Togo Kuleleri'nde bütün oklar Melih Gökçek'i gösteriyor

Togo Kuleleri'nde bütün oklar Melih Gökçek'i gösteriyor

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TOGO ikiz kulelerini yapan Sinan Aygün ile eski AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Melih Gökçek, Mustafa Tuna ve TOGO planında imzası bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Togo Kuleleri'nde bütün oklar Melih Gökçek'i gösteriyor
16px
24px
24.12.2019 12:24
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin günlerdir konuştuğu Ankara’daki TOGO kuleleri hakkında, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi suç duyurusunda bulundu.

CHP’li eski milletvekili Sinan Aygün’ün yaptığı TOGO ikiz kulelerini hakkında, usule aykırı olduğu gerekçesi ile TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi konuyu yargıya taşımıştı. Yargı, Mimarlar Odası’nın gerekçesini haklı buldu ve TOGO ikiz kulelerinin planını iptal etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi de, yargının kararını uygulama yönünde adım attı. Mansur Yavaş'tan Sinan Aygün'ün iddiaları hakkında açıklama: Gökçek dönemi imar artışlarının hepsini çıkarıyoruz

Bunun üzerine Sinan Aygün, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında, “rüşvet” iddiası ile suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatırken, İçişleri Bakanlığı da araştırma yapılmak üzere müfettiş görevlendirmişti.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise, TOGO ikiz kulelerini yapan Sinan Aygün ile eski AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Melih Gökçek, Mustafa Tuna ve TOGO planında imzası bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi yaptığı açıklamada, “Ayrıcalıklı imar hakkıyla gündeme gelen ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı plan iptali ve mühürlemem kararını yargıya taşıyarak, yargı kararları çerçevesinde Ankara Büyükşehir Belediyesinin istinafdan feragat etmesi ve TOGO kulelerinin mühürlenmesinin ardından Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 3194 sayılı kanuna muhalefet ve görevi kötüye kullanma suçu işleyen şikâyet edilen mahkeme kararlarını dolanan TOGO ikiz kulelerine ayrıcalıklı imar hakkı sağlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanları, Melih Gökçek Mustafa Tuna, Sinan Aygün Gayrimenkul İnşaat Aş. Yetkilikleri, Togo Ayakkabı San. Tic.A.Ş. yetkilikleri ve dönemin meclis üyeleri hakkında kamu davası açılması talebiyle suç duyurusunda bulunulmuştur” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da, “İçişleri Bakanlığının geçmiş dönemlerde Melih Gökçek hakkındaki onlarca suç duyurumuzda soruşturma izni vermediğini de hatırlatarak, aynı hızla, suç duyurumuzu dikkate alıp almayacağını da göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Tezcan Karakuş Candan’ın ifadeleri şöyle:

“Ankara’daki kentsel rant paylaşımı, ayrıcalıklı imar hakları parsel parsel takip etmeye devam edeceğiz, TOGO ikiz kuleleri davasında ortaya çıkan girift ilişkiler buzdağının görünen yüzüdür ve bu sistemin sorumlusu iktidardır. Çukurambar’dan çevre yoluna kadar bunun gibi onlarca ayrıcalıklı imar hakkı kullanılmıştır. Tüm bu süreçler ilişkiler tel tel dökülmektedir. Karşımızda sadece bir TOGO ikiz kuleleri değil, Ankara’nın siyasetten iş dünyasına kadar uzanan kentsel rantın nasıl paylaşıldığının tekil bir örneği durmaktadır. AnKARANT Dosyasını davacı taraf olarak takip etmeye devam edeceğiz suç duyurusunda bulunduk, Belediyeye ivedilikle mülkiye müfettişleri gönderen İçişleri Bakanlığının geçmiş dönemlerde Melih Gökçek hakkındaki onlarca suç duyurumuzda soruşturma izni vermediğini de hatırlatarak, aynı hızla, suç duyurumuzu dikkate alıp almayacağını da göreceğiz. Ankaralının hakkını gasp edenler yargı önünde hesap verene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. ”

BİR AÇIKLAMA DA TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ANKARA ŞUBESİ’NDEN

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi de, TOGO kuleleri ile ilgili açıklama yaptı. “TOGO Kuleleri özelinde gündeme gelen ‘25 milyon TL değerinde okul taahhüdü’ meselesi Şubemizin takip ettiği kararlar ve belgeler dahilinde tespit edilememektedir” denilen açıklamada, 2015 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e işaret edilerek, “2015 yılı ekim ayı itibariyle, hem Ankara Büyükşehir Belediyesinin kimi mensupları hem de parsel malikleri TOGO Kuleleri alanında işlenen suçun ortaklarıdır” denildi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin açıklaması şöyle:

“Son günlerde Türkiye kamuoyu tarafından takip edilen "Togo Kuleleri" konusu ülkemiz kentlerinin farklı siyasi kesim ve rant çevrelerince nasıl bir kıskaca alındığının ve nasıl yağmalandığının açık bir göstergesidir. Şubemizin yıllardır takip ve mücadele ettiği Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bu senenin başına kadar sürdürülen çürümüş rant düzeni, bu sefer de Togo Kuleleri örneğinde tüm pisliğiyle gözler önüne serilmiştir. Ayrıca gündem konusu AVM-Plaza kompleksinin yükseldiği alan üzerinde birkaç yıl öncesine kadar bir ayakkabı fabrikasının bulunduğunu hatırlatmak isteriz. Bu doğrultuda, ülkemizde üretim ekonomisinden vazgeçilerek toprak rantına ve inşaata dayalı ekonomiye geçilmesinin gölgesinde büyüyen rant çevrelerinin kirli ilişkilerinin ortaya dökülmesi sebebiyle konunun ayrı bir sembolik önem taşıdığını belirtmek isteriz.

Gelinen noktada Ankara Büyükşehir Belediyesi, 16.05.2018 tarihinde Şubemizin açmış olduğu davada 17.İdare Mahkemesince verilen imar planlarının iptali kararının hemen ardından çoktan durdurulması gereken inşaatı geçtiğimiz hafta mühürleyerek, görevini geç de olsa yerine getirmiştir.

YEREL YÖNETİMLERDE RÜŞVETİN KURALLAŞTIRILMASI YOLUYLA AYRICALIKLI KESİMLERE DAĞITILAN İMAR RANTLARI

Bu tartışmadaki en kritik nokta, imar rantlarının kimi taahhütler karşılığında ayrıcalıklı kişilere keyfi olarak dağıtılması meselesidir. Belediye, özellikle son 10 yıldır, kamuoyu nezdinde aklanmış bir imar yolsuzluğu düzenini bünyesinde kurumsallaştırabilmek için sürekli olarak yeni araçlar icat etmektedir. Bu araçsallıkların temelinde "rüşvet niteliğindeki kimi tekliflere" -"sosyal" bir kılıf giydirilmeye çalışılarak- imar süreçlerine entegre edilmeye çalışılması vardır.

Ne kadar ironiktir ki, rüşvet niteliği barındırdığını belirterek mücadele ettiğimiz bu taahhütlerin kolaylaştırıcılığında ilerleyen imar pazarlıklarının birebir örneği olan TOGO Kuleleri sürecinde, taahhütü vererek imar rantını elde eden taraf tarafından, uygulamanın "rüşvet niteliği" kamuoyu önünde pervasızca itiraf edilmektedir.

Özetle taraflar arasında tartışma konusu olarak gündeme damgasını vuran "rüşvet meselesi" Şubemizin yıllardır sürdürdüğü mücadele alanlarından biridir. Söz konusu haksız ve hukuksuz yönteme ilişkin ilk davamız Haziran 2015‘te görülmüştür. İncek ve Kızılcaşar Mahallelerinde Melih Gökçek tarafından, yaklaşık 102 hektarlık alanın yapılaşma koşulları, %20‘sinin belediyeye ‘bağışlanması‘ şartıyla yaklaşık yedi kat artırılmıştır. O dönem bu karar "İmar Kanunu taslağında öngörülen imar rantlarının kısmen kamuya aktarılması hükümlerinin Kanun öncesi tatbikatı niteliği taşıdığı" gerekçesiyle, yani mevzuata aykırılığı umarsızca belirtilmek suretiyle alınmıştır.*[1]

Devamında rüşvet niteliği taşıyan bu uygulama, plan notlarına dönüştürülerek sürdürülmeye çalışılmıştır. Kreş, okul, yurt, mescit, spor kompleksi gibi yapılar yapma vaadi karşılığında kimi ayrıcalıklı kişilere imar rantı aktarımı sağlayan tüm planlar tarafımızca tek tek tespit edilerek yargıya taşınmış ve planlar iptal edilmiştir.*[2]

İcat edilen son yöntemin de Şubemizin yoğun mücadelesi sonucunda mahkeme kararlarıyla hukuksuz olduğunun tescillenmesi sonrasında, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, 12 Ekim 2018‘de aldığı bir kararla; daha önce gerçekleştirdiği Okul veya Sosyal Amaçlı yapıların yapılması şartı koştuğu plan notu kararları yerine "Belediye Hizmet alanları, hizmet binaları, altyapı ve üst yapıda yol, köprü, alt geçit, üst geçit, park, peyzaj, Huzurevi, Kadın sığınma evi vb. tesislerde kullanılmak üzere bedel alınması" kararını oy çokluğu ile kabul etmiştir. Söz konusu uygulama da tarafımızca yargıya taşınmıştır.*[3]

Bu aşamada belirtmek gerekir ki, Ankara Büyükşehir Belediyesinin yeni yönetim dönemi içinde alınan ve şubemizce incelenen imar kararları nezdinde yukarıda üç farklı biçimde örnekleri sıralanan rüşvet niteliğindeki uygulamaların bir benzerine rastlanmamıştır. Dolayısıyla bugün TOGO Kuleleri özelinde gündeme gelen "25 milyon TL değerinde okul taahhüdü" meselesi Şubemizin takip ettiği kararlar ve belgeler dahilinde tespit edilememektedir. Taraflar arasında söz konusu pazarlık gündeminin konu olup olmadığı meselesi ancak tarafların yargı karşısına çıkması ile açıklığa kavuşabilecektir. Gelinen noktada, Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde böylesi kirli ilişkilerin hala sürdürülmediği ve sürdürülmeyeceği temennisi ile süreç tarafımızca titizlikle takip edilmektedir.

Bu noktada defaatle vurgulanması gereken konunun özü şudur; arsa sahibi şahıs ya da şirketler tarafından, kullanım amacı ne olursa olsun, maddi değeri olan bir varlığın onay kurumuna vaat edilmesi/hibe edilmesi karşılığında, parsele özel imar artırımı yapılması; kamu yararına yapılan planlama mesleğinin esasları açısından söz konusu dahi edilemez.

Sonuç olarak 2015 yılı ekim ayı itibariyle, hem Ankara Büyükşehir Belediyesinin kimi mensupları hem de parsel malikleri TOGO Kuleleri alanında işlenen suçun ortaklarıdır. Bu kirli ortaklıkta;

1-Alanda keyfi emsal artışı sağlayarak kişilere ya da gruplara 17.12.2015, 12.02.2016, 15.07.2016, 27.11.2016 tarihlerinde resmi şekilde imar rantı aktaran Belediye mensupları derhal yargı önüne çıkarılmalıdır.

2-Bugüne kadar içeriği her ne olursa olsun imar rantı elde edebilmek amacıyla Belediyelere "rüşvet niteliğinde teklifler" götürmek suretiyle; planlama sürecini etkileyerek haksız kazanç elde etmiş olan tüm kişi ve grupların açığa çıkarılması ve elde ettikleri rantın hesabının tüm Ankaralılar nezdinde sorulması gerekmektedir.

3-Söz konusu "rüşvet niteliğinde teklifleri" kabul ederek belirli kesimlere haksız kazanç aktarmış olan Belediye mensupları yargılanmalıdır.

4-"Rüşvet niteliğinde teklifler" ihtiva eden tüm planlama süreçleri tespit edilmeli ve birbiriyle ilişkili şekilde rüşvete konu olmuş tüm planlar iptal edilmelidir.

5-İmar Planları mahkeme kararları ile iptal edilmiş olmasına rağmen hukukun arkasından dolanılarak devam ettirilen tüm inşaatlar tek tek tespit edilmeli, yıkılmalı ve bu suça ortak olmuş tüm kesimler süreç içinde mağdur olan haklı/suçsuz tarafların ve emekçi kesimlerin hak kayıplarını ödeyecek şekilde cezalandırılmalıdır.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde