Telekom ve Digitürk soruşturma isteğine ret

Telekom ve Digitürk soruşturma isteğine ret

Rekabet Kurulu, Türk Telekomünikasyon A.Ş. ve Digitürk'le ilgili şikayetlerle ilgili karar verdi

Telekom ve Digitürk soruşturma isteğine ret
16px
24px
17.02.2011 13:18
ABONE OLgoogle

Kurul, Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin, erişim şebekelerinin yapım ve bakım-onarım ihalelerinde hakim durumunu kötüye kullandığı ve ihaleye katılan bazı teşebbüslerin toplu hareket ettikleri iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi ve şikayeti reddetti.

     Digiturk Platform İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından müşteriler arası ayrımcılık yapılarak bazı müşterilerin zor duruma düşürüldüğü iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda da soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetin reddine karar verildi.

     Kurul, yazıcı üretimi ve/veya satışı yapan teşebbüslerin kartuş ve mürekkep alımında da müşterileri kendilerine yönlendirdikleri ve fahiş fiyat uyguladıkları iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda,soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi. 

     Kurul, BP Petrolleri A.Ş ile Hasan Karakaya arasında düzenlenen tapuya şerhli kira sözleşmesinin rekabet kanununa aykırılığı ve ''sözleşmede yer alan satış tonajı taahhüdü hükmüne dayanılarak yapılan uygulamaların hukuka aykırı olduğu'' iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, ''satış tonajı taahhüdünün sektördeki etkileri dikkate alınarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na görüş bildirilmesi'' konusunda Rekabet Kurulu Başkanlığı'nı görevlendirdi. 
     
     BİRLEŞME VE DEVRALMALAR
    
     Rekabet Kurulu, Filmed Tıbbi Cihazlar Pazarlama ve Tic. A.Ş. hisselerinin tamamının FUJIFILM Europe GmbH, FUJIFILM Europe B.V., FUJIFILM Holdings France SAS, FUJIFILM UK Ltd. ve FUJIFILM Italia S.p.A. tarafından devralınmasına, ''hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağı'' gerekçesi ile izin verdi.

     FIRINCILARA CEZA

    Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yayımlanan kurul kararlarına göre, Kütahya il merkezinde faaliyet gösteren 16 fırıncının, Hizmet Ekmek Dağıtım Pazarlama Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. yoluyla pazarda rekabeti kısıtlayarak rekabet kanunun ihlal eder nitelikteki eylemlerine ilişkin yapılan soruşturma sonucunda 29 Haziran 2006 tarihinde alınan Kurul Kararı'nın Danıştay tarafından davacılar bakımından iptal edilmesi sonrasında, ilgili dosya yeniden değerlendirildi.

Yapılan görüşmeler sonucunda, Kurul'un konu ile ilgili Şubatta aldığı karar, tarafların ciro bilgilerine ilişkin belgelerin eksik olması nedeniyle geri alındı. 

     Ayrıca, Hizmet Ekmek Dağıtım Pazarlama Gıda Sanayi ve Ltd. Şti. üzerinden aralarında rekabetçi davranışlarını koordine eden ve kanunu ihlal ettiği belirlenen 6 ekmek fırınına, 2004 ve 2010 yılı sonunda oluşan gayri safi gelirleri dikkate alınarak, takdiren yüzde 2'si oranında olmak üzere 17,8 lira ile 5 bin 400 lira arasında değişen tutarlarda idari para cezası verildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde