Teselli ikramiyesi: 1 milyar dolar!

Teselli ikramiyesi: 1 milyar dolar!

Davayı kaybedenlere saklı pay piyangosu

Teselli ikramiyesi: 1 milyar dolar!
16px
24px
30.03.2013 10:07
ABONE OLgoogle

Salih Tatlıcı'nın 3 milyarlık mirasını bıraktığı oğlu Uğur Tatlıcı HABERTÜRK'e konuştu: ''Annemi servet avcısı gibi göstermeye çalışıyorlar. Babam âşık olduğunda annem daha 17 yaşındaydı ve tek serveti bir pastaneydi.'' Tatlıcı'nın vasiyetinin iptali için açtıkları davayı kaybeden ilk eşinden olan çocukları 1 milyar dolara yakın para alacak

2009’da ölümünün ardından 3 milyar dolarlık bir servet bırakan işadamı Mehmet Salih Tatlıcı’nın vasiyetini yerel mahkeme onayladı. İlk vasiyetname dikkate alındı ve miras, ikinci eşi Nurten Tatlıcı ile ondan olan oğlu Uğur Tatlıcı’ya kaldı. Kararı “malûmun ilanı” olarak nitelendiren UNT Holding CEO’su Uğur Tatlıcı, Türkiye’de son dönemde en çok konuşulan mirasın neden mahkemelik olduğunu ve annesiyle neler yaşadıklarını şöyle özetledi:

‘ABLA’ DEDİĞİ TEYZE KIZIYLA EVLENDİ
“Babam ilk evliliğini ‘abla’ diye hitap ettiği teyzesinin kızı Bedriye Hanım’la yapmış ve bu evlilikten Ahmet, Ali ve Mehmet adında üç oğlu dünyaya gelmiş. İkinci evliliğini ise annem Nurten Hanım’la yaptı ve bu evlilikten de ben dünyaya geldim. 1988 Eylül ayında bir gün Ali ve Ahmet, babamın işyerini ve gece yarısı da evini basmış, babama hakaretler savurup onu ölümle tehdit etmişler. Bu hırçınlığın asıl nedeni, babamın zorla evlendirildiği teyzesinin kızından boşanmak istemesi, diğer bir deyişle mal ve mülkün elden gidiyor olduğunu düşünmeleriydi. Çok içerlediğine bizzat şahit oldum.’’

‘KALAN PARAYLA ÜNİVERSİTE KURACAĞIZ’
“Mirasın tamamen bize kalması gibi bir şey söz konusu değil. Böyle bir arzumuz da yok. Sanki biz babamın mirasını kimseyle paylaşmak istemiyormuşuz gibi takdim ediliyor. Böyle bir şey hukuken mümkün olmadığı gibi vicdanen de mümkün değil. Ben ve annem bize düşen miras payının büyük bir kısmı ile uzun zamandır hayalini kurduğumuz Mehmet Salih Tatlıcı Üniversitesi’ni hayata geçirmek istiyoruz.”

‘ÂŞIK OLDUĞUNDA ANNEM 17 YAŞINDAYDI’
“Kimi haberlerde annemin bir servet avcısı gibi gösterilmesi ve Rum kökenli olması nedeniyle ötekileştirilmeye çalışılmasından rahatsızız. Babam âşık olduğunda annem 17 yaşındaydı ve babamın tek serveti Karaköy’de bir pastaneydi. Annem babama duyduğu aşktan dolayı yıllar önce hem adını hem de dinini değiştirerek Müslümanlığı seçti. Onu ötekileştirmeye çalışanlar bunu gayet iyi biliyorlar.”

SAKLI PAY KURTARDI
Medeni Kanun, ölen kişi vasiyetinde pay vermese de eş, çocuk, anne ve babaya mirastan bir miktar veriyor. Bu paya “saklı pay” deniliyor. Miktar normal paylaşımda çocuklar ve torunlar ne alacaksa bunun yarısı kadar. Bu çerçevede mahkeme takdir hakkını da kullanarak net payı belirliyor. Tatlıcı davasında hâkim, ilk eşinden olan çocuk ve torunlarına 32’de 9 oranında pay verdi. Bu da 750 milyon ile 1 milyar dolar arasında bir rakama denk geliyor.

TORUNLARI UNUTMADI
Uğur Tatlıcı, “Babamı tanıyan herkes onun ne denli otoriter bir insan olduğunu ve annemin etkisinde kalmayacağını gayet iyi bilir. Vasiyetnamenin metni, babamın adil olmak adına ne kadar hassas olduğunu gösteriyor. Çünkü Ali ve Ahmet mirasından faydalanamayacak olsa da, torunlarının mirastan yararlanmasını istemişti. Mehmet’i ise yaptığı tüm yanlışlara rağmen mirastan mahrum bırakmamış. Annem hergün kabristanını ziyaret ediyor.”

TAT Towers hâlâ boş
Yargıtay'ın kararı onaylaması ve diğer davaların da sona ermesi ile birlikte miras paylaşımı yapılacak ve 2007 yılından beri atıl durumda olan ve emlak uzmanlarının 1 milyar dolar değer biçtiği Zincirlikuyu'daki Tat Towers da kiralanabilecek.

 Bülent Günal/Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde