Topçu Kışlası hangi işadamına verilecekmiş?

Topçu Kışlası hangi işadamına verilecekmiş?

CNBC’ye göre Gezi’ye inşa edilecek AVM’nin anahtarı Başbakan Erdoğan’a yakın isimlere gidecek

Topçu Kışlası hangi işadamına verilecekmiş?
16px
24px
10.06.2013 08:18
ABONE OLgoogle

Türkiye geneline yayılan protesto gösterilerine rağmen Topçu Kışlası’nı yapma konusunda direten Başbakan Erdoğan’ın bu ısrarı yurtdışındaki basın organlarına yansıdı. ABD’li CNBC kanalı kışlaya yapılacak AVM’nin ihalesinin, Erdoğan’ın damadının da yöneticilik yaptığı Çalık Holding’e verileceğini iddia etti.

ABD’nin saygın haber kanalı CNBC, “Topçu Kışlası”na yapılmasında ısrarcı olunan AVM’nin kontratının Başbakan Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Üst Yöneticilik yaptığı Çalık Holding’e verileceğini iddia etti. Hükümet kanadı CNBC’nin iddialarını yalanlarken Topçu Kışlası projesinin ihale aşamasının usulsüzlüklerle dolu olduğu öne sürüldü.

Topçu Kışlası projesinin mimarı ve aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Alan Yönetimi Başkanı da olan Halil Onur, bir televizyon kanalına verdiği röportajda “Ben yarışma yapılmasını teklif ettim ama İBB ihale usulünü tercih etti. Onlar önerdi, ben ihaleye girdim ve projem kazandı” dedi. Bu sözler ihalede usulsüzlüğü gözler önüne serdi. Taksim Platformu da bir hukuk skandalı olduğuna dikkat çekti.

CNBC’de yer alan Jen Alic imzalı analizde, Gezi Parkı’na AVM yapılmasına ilişkin protestolar ve buna Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği karşılık anlatıldıktan sonra şunlar belirtildi: “Gezi Parkı içine yapılması planlanan Osmanlı tipi kışlaya inşa edilecek AVM kontratını Erdoğan’ın damadı olan, aynı zamanda bünyesinde Türkiye’nin gaz ve petrol piyasasında temel oyunculardan biri olan Çalık Enerji Departmanı’nın da bulunduğu Çalık Holding’in CEO’su Berat Albayrak’ın alacağı kanısı halen kaybolmadı.”

İddialara AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yanıt verdi. “Yazılanların gerçekle zerre kadar ilgisi yok” diyen Bağış, şöyle konuştu: “Taksim’in yayalaştırılması ve çevre düzenlemesi Kalyon inşaat tarafından yapılıyor. Albayrak’ın ne bununla ne de kışla projesiyle ilgisi yok. Kışla için daha ihale bile açılmadı. Bu tamamen fitnecilerin oyunu. Dış başındaki haberlerle ilgili olarak hukuki girişim de kısa sürede başlatılacak.”

Usulsüzlük ortada

Taksim Platformu, Halil Onur’un yanıtlanması gereken soruları şöyle sıraladı:

*Mimar, projesinin kazandığını söylediğine göre projesi ihaleyi nasıl kazanmış? İhale kurulu kimlerden oluşmuştur?

* İBB tarafından yapılan açıklamada Halil Onur’un 22.11.2011’de işe başladığı açıklanmıştır. Öte yandan Topçu Kışlası yapımı ilk olarak 8 Temmuz 2011’de açıklanan 61. hükümet programında yer almaktadır. Bu durumda “kazanan proje” işe başlamadan dört ay önce açıklanmış olmuyor mu?

*Büyükşehir tarafından atanmış bir yöneticinin, üstelik de irtibatta bulunduğu bir yönetim biriminden ihale ile iş alması meslek kuruluşu yasası, Rekabet Kanunu açısından sorunlu değil mi?

İhale bedeli 250 bin TL

Onur’un verdiği bilgiye göre projede toplam inşaat alanı 44 bin metrekare. Onur, aldıkları ihalenin bedelinin AKM için gündeme gelen 2.5 milyon TL’lik proje bedelinin 10’da biri seviyesinde olduğunu belirtti.

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde