Tofaş’ın ihracatı azalıyor, bu Türkiye için korkutucu bir haber...

Tofaş’ın ihracatı azalıyor, bu Türkiye için korkutucu bir haber...

Tofaş geçen hafta yatırım uzmanlarına yönelik düzenlediği telekonferansta 2019’da yurtiçi satışlarının yüzde 33-41, ihracatının ise yüzde 19-26 azalmasını beklediğini açıkladı.

Tofaş’ın ihracatı azalıyor, bu Türkiye için korkutucu bir haber...
16px
24px
18.02.2019 04:58
ABONE OLgoogle

Almanya, geçen yılın son 3 ayında yüzde 0 büyüyerek, ekonomik durgunluğa girmekten kıl payı kurtuldu.

Neden kıl payı? Çünkü 2018’in üçüncü çeyreğinde, yani Temmuz, Ağustos ve Eylül’de Alman ekonomisi küçülmüştü. Son 3 ayda da küçülseydi, arka arkaya küçülme ekonomik durgunluk olarak değerlendirildiğinden, Alman ekonomisi de durgunluğa girmiş olacaktı.  Koç Holding'in 2018 yılı net karı 5,5 milyar TL'ye çıktı

Alman ekonomisi de diyorum çünkü pek çok Avrupa ülkesi zaten ekonomik durgunluk içinde. O nedenle Almanya’nın da yavaşlaması Avrupa için kırmızı alarmın çalması demek.

“Bizim derdimiz bize yeter, Avrupa'nı derdinden bize ne?” diye düşünecek olanlara küçük bir hatırlatma: Avrupa, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı. Türkiye, ihracatın yarıdan fazlasını Avrupa’ya yapıyor. Avrupa pazarının daralması, Türkiye’nin ihracatının da yavaşlamasına yol açacak. 

Nitekim ihracat artışı yüzde 10'lu rakamlardan tek haneye indi bile. Ama asıl korkutucu olan, Avrupa’ya ihracat yapan firmalardan gelen haberler.

En büyük ihracatçılar arasında yer alan Tofaş geçen hafta yatırım uzmanlarına yönelik düzenlediği telekonferansta 2019’da yurtiçi satışlarının yüzde 33-41, ihracatının ise yüzde 19-26 azalmasını beklediğini açıkladı. Tofaş’ın ihracatta daralma beklentisinin nedeni, "Avrupa otomotiv piyasasında beklenen olumsuz görünüm".

İç pazarı bitik bir ülkenin ana ihracat pazarının da kötüye gitmesi… İşte bu kötü haber.

Barış Soydan/T24

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde