Tesla'da şok! Otomatik pilotlu ilk ölümlü kaza

Tesla'da şok! Otomatik pilotlu ilk ölümlü kaza

Uzun zamandır konuşulan ve büyük merak ile beklenen otomatik pilotlu arabalarda bilinen ilk ölümlü kaza gerçekleşti.

Tesla'da şok! Otomatik pilotlu ilk ölümlü kaza
16px
24px
02.07.2016 12:39
ABONE OLgoogle
Otomatik pilotlu arabaların öncüsü olarak bilinen Tesla’nın Model S’ini kullanan bir sürücünün otomatik pilottayken kaza geçirip ölmesi sonucu, federal otoyol güvenlik düzenleyicileri tarafından Tesla Motors Inc şirketine soruşturma açtı.

Bu kaza Tesla Model S otomatik pilottayken gerçekleşen ilk ölümlü kaza olarak kayıtlara geçti.

Tesla Model S otomobiller otomatik pilotta kendi kendine gidebiliyor ve gerektiği zaman fren yapabiliyor. Diğer otomobil firmaları da bu özelliği önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kendi araçlarında sunmayı planlıyor.

Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi, otopilot sistemi ile donatılmış 25.000 model S aracın soruşturma kapsamında olduğunu söyledi.

Florida Otoban Devriyesi tarafından gelen bir rapora göre, 7 Mayıs tarihinde gerçekleşen kazada 40 yaşındaki Joshua Brown’un ölümüne otomatik pilot neden oldu.

TIR Römorkunu farketmedi!

Polis raporuna göre Tesla’nın otomatik pilot sistemine ait sensörün, gökyüzü ile TIR’ın beyaz renkte ve parlayan römorkunu ayırt edemediği, bu nedenle kendiliğinden fren yapmadığı vurgulanırken, Brown’ın çarpışmada yaralandığı, aracın römorkun altında yaklaşık 160 km daha kontrolsüz şekilde ilerledikten sonra savrulduğu ve korkuluklara çarparak durduğu belirtildi.

TIR sürücüsü ise, kaza sonrası ifadesinde Tesla sürücüsü Brown’ın otomatik pilottayken araçta “Harry Potter” filmini izlediğini iddia etmiş.

‘Kusur olabilir!’

Tesla’nın kurucusu Elon Musk, önceki gün Twitter hesabından üzüntülerini belirtirken, şirketi, bugüne kadar ilk kez böyle bir kazayla karşılaştıklarını, milyonlarca kilometrelik testler yapıldığını ve böyle bir aksaklığın olabileceğini ifade etti.

Brown’ın daha önce “Tessy” adını verdiği araçla, “autopilot” sisteminde giderken çektiği bir video bulunduğunu hatırlatan Tesla, ölen kişinin, Tesla’nın misyonuna inanan bir kişi olduğunu da kaydetti. 

Tesla, bununla birlikte Model S’in ekranında video izlemenin mümkün olmadığını, söz konusu araçta kullanılan otopilot sisteminin henüz “beta” versiyon olduğunu hatırlatarak, sürücüleri, aracın kontrolünü almak için her zaman hazır durumda olmaları ve ellerini direksiyondan ayırmamaları konusunda da uyardı. 

Otopilot özelliğinin şehir içi yollarda ve şerit ayrımının olmadığı yerlerde hız limiti getirelerek kısıtlanacağı da belirtildi. Tesla, daha önce bu sistemle ilgili bazı aksaklıklar olduğunu açıklamış ve yazılımı güncellemişti. Şirket, sistemi “çok erken piyasaya sürdüğü” gerekçesiyle eleştirilmişti

Ölümcül çarpışma sonrasında Tesla hisselerinde yüzde 3 düşüş gerçekleşti. Şirket, model S araçlarının 130 milyon milden fazla kullanım sonrasında ilk ölümlü kazayı gerçekleştirdiğini söyledi.

Palo Alto merkezli şirket, otomatik pilot sistemi her zaman iyi ama mükemmel olmadığını ve bu yüzden sürücünün her zaman tetikte olması gerektiğini belirtiyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde