Torunlar'a 5 kelime sayesinde 217 milyon dolarlık rant

Torunlar'a 5 kelime sayesinde 217 milyon dolarlık rant

Torunlar GYO’nun inşa ettiği ve 10 işçiye mezar olan Torun Center’da, plan notuna ilave edilen 5 kelime sayesinde 217 milyon dolarlık rant elde edildi

Torunlar'a 5 kelime sayesinde 217 milyon dolarlık rant
16px
24px
14.09.2014 12:08
ABONE OLgoogle
Sözcü, 10 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan iş cinayetinin ardından gündeme gelen Torun Center’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten sınıf arkadaşı Aziz Torun’un şirketi Torunlar GYO’ya sağlanan büyük avantajın ayrıntılarına ulaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şişli Belediyesi tarafından 2010 yılında hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plan tadilatı notlarına “bodrum katlar emsale dahil değildir” ifadesinin eklenmesiyle zemin altında 217 milyon dolarlık rant yaratıldığı ortaya çıktı.

Emsalin üç katı inşaat

Ali Sami Yen Stadyumu’nun 33 bin metrekarelik arazisi üzerinde hayata geçirilen Torun Center projesinde emsal hakkı 2,50. Dolayısıyla şirketin 82 bin 500 metrekare inşaat hakkı bulunuyordu.

Ancak, Torunlar GYO projede toplam 241 bin 243 metrekare alan inşa ediyor. 5 blokta yer alan konut, ofis ve AVM birimlerinden meydana gelen Torun Center’da 149 bin 531 metrekare satılabilir alan bulunuyor. Şirket, 488 konut, 227 mağaza, 14 ofisten oluşan bu alanların satışından toplam 757 milyon dolar gelir elde etmeyi planlıyor.

Yeraltında emsalsiz rant

1199 ada, 384 parsele kayıtlı arsanın imar plan notlarına eklenen “bodrum katlar emsale dahil değildir” cümlesi sayesinde Torunlar GYO zemin ve yer altında 5 bodrum kattan oluşan bir blok inşa etti. Emsale dahil olmayan 132 bin 47 metrekare büyüklüğündeki bu alanda 114 ofis ve 14 mağaza yer alıyor. Bu blokta satılabilir ofis alanı 32 bin metrekare.

Projedeki ofis alanlarının ortalama metrekare satış fiyatının 5 bin dolar olduğu dikkate alındığında sadece yer altındaki bu ofislerin satışından 160 milyon dolar gelir elde edilecek. Satılabilir alanı 14 bin 338 metrekare olan 14 mağazanın metrekare satış fiyatı ise 4 bin dolar olarak belirlendi. Mağazaların satışından 57 milyon dolar gelir elde edilecek. Böylece, plan notuna eklenen beş kelimeyle Torunlar GYO için yer altında 217 milyon dolarlık bir rant yaratılmış oldu.

Kamusal alan da Torunlar’a…

Torun Center projesinin yükseldiği 33 bin metrekarelik arazinin 10 bin metrekaresi rekreasyon alanı olarak belirlendi. Şişli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre, kamuya terk edilen bu alanda çeşmeler, oyun alanları, parklar yer alacaktı. Ancak, imar plan notlarına eklenen “Avan projesine göre büfe, lokanta, gazino, çayhane vb. tek katlı geçici yapılar yapılabilir. Bu alan ve bu alan üzerinde gerçekleştirilecek yapılar kamu ya da özel şahıslar tarafından kullanılabilir, kiralanabilir ve inşa edilebilir” ifadesiyle kamusal alan ticarete açıldı.

Ayrıca, plan notlarına eklenen bir başka maddeyle de kamuya terk edilen 10 bin metrekarelik toprağın altı da Torunlar GYO’ya verildi.

Buna göre, rekreasyon alanın birinci ve ikinci bodrum katlarında Torunlar GYO’nun ticari fonksiyonlu yapılar inşa edebileceği belirtildi. Üçüncü, dördüncü, beşinci katlar otopark alanı olarak belirlenirken, bu katlarından ikisinin Torun Center projesine son otopark katının ise ücretsiz olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne terk edileceği kaydedildi.

İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde