Terlik Kralı: Üç-beş bin lira ile iş kurmuş bir adamım

Terlik Kralı: Üç-beş bin lira ile iş kurmuş bir adamım

‘Bay Terlik’ diye anılan Sinan Öncel, patronluğa adımını çok küçük bir sermayeyle attığını söyledi...

Terlik Kralı: Üç-beş bin lira ile iş kurmuş bir adamım
16px
24px
17.02.2015 06:01
ABONE OLgoogle
‘Bay Terlik’ diye anılan Sinan Öncel, patronluğa adımını çok küçük bir sermayeyle attığını vurguluyor. Öncel, “Ama bizim  iki sezonumuz var. İyi film yapmalı ve müşteriyi içeriye çekmeliyiz. Boş koltuklara oynarsak gümleriz” diyor…

Si­nan Ön­cel, Twigy ter­lik­le­ri­nin ya­ni Ter­tek­s’­in sa­hi­bi. 1986 yı­lın­da çık­tı­ğı yol­da ki­mi za­man fır­la­ma rek­lam kam­pan­ya­la­rıy­la dik­kat çek­ti ki­mi za­man da rek­lam­la­rı­na tep­ki gös­te­ren alın­gan­lar­la mah­ke­me­lik ol­du. Ter­lik­ler fır­la­ma ama sa­hi­bi de çat­lak­la­rın ‘su sız­dır­ma­ya­n’ tü­rün­den.

Ge­çen pa­zar­te­si, G20 Zir­ve­si ya­pı­lır­ken Fo­ur Sea­sons Ho­tel Bosp­ho­ru­s’­ta bu­luş­tuk. Bah­çe­de fo­toğ­raf çe­ki­mi sı­ra­sın­da IMF Baş­ka­nı Chris­ti­ne La­gar­de­’ı bir kö­şe­de te­le­kon­fe­rans ya­par­ken gör­dü. Ko­ru­ma­la­rı izin ver­me­di­ği için ya­nı­na gi­de­mi­yo­ruz. Pek çok acar mu­ha­bi­re taş çı­ka­ra­cak bir ga­ze­te­ci­lik az­mi gö­rü­yo­rum göz­le­rin­de. La­gar­de­’ı bek­le­ye­ce­ğim di­ye tut­tu­ru­yor. Gü­me git­me­si­ni zar zor ön­le­di­ğim söy­le­şi­mi­zi de onun ak­lı­nın ya­rı­sı La­gar­de­’da iken ya­pı­yo­ruz.

 Gi­ri­şim­ci­lik ku­lüp­le­ri­ne çağ­rı­lı­yor­su­nuz. G3’te men­tor­lar­dan bi­ri­si­niz. Si­zin hi­ka­ye­ni­zin ne­si et­ki­li­yor in­san­la­rı?

- Ben o or­tam­lar­da iki tür­lü gi­ri­şim­ci ada­yı gö­rü­yo­rum: Umut­suz­lar ve ça­lar­lar di­ye fik­ri­ni söy­le­me­yen­ler. Umut­suz­la­ra ken­dim­den ör­nek ve­ri­yo­rum. Ben üç-beş bin li­ra ile iş kur­muş bir ada­mım.

Gi­ri­şim­ci­lik ko­lay ya­ni?..

- Yok de­ğil; ma­li­ye­ti çok yük­sek. Ya­ni son­ra­dan o ka­dar çok şey ödü­yor­sun ki­… Be­de­li var! Ay­rı­ca bi­zim işi­miz iki se­zon. Ya­ni iki kez sah­ne­ye çı­kı­yo­ruz. İyi film ya­pıp viz­yo­na koy­ma­lı­yız, müş­te­ri­yi çek­me­li­yiz. Yok­sa if­las eder­sin. Boş kol­tuk­la­ra oy­nar­san güm­ler­sin.

TO­PU ÇİZ­Gİ­DE ÇE­VİR­MEK

 En teh­li­ke­li­si ne pe­ki?

- Ki­bir. Şey­ta­nın Avu­ka­tı fil­mi “Ki­bir en sev­di­ğim gü­nah­tı­r” sö­züy­le bi­ter. Ki­bir çö­ker­tir. İn­san­lar en çok, ken­di­le­ri­ne en gü­ven­dik­le­ri za­man­lar­da ha­ta ya­par­lar.

 Ça­lı­şan­la­rı­nız si­zin için er­miş di­yor­lar­mış. O ni­ye?

- Ga­la­ta­sa­ray Sü­per Ku­pa’­yı al­dı­ğın­da Jar­del ef­sa­ne bir gol at­mış­tı. İçim­den hep Jar­de­l’­i ma­ğa­za­la­rı­mı­za gö­tür­mek ge­çi­yor. Ayak­ka­bı fua­rın­day­dık. Jar­del gel­di ve iz­di­ham ol­du. Adam ken­di­ni kur­tar­mak için bi­zim stan­da sı­ğın­dı. Gön­lüm­den ge­çen olur.

 Bu­nun sır­rı ne pe­ki? Ev­re­ne doğ­ru me­saj gön­der, pem­be ba­lon uçur…

- An­ne ba­ba dua­sı ben­ce. Bir de şan­sı­nı ko­va­la­mak önem­li. Çiz­gi­de to­pu çe­vi­ren fut­bol­cu ola­cak­sın.

AKIL­LI ADAM­DA Kİ­BİR OL­MAZ

 Fut­bol me­ta­for­la­rı­na hiç gir­me­sek.

- (Gü­lü­yor) Fut­bo­lun de­rin bir fel­se­fe­si var­dır. O yüz­den maç bi­ter sa­at­ler­ce ko­nu­şu­lur.
 Tür­ki­ye­’de iş dün­ya­sı ki­bir­li mi pe­ki? Pek çok ye­ni gi­ri­şim­ci var ama ye­ni ge­len­ler ko­lay ka­bul edi­lir mi?

- Ki­bir­li ta­bi­i. Son­ra­dan ge­len­le­rin işi hep zor­dur. Fa­kat ye­ni­nin avan­ta­jı, ata­let duy­gu­su­nun ol­ma­ma­sı. Ta­ze­sin! Ama ben akıl­lı olan adam­la­rın hiç­bi­rin­de ki­bir gör­me­dim.

İŞ HAYAT DENGESİ

- İş hayatımın ilk yılları haricinde hep aileme ve arkadaşlarıma zaman ayırdığımı düşünüyorum.

- Kızım Lara’yla olabilmek için pek çok iş seyahatini hafta içine atıyorum. Çocuklar çok hızlı büyüyor. Kendi hayatını kurduğunda yani yuvadan uzaklaştığında bir pişmanlık yaşamak istemiyorum.

SOSYAL SORUMLULUK

- “Kazandığının bir kısmı sana ait değildir. Kendi varlığın gibi sahiplenme ve üzerinde tutma” diye öğüt verirdi babam hep.
- Bu sözü çocukluğumdan beri hep aklımdadır. Sosyal barışın sağlanmasında adaletli paylaşım çok önemli
- BMD 1 milyon çocuğu giydirdi şimdiye kadar. Onun parçası olmaktan mutluyum.

BAŞARININ SIRRI

- Herkes o kadar farklı yollardan giderek başarılı oluyor ki. Değişmeyen Pi sayısı gibi çok çalışmak ve yenilikçilik oluyor galiba.
- Gülden Yılmaz bana Malcolm Gladwell’in ‘Çizginin Dışındakier’ kitabını hediye etmişti. Orada 5000 saat kuralı var. O kadar saat yaptıktan sonra bir işte ustalaşırsın.

ŞANS

- Yıldızın parlaması onu takip etmekle, kovalamak ve biraz da görebilmek ve cesaretle ilgili. Hiçbir şey yapmadan bekleyenlerin şans kapısı maalesef kolay kolay kırılmaz.
- Kısmet kavramını göz ardı edemeyiz. Sonuna kadar çabalarsınız olmaz. O noktada artık teslim olmalı.
- Gladwell’in orada olmak kuralı da var.

SOSYAL MEDYA

- En demok-ratik mecra… Bir cevherin varsa buyur gel, anlat, herkes seni takip etsin. Yoksa takipçi olursun.
- Bu sayede bütün gizli saklı hayatlara ulaşabiliyorsun.
- Hayatın film şeridi Instagram…

KULAĞA KÜPE

- Galatasaray tribünlerinde çok ilginç bir slogan yazardı: Konsantrasyon. Sadece bu kadar.
- Kim sevdiği işi tam konsantre olarak bıkmadan sürekli yaparsa sonunda mutlaka başarılı oluyor.

PİŞMANLIK

- Rahmetli Asım Kocabıyık 5 sene önce BMD’de hayatını anlatmıştı. “En büyük pişmanlığım çocuklarım büyürken yanlarında olamadım” demişti.
- İş hayatında başarmış bir duayen işadamından bunları duymak çok etkileyiciydi. Gerçekten hayatımda o anlamda ilginç ama hiç pişmanlığım olmadı.

DALKAVUKLUKLA MÜCADELE

- Bazı insanlar sürekli övülmekten hoşlanır, öyle iyi hissederler. Liderlerin dalkavuklarca kuşatılması kaçınılmazdır.
- Dışarıdan ayna tutacak adam lazım. Dostu olmayan gün boyu gözünde çapakla gezer. Eleştiri iyi bir şeydir.
- Benim işim olmaz dalkavukla. Kendimle dalga geçerim. Arkadaşlarımla da en çok kendi saçmalıklarımıza ve aramızda kendini önemli hisseden biri varsa ona güleriz.

YETENEK AVI

- Pozitif ve hatasından ders almaya hazır insanlarla daha rahat çalışıyorum.
- Onlara hedefler verip, hedefe ulaştıklarında ödüllendirerek daha mutlu olmalarını sağlamaya çalışıyorum.
- Biraz eksik insan daha çok çabalayabilir.
Demet Cengiz/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde