlarını yarın açıklaması bekleniyor. Şirketin Ocakta ABD'deki satışları yüzde 19 oranında azalarak 1999 yılı seviyelerine geriledi.
  
ABD'DE  SATIŞLARI DÜŞTÜ

Toyota, ABD'deki otomobil pazarında geçen ay 20 bin satış kaybederek, 1998 yılından bu yana aylık satışlarda ilk kez 100 bin aracın altına düştü.

Gaz pedalındaki sorunlar nedeniyle, aralarında en çok satan araçları da dahil 8 modelini geri çeken Toyota'nın kararı, ABD'deki piyasasını ciddi oranda etkiledi. Bu ülkedeki satışları geçen ay yüzde 16 oranında düşen Toyota, rakamsal olarak da geçen ay 20 bin satış kaybetti. Düşüşün, bu ay daha artabileceği belirtiliyor.

Toyata'nın bu sorunları, ABD'de son 8 yılın en çok satan modeli olan Camry'e talebe de darbe vurdu. Camry, geçen ay otomobil satışlarında, Honda's Accord, Nissan's Altima, Toyota's Corolla ve Chevrolet Malibu'dan sonra 5. sırada yer aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde