‘Teminat mektubu verelim 16 milyar liramızı ödeyin’

‘Teminat mektubu verelim 16 milyar liramızı ödeyin’

Sanayiciler, Ali Babacan’dan KDV alacakları konusunda yardım istedi

‘Teminat mektubu verelim 16 milyar liramızı ödeyin’
16px
24px
13.04.2012 07:35
ABONE OLgoogle

Sanayiciler, devletten bir türlü alamadığı ve 16 milyar liraya ulaşan KDV iadesi alacakları konusunda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan çözüm istedi. Sanayiciler Babacan’a, “Suistimallere karşı denetim şartı getiriliyor ama kurunun yanında yaş da yanıyor. O zaman bizden teminat mektubu alın” önerisini getirdi. Sanayicilerin önerilerini dinleyen Babacan, özellikle iki çözüm önerisi üzerinde durarak, konuyla ilgili çalışma yapılması talimatını verdi.

 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sanayicilerin devletten bir türlü alamadıkları ve 16 milyar liraya ulaşan KDV iadesi alacaklarına el attı. Sanayicilerin önerilerini de dinleyen Babacan, özellikle iki çözüm önerisi üzerinde durarak, konuyla ilgili çalışma yapılması talimatını verdi.

ASO’nun önceki günkü gündem toplantısına katılan Babacan, sanayiciler adına ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in gündeme getirdiği KDV iadesi alacaklarına ilişkin şikayetleri dinledi. Özdebir, Babacan’a, Maliye Bakanlığı’ndan milyonlarca liraya ulaşan KDV iadesi alacaklarını tahsil edemediklerini belirterek, bu soruna çare bulunmasını istedi. Maliye’nin KDV iadelerini ödemek için önce denetim yaptığını, ardından da uygun bulursa paraları 18 ayda ödediğini anlatan sanayicilere Babacan, “Bakanlık faturaları kontrol etmek zorunda. Kayıtdışılık malum, faturalarda KDV gerçekten ödendi mi, ödenmedi mi, Maliye Bakanlığımızın kuşkuları var. Türkiye’nin bugünkü kayıtdışılık ortamında otomatik olarak ödemek problem olur” dedi.

KDV alacağı 16 milyar TL

Sanayiciler Babacan’a, “Kayıtdışı nedeniyle gösterilen titizliği anlıyoruz ama kurunun yanında yaş da yanıyor. O zaman bizden teminat mektubu alın, KDV iademizi ödeyin, aksi bir durum çıkarsa teminat mektubunu bozun. Ya da alımda yüzde 18 satışta yüzde 8 olan KDV oranını, satışta da yüzde 18’e çıkarın. Aradaki 10 puanlık artışı da Tarım Bakanlığı köylüye ödesin” teklifi getirdi.

Sanayicilerin bugün itibarıyla toplamda 16 milyar liraya ulaşan KDV iadesi alacaklarıyla ilgili sorun 2008 yılında başladı. Maliye Bakanlığı, traktör ve tarım makineleri, tekstil, turizm, sağlık, kırtasiye gibi bazı sektörlerdeki bazı ürünlerin KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e indirdi. Böylece bu ürünlerin fiyatlarının da ucuzlamasını sağladı. Özellikle tarım makinaları ve traktörde fiyatlar KDV indirimi kadar ucuzladı. Ancak bu noktada traktör ve tarım makinaları sanayinde bir handikap yaşanmaya başlandı. Üretim için gerekeli malzemeyi yüzde 18 KDV’yle alan sanayiciler, ürettikleri traktör ve tarım makinalarını yüzde 8 KDV ile sattılar. Sisteme göre aradaki 10 puanlık KDV farkı, devletten KDV iadesi olarak alacaklardı. Ancak yılda 1 kez yapılan KDV iade alacaklarını Maliye, müfettiş denetimlerinin ardından, ağır bürokratik süreçlerle yaptığı için sanayicilerin KDV alacakları biriktikçe birikti. Gelinen noktada, bazı sanayicilerin Maliye’den alacakları tutar, şirket sermayelerinin bile üzerine çıktı.

Babacan’a durumlarını anlatan sanayiciler, “Devletten 20 milyonun üzerinde alacağım var, gidip kredi alıyorum. Üzerine bir de faiz ödüyorum. Ben niye bu maliyete katlanıyorum? Maliye suistimalleri önlemek için ödemeyi zorlaştırıyor ama kurunun yanında yaş da yanıyor. Bunun bir çözümü olmalı” dedi. Bu kapsamda sanayicilerden ilk olarak “Teminat mektubu verelim. Maliye, iade alacağımızı ödesin. Belgelerde bir usulsüzlük görürse, mektubumuzu yaksın” önerisi geldi. Ardından bir başka öneri de yüzde 8’e indirilen KDV’nin yeniden yüzde 18’e yükseltilmesi oldu. Buna göre sanayiciler alış ve satış sırasında geçerli KDV oranının eşitlenmesini istedi.

Traktörün KDV’si % 18’e çıkabilir

Sanayicilerin önerisine göre, örneğin traktör ve tarım makinalarındaki yüzde 8 KDV, yeniden yüzde 18’e çıkarılacak. Ancak köylünün kullandığı traktörün fiyatı da buna göre daha yüksek olacak. Bu, hükümetin pek tercih etmeyeceği bir durum. Ancak öneriye göre bu sıkıntı da, aradaki 10 puanlık farkın traktör ya da tarım makinesi alacak olan köylüye Tarım Bakanlığı kaynaklarından ödenmesi yoluyla aşılabilir. Bu öneriye Maliye Bakanlığı’nın sıcak yaklaştığı, ancak Tarım Bakanlığı’nın bu kaynağın Maliye tarafından kendilerine ayrıca aktarılması gerektiğini savunduğu belirtildi.

Çalışma ekibi kurulacak

Sanayicilerin önerilerini dinleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, sözkonusu iki öneriyi dikkate değer bulduğu ve üzerinde çalışılmasını istediği öğrenildi. Babacan’ın da soruna el koymasıyla Maliye, Sanayi, Ekonomi ve Tarım Bakanlığı ile ASO temsilcisi sanayicilerin biraraya gelerek bir çalışma ekibi kurmasına ve en kısa sürede çözüme dönük bir rapor getirmesine karar verildi.  Gülümhan Gülten/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde