Tersaneler 2010'da canlanacak

Tersaneler 2010'da canlanacak

Tersaneler Bölgesi'nde 2010'dan itibaren canlanma olacağını tahmin ettiklerini bildirildi.

Tersaneler 2010'da canlanacak
16px
24px
29.11.2009 09:32
ABONE OLgoogle

Zonguldak Valisi Erdal Ata, ekonomik krizden etkilenen Ereğli ilçesinde kurulu Tersaneler Bölgesi'nde 2010'dan itibaren canlanma olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Ata, yaptığı açıklamada, Ereğli'deki tersanelerde 5 bin 700 gibi ciddi istihdam oranının yakalandığını, ancak dünyada yaşanan kriz nedeniyle çok sayıda siparişin iptal edilmesinin firmaları zora soktuğunu söyledi. Tersanelerin şu anda bir kısmının kapalı olduğunu, bazılarının da işçi sayısını azaltarak üretimi sürdürdüklerini anlatan Ata, şöyle konuştu:

“Ereğli'deki Tersaneler Bölgesi'nde 2010'dan itibaren canlanma olacağını tahmin ediyoruz. Bizim tersanecilerle yaptığımız görüşmelerde de yavaş yavaş fiyat alan, araştırma yapan firmalar olduğu söylendi. Bu da iyiye yönelişin göstergesidir. Ereğli'deki tersanelerin dışında da Alaplı ilçesinde yeni yatırım yapmak isteyen firmaya yer tahsisleri yapmıştık. Ancak bunlar kriz nedeniyle yatırımlarını askıya aldılar. Süre uzatma talepleri oldu. Maliye Bakanlığı'na istekleri gönderildi. Onların ne yapacağını kestirmek mümkün değil. Filyos Vadisi Projesi içinde de önemli tersane alanı çıkacaktır. Şu anda yaşanan krizden sıkıntılar var ama birkaç yıllık periyotta ortadan kalkacaktır. Tersaneler de eski hareketli günlerine dönecektir.”

TERSANECİLER DERTLİ

Ustaoğlu Gemi ve Yat Sanayi Genel Koordinatörü Avni Biçer de son dönemlerde krizden en fazla etkilenen, en büyük darbeyi alan sektörün tersaneler olduğunu söyledi. Tersanelerin adeta can çekiştiğini savunan Biçer, şöyle dedi:

“Refah seviyesi yüksek ülkelere baktığımızda bu gibi durumlarda devlet sahip çıkıyor ve sorunu hallediyor. Ülkemizde ise maalesef destek verilmiyor. Ama biz tersanemizi bırakmıyoruz. Bütün mücadelemizi son noktaya kadar yapacağız. Krizden önce taşeron ve armatör firmalarla birlikte 800 kişi çalışan tersanemizde şimdi ise sadece kendi personelimiz olan 210 kişi bulunuyor. Mevcut personelimizi işten çıkarmamak için büyük uğraş veriyoruz, sonuna kadar da vereceğiz. Ama bu çabada devletimizi de teşvik, destek ve moral olarak yanımızda görmek istiyoruz. Halen kızakta 2 gemi inşa ediyoruz. İleriye dönük yapılan bazı görüşmeler ve projelerimiz var. Her şeye rağmen umutluyuz.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde