Ticari aracını yenileyene yüzde 45 ÖTV yok

Ticari aracını yenileyene yüzde 45 ÖTV yok

Toplu taşıma, ticari taksi ve yük taşımacılığında kullanılan yıpranmış araçları yenileyenlerden yüzde 45 ÖTV alınmayacak şehit yakınları da ÖTV’siz araç alabilecek.

Ticari aracını yenileyene yüzde 45 ÖTV yok
16px
24px
03.08.2016 07:51
ABONE OLgoogle
Yasa tasarısıyla toplu taşıma, ticari taksi ile yük taşımacılığı araçlarının yenilenmesi için vergi desteği getiriliyor. Sahibi oldukları taşıtlarla ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetiyle iştigal edenler taşıtlarını 30 Haziran 2017 tarihine kadar yenilerse araç özel tüketim vergisinden (ÖTV) istisna olacak.

Bu durumda, çıplak fiyatı 30 bin lira olan, yüzde 45 ÖTV ve yüzde 18 KDV ile fiyatı 51 bin 330 liraya çıkan araç, ÖTV’siz 35 bin 400 liraya malolacak, Böylece 15 bin 930 lira daha düşük fiyat ödenebilecek.

Düzenlemeden, ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar yararlanabilecek. Yenilenmeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren 2 tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya işletme aktifinden çıkarılması gerekecek. Aksi takdirde yeni alınan taşıta ilişkin zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler tahsil edilecek.

Düzenlemeyle, çok büyük bir kısmı model yılı ilerlemiş veya yıpranmış olan şehiriçi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk otobüsü ve belediye otobüsü taşımacılığında kullanılan taşıtlar ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet, TIR gibi taşıtların yenilenmesi amaçlanıyor. 
 
Cep ÖTV’si 160 TL
 
Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğu yoksa anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’siz araç alabilecek. Cep telefonlarındaki asgari maktu özel tüketim vergisi de 160 TL olarak yeniden belirleniyor.
 
Turizmcilerin kirası ötelendi
 
TORBA yasa tasarısı turizme de destek düzenlemeleri içeriyor. Üzerinde turizm tesisleri yapılmak üzere adlarına kamu arazisi tahsis edilen yatırımcılar ve işletmecilerden bu yıl tahsil edilmesi gereken kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni bedelleri ve hasılat payları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli turizm tesislerinin yatırımcıları ve işletmecilerinin Hazine taşınmazlarını izinsiz kullanımlarından dolayı aynı dönemde tahsil edilmesi gereken ecrimisillerin ödeme süreleri, başvuru şartı aranmaksızın bir yıl ertelenecek.

Bu sürenin sona erdiği tarihten itibaren 3 yılda ve 3 eşit taksitle  herhangi bir zam veya faiz uygulanmadan tahsil edilecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde