Torbadan sürpriz İstanbul silüeti çıktı

Torbadan sürpriz İstanbul silüeti çıktı

Torba Yasada yapılacak değişiklikle başta İstanbul olmak üzere şehirlerin siluetinin bozulmasının önüne geçilecek

Torbadan sürpriz İstanbul silüeti çıktı
16px
24px
11.07.2013 05:16
ABONE OLgoogle

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Torba Yasa Teklifi'nde yapılan bir değişiklikle şehirlerin siluetlerinin bozulmasının önüne geçilecek. İmar yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na aktarılacak, belediyelerde mimari estetik komisyonları kurulacak. Önergedeki değişiklikler şöyle: 

 ELEKTRONİK ORTAMDA RUHSAT: Bakanlığın hazırladığı imar planları, değişiklikleri, revizyonları, yapı ruhsatları, yapı kullanma izin belgeleri ile diğer coğrafi veri ve bilgilerin elektronik ortamda ilan edilmesi zorunlu olacak.

İMAR YETKİSİ BAKANLIKTA: Arazi kullanımı ve yapılaşmada çok başlılık ortadan kaldırılacak. İmar Yasası'nın istisnası olan alanlarda, korunacak alanlarda, üst kademe planı Bakanlıkça onaylanan alanlarda alt kademe planların da Bakanlıkça onaylanması, üst kademe planları büyükşehirlerce onaylanan diğer alanlarda ise onay yetkilinin büyükşehir belediyelerince kullanılması sağlanacak. Bakanlık, mekansal planlamalar, yapı ruhsat izninin düzenlenmesi, yapıların mühürlenmesi ve yıkılması kararı verebilecek.

ESTETİK KOMİSYONU: Belediyer mimari estetistik komisyonları kuracak. Komisyon, yapıların ve projelerin özgün fikir ifade edip etmediğine karar verecek. Özgün fikir ifade etmeyenler değiştirilecek.
KÖY PANSİYONU: Köylerde bulunan konutlarda işyeri açma ve çalışma izni alınarak pansiyonculuk yapılabilecek. Kendine has mimari yapısı olan köyleri korumak ve yaşatmak için köy tasarım rehberleri hazırlanacak.

MİMARDAN İZİN ŞARTI KALKIYOR: Onaylanmış, mevcut durumu gösteren halihazır haritalar, parselasyon planları ile teknik ve idari düzenlemeleri içeren planların değişiklik ve revizyonlarında ilk müellifin görüşü ve izni aranmayacak.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde