Terörden temizlenen o şehre dev yatırım

Terörden temizlenen o şehre dev yatırım

Operasyonların bittiği bölgelerde istihdam düğmesine basıldı. Diyarbakır’da kurulacak Tekstilkent’e yatırım için firmalar sıraya girdi, binlerce kişiye istihdam kapısı açıldı.

Terörden temizlenen o şehre dev yatırım
16px
24px
14.06.2016 13:54
ABONE OLgoogle
Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre, PKK terörünün ağır hasar verdiği Diyarbakır’da ekonomik yaralar kısa sürede sarılacak.

star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre kentte ekonomik kalkınma ve istihdam için gerekli adımlar atılacak. İlk olarak Tekstilkent Projesi’nin kısa sürede hayata geçmesi için çalışmalar hızlandırılacak. 10 bin kişinin istihdam edileceği projenin uygulanması için yer seçimi yapılırken, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırımın programına alınmasına yönelik kararı bekleniyor.

Bakanlığın yıl sonuna doğru yatırım programına alacağı belirtiliyor. Proje için bir müteşebbis heyeti oluşturulduğunu belirten bir yetkili “Yer seçimi yapıldı. Alt yapı yatırımlarının tamamlanması için yatırım programına alınmasını bekliyoruz. 2017 yatırım programına alınacaktır. Sıfırdan yeni yatırım için gelmek isteyen çok sayıda firma bulunuyor. Ayrıca mevcut yatırımlarını kaydırma niyetinde olanlar da var” dedi.

2.850 TOPLUM YARARINA İŞÇİ

Diyarbakır Valiliği verilerine göre Sur ilçesinde terör olaylarından etkilenen aileler yönelik tahsis edilen Toplum Yararına Program kapsamında 3 bin kişi 10 Mart 2016 tarihinde işbaşı yaptı. 2 bin 850 kişilik daha Sur İlçesi için ek toplum yararına işçi talebinde bulunuldu. Böylece hem Tekstil Kent hem de Toplum Yararına Program ile toplam 13 bin kişi istihdam edilecek.Ayrıca cazibe merkezi kapsamındaki ‘Dezavantajlı Grupların Sosyal Entegrasyonu ve Rehabilitasyonu Projesi’ ile çok sayıda faaliyet hayata geçirildi. Yapılacak projelerin toplam bedeli 6 milyon Türk Lirası.

SİLVAN BARAJI İŞ OLUP AKACAK

GAP kapsamında 2013’ten beri inşa edilen Silvan Barajı, Diyarbakır ekonomisine önemli katkı sağlayacak. PKK tarafından defalarca şantiyesine saldırılan Sivan Barajı tamamlandığında 2.5 milyon m2 tarım arazisi sulanacak, Diyarbakır’da açılacak birçok OSB’de pamuk, susam, ayçiçeği işleyen fabrikalar hizmete girecek, işsizlik azalacak.

FABRİKALAR GENÇ VE KADIN İSTİHDAMINA KATKI VERECEK

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar: Bizim çok önem verdiğimiz bir proje Tekstilkent.  Son aşamaya geldi. Yer tahsisleri Bakanlıkça onaylandı. Fabrikaların temeli atıldığı zaman hem işe katılım hem de istihdam açısından özellikle kadınların istihdamı açısından önemli katkı sağlayacak. Minimum 7 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Nüfusumuz genç ve tekstil sektörü kalifiye meslek isteyen bir sektör değil. Çabuk bir şekilde meslek edinilebilecek bir sektör. Aynı zamanda 6. Bölgede yer alıyor olmamızdan dolayı önemli avantajlar da sunuyor.

YENİ Çukurova DİYARBAKIR’A CİDDİ BİR KATKI GETİRECEK

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu: Bölgede özellikle GAP Projesi’nin hayata geçmesiyle birlikte tarım ve tarım yan sanayisinden tutun tekstile kadar ciddi bir hareketlilik bekliyoruz. Silvan Barajı’nın sulama kanalları ile birlikte çok sayıda ova sulanacak.  Yeni bir Çukurova yaratılmış olacak. Bu da tekstil ağırlıklı pamuk üretiminde artış sağlanmasına neden olur. OSB tekstil sanayinin açılması ciddi istihdam sağlayacak. Sadece fabrikaları da kapsamaması gerekiyor. Küçük imalathaneler de projeden faydalanacaklar.

FABRİKA ARAZİSİ ÜZERİNE YATMA BİTTİ

Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) yer almalarına rağmen fabrika yapmak için çivi çakmayanlara yönelik yaptırımlar artıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı “OSB’de arsası olup da yatırım yapmayanın, çivi çakmayanın canı yanacak” açıklamasında bulunurken Diyarbakır Valiliği yatırımları teşvik edecek bir uygulamaya imza attı. Elinde yatırım arazisi olmasına rağmen herhangi bir girişimde bulunmayanlara yönelik farklı bir ücret tarifesine gidildi. Yatırım yapmayanlardan bir bedel alınıyor. Yetkililer, “Artık OSB’de yatırım yeri arazisi olan varsa ya yatırım yapacak ya da bir başka yatırımcıya devredecek. Alıp üstüne yatma dönemi bitti” değerlendirmesinde bulundu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde