‘Torpilli atamaya’ dava

‘Torpilli atamaya’ dava

Kamuya avukat alımında merkezi yerleştirme kuralları uygulanmayacak

‘Torpilli atamaya’ dava
16px
24px
07.10.2012 14:17
ABONE OLgoogle

Her kurum ve kuruluş avukat alımında takdire göre ‘yazılı veya sözlü’ sınav yapacak. Ankara Barosu, objektiflikten uzak uygulamanın iptali için dava açıyor.

Hükümet, kamu kurumlarına avukat alımını merkezi yerleştirme sistemi dışına çıkardı. Yönetmelik değişikliği ile kamu kurum ve kuruluşlarına takdire göre “yazılı veya sözlü” sınavlarla avukat alma yetkisi verildi.

Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğe” yeni madde eklendi. Bu madde şöyle:

“Kamu kurum ve kuruluşları, özel mevzuatlarında sınav, başvuru, komisyon teşkili ve sınava ilişkin diğer hususlarda düzenleme yapmak kaydıyla, hazine avukatı ve hukuk müşaviri kadroları ile avukat kadro ve pozisyonlarına, KPSS (B) grubu puan sırası dikkate alınarak, açıktan atama yapılacak kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar belirlenecek adaylar için yapacakları yazılı ve/veya sözlü sınavlardaki başarı sırasına göre atama yapabilirler.”

Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, ÖSYM’nin bu yılki yerleştirmeler için sınav yaptığını, kasım ayında da bu sınav sonuçlarına göre alımların yapılacağına dikkat çekti. Feyzioğlu, “İdarelerin takdir ve tasarrufuna bırakılacak bu yöntemle alımlar tartışma yaratacak ve objektiflik, kanun önünde eşitlik unsuru ortadan kalkmış olacaktır” dedi. Ankara Barosu olarak hukuka aykırı yönetmeliğin iptali için dava açacaklarını dile getiren Feyzioğlu, bu tür uygulamaların rahatsızlık yarattığına ve geçmişte de bu konuda pek çok dava açıldığına dikkat çekti.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu da “Kamu kurumlarına avukat alımında yapılacak sınavları düzenleyen ve avukat alımını ÖSYM’nin yaptığı merkezi memur yerleştirmesinin dışına çıkararak kurumun takdiri ile yapacağı sözlü ve/veya yazılı sınava tabi tutulmasını öngören yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açılmasına karar verilmiştir” duyurusunu yaptı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde