Tim Cook, geleceğe yön veremedi

Tim Cook, geleceğe yön veremedi

Apple’ın CEO koltuğunu 5 yıl önce Steve Jobs’tan devralan Tim Cook yeniliklere devam etmek yerine mevcudu ‘idare’ etti. Cook’un geçmişin mirasıyla koltuğunu daha ne kadar koruyacağı merak ediliyor.

Tim Cook, geleceğe yön veremedi
16px
24px
26.08.2016 15:54
ABONE OLgoogle
ABD’li teknoloji devi Apple’da yaşanan zorunlu bayrak devrinin üzerinden 5 yıl geçti. Şirketin efsanevi kurucusu Steve Jobs’ın kanser tedavisi nedeniyle zorunlu olarak 24 Ağustos 2011’de CEO koltuğuna oturan Tim Cook, geçen süre içerisinde inişli çıkışlı bir dönem yaşadı.

Beş yılın ardından Cook’un karnesine bakıldığında ise bilançoların rekorlarla dolu olduğu görülüyor. Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre toplam satışlar rekor artış gösterirken 2011’de yıllık 108 milyar dolar olan ciro 2016’da 220 milyar dolara yükseldi. Net kâr ise 47 milyar dolara ulaşırken şirketin piyasa değeri de zaman zaman 700 milyar doları aştı. Kasada biriken 220 milyar dolar ise çok sayıda satın almaya yetecek seviyede.

Peki tüm bunlar gerek yatırımcıları ve gerekse de kullanıcıları memnun etmeye yetti mi? Pek sayılmaz. Yatırımcılar şirketin yeterince yaratıcı olmadığını düşünüyor ve bu nedenle gelecekten endişe ediyor. Kullanıcıların bakış açısı da çok farklı değil. Mac, iPod, iPhone ve iPad ile yeniliklere alışan Apple hayranları son dönemlerde artık şirketin mağazalarının önünde yatıp kalkmaz hale geldi. CEO Tim Cook döneminde tasarlanan tek yenilik olarak kayda geçen Apple Watch ise önceki yeniliklere kıyasla çok solgun kaldı. Şirketin bu ürüne yönelik satış rakamlarını açıklamaması da ürünün ekonomik olarak da büyük bir başarı olmadığını gösteriyor.

Peki sonuç olarak Tim Cook’un karnesini nasıl değerlendirmek gerekir? Görünen o ki beklenenin aksine Cook CEO olarak ne devrimci ne de büyük şovların adamı. Buna karşılık mevcut işleri idare etme konusunda ise son derece başarılı. Ancak günü kurtarmak geleceği kurtarmakla aynı şey olmadığı için yatırımcıların geleceğe yönelik korkuları çok haklı.

YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER GELMİYOR

Sanal gerçekliğin, algoritmalarla akıllanan makinelerin, yapay zekâların ve hızla akıllanan otomobillerin konuşulduğu yeni teknoloji dünyasında Apple ne ürün ne de hizmet olarak yok. Halen şirket gelirlerinin üçte ikisini sağlayan iPhone satışlarının da sonsuza kadar yüksek seviyelerde seyretmeyeceği düşünülecek olursa Apple’ın en kısa zamanda hayranlarını heyecanlandıracak yeni ürün ve hizmetlerle ortaya çıkması gerekiyor. Ancak bu ürün eylülde tanıtılması beklenen yeni iPhone 7 serisindan başka bir şey olmak zorunda.

iPHONE 7 DE ŞAŞIRTMAYACAK

Eylül ayının yaklaşmasıyla yeni iPhone 7’nin çıkış tarihine yönelik söylentiler de arttı. İnternette yeni iPhone’un tasarıma yönelik pek çok tahmini fotoğraf veya çizim var. Donanımla ilgili en güçlü tahminler ise yeni iPhone 7’nin üst modelinin 3.5 mm’lik kulaklık girişinin olmayacağı, bunun yerine bluetooth üzerinden bağlanacak kulak içi (EarPods) adı verilen kulaklıkların kullanılacağı yönünde. Cihazın arka yüzündeki bulunacak çift kameranın ise çok boyutlu kayıt yapacağı belirtiliyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde