Torba Yasa’dan ‘kayyum’ çıktı! Muhalefet edene kayyum..

Torba Yasa’dan ‘kayyum’ çıktı! Muhalefet edene kayyum..

AKP hükümetlerinin 14 yıldır sıklıkla başvurduğu “Torba Yasa”da yine çok kritik bir madde daha yer aldı.

Torba Yasa’dan ‘kayyum’ çıktı! Muhalefet edene kayyum..
16px
24px
25.03.2016 08:01
ABONE OLgoogle
Gece yarısı operasyonlarıyla kritik maddeleri Meclis’ten geçiren AKP, bu kez kayyumun yetkilerini genişleten maddeyi Torba Yasa’ya koydu. Yani muhalif kim varsa “teröre destek” iddiasıyla şirketine kayyum atanacak

AKP hükümetlerinin 14 yıldır sıklıkla başvurduğu “Torba Yasa”da yine çok kritik bir madde daha yer aldı. Meclis’e sunulan 26 maddeli tasarının 23. maddesiyle iktidara muhalif olan tüm firma ve şirketleri zora sokacak ve “Demoklesin kılıcı gibi” başlarında sallanacak bir düzenleme getiriliyor. Tasarının yasalaşması durumunda muhalif olan tüm firmalara “terörün finansmanı” ile suçlandıkları andan itibaren soruşturma aşamasında kayyum atanabilecek, kişiler adım adım ve gizli soruşturmacılar ile takip edilebilecek.

GİZLİ SORUŞTURMACI…

Suçlamaların odağındaki şirket yöneticilerinin telefonları ve bulundukları ortam dinlenebilecek. Suçlamalarla ilgili soruşturma yürütülmesine karşın delil yetersizliğinin olması gibi durumlarda şirketlere “ajan taktiği” uygulanabilecek yani yasal adıyla “gizli soruşturmacı” görevlendirilebilecek. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, hükümetin bu adımını değerlendirdi. Gök, şunları söyledi:

“ÇOK TEHLİKELİ BİR YASA”

“Sadece savcı ve polisin suçlamada bulunması durumunda bile şirketlere kayyum atanabilecek ve kişiler takibe alınabilecek. Çok tehlikeli bir yasa… Çünkü muhalif kesimler basit, uydurma gerekçelerle terörün finansmanı ile suçlanıp tüm mal varlıklarına el konulabilir ve takibe, dinlemeye alınabilir. AKP’lilerin kendilerine muhalif olan bütün basını ve kişileri ‘teröre destek veriyor’ diye suçlamalarının altındaki niyetleri de böylelikle anlaşılmış oldu” diye konuştu.

“NEYİ DOĞRU YAPIYORLAR?”

Yasadaki bir başka düzenleme de tepkiye neden oldu. Yasanın 9. maddesiyle kaçak yapılara su, elektrik, doğalgaz bağlayan kamu görevlilerine Türk Ceza Kanunu uyarınca verilen 5 yıllık ceza askıya alınıyor. CHP’li Ömer Süha Aldan, bu maddeyle ilgili “Anayasaya aykırı, ‘ben bunu suç saymıyorum’ diye bir şey olamaz” dedi. MHP’li Mehmet Parsak ise şunları söyledi: “Bu hükümet neyi doğru yapıyor ki! İhtiyaçları için ne varsa gece yarısı önergelerle geçiriyorlar.”
Başak Kaya/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde