Telefonunuzu soğuk havada kullanmayın!

Telefonunuzu soğuk havada kullanmayın!

Karlı ve yağmurlu havalarda teknolojik cihazlara da dikkat etmek gerekiyor. Keskin havalarda doğrudan soğuğa maruz kalmalarını önlemek lazım. Alınabilecek küçük önlemlerle hem kullanıma ara vermeyip hem de arızalanmalarını engelleyebilirsiniz

Telefonunuzu soğuk havada kullanmayın!
16px
24px
04.01.2015 09:41
ABONE OLgoogle
Zorlu kış koşulları, kar, yağmur... Bu havalar bizim için olduğu kadar elektronik cihazlarımız için de tehlikeli. Eğer gerekli önlemleri almazsanız dondurucu soğuklar elektronik cihazlarınızı mahfedebilir. Buz kesen havalarda cihazları doğrudan soğuğa maruz bırakmamak gerekiyor.

Tabletler ve cep telefonlarının çoğu sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda sim kart, kapanma, pilde erken bitme gibi sorunlar verebilir. Karlı ve yağmurlu havaların çoğunda cihazları evde bırakmak öneriliyor. Ancak özellikle cep telefonlarını evde bırakma gibi bir şansımız yok. Soğuk havalarda cihazlarınızı korumak için yapabilecekleriniz var.

Kulaklık işinizi kolaylaştırır

-  Koruma kılıfları: Teknolojik cihazları korumanın en basit yollarından biri kaliteli bir koruyucu kılıfa yatırım yapmak. Kılıfların yapıldığı materyali iyi seçmek lazım. Cihazı iyi saran, sıkı ve tam koruyan kılıfları seçmek önemli. Bu tarz kılıflar izolasyon sağlarken, kar ve yağmurda kazara düşmelerde de iyi bir yastık görevi görür.

-  Kulaklıklarla barışın: Eğer kulaklık kullanmıyorsanız, soğuk havalarda kendinizi kullanmaya alıştırırsanız iyi olur. Kulağınıza iyi oturan, iyi ses kalitesi olan ve güvenilir bir cevaplama düğmesi sunan bir model seçin. Cep telefonunuz çaldığında çanta veya cebinizden çıkarmadan bu şekilde cevaplayabilirsiniz. Bu da sizi eldivenlerinizi çıkararak telefonu can havliyle cevaplamaya çalışma derdinden de kurtarır.

-  Ağzı kapanabilen plastik çanta: Bu tarz bir plastik çanta hesaplı bir şekilde işinizi görebilir. Bu biraz garip görünebilir ama tablet ya da cep telefonunuzu bu yolla taşımanız onu nem ve rutubetten kurtarabilir. Transparan yapısı da e-posta ya da sms’lerinizi kolayca kontrol etmenizi sağlar. En iyi çözüm olmayabilir ama hiç olmamasından iyi.

-  Uzun ve açıkta kullanımı azaltın: Soğuk havalarda bir foto çekmek ve bir tweet atmak tamam. Fakat internette gezinmek, en favori e-kitabınızı okumaya çalışmanız feci olabilir. Uzun süre açıkta cihazınızı kullanmanız hasar riskini artırır. Gereksiz cilt teması da buzlanma olasılığını yükseltir. Kapalı bir alana gidene kadar mobil cihazınızı kapatmanız en iyisi.

Sakın arabada bırakmayın

-  Otomobilde bırakmayın: Dondurucu soğukta laptop, cep telefonu, tablet, kamera, fotoğraf makinesi gibi cihazları uzun süre arabada bırakmak onlara zarar verir. Bütün verileriniz kaybolabilir. Eğer cihazlarınızın donmasını istemiyorsanız onları arabada bırakmak yerine kendinizle eve ya da işe götürmelisiniz. Eğer gerçekten onları bırakmanız gerekiyorsa güvenli bir koruyucu kılıfta ya da battaniye veya cekete sarılı bırakın.

-  Kullanmadan önce ısıtın: Eğer cihazınızı uzun süre dışarıda bıraktıysanız, bozuldu diye üzülmeyin hala umut var. Hatırlamanız gereken en önemli şey buğulanma riskinden korumanız. Cihazınızı sıkı, su sızdırmaz plastik bir torbaya koyun ve sıcak bir odaya götürün. Böylece buğulanma ve terleme cihazınızda değil, plastik çantada olacak. Cihazı çalıştırmadan önce de oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

-  Nemi temizleyin: İstemeyerek cihazınızı hala soğukken çalıştırdınız ve nemlendi. En yakın saç kurutma makinesine koşmayın, pişman olursunuz. Bunun yerine cihazınızı kapatın, oda sıcaklığına ulaşana kadar bekleyin ve pirinçle üzerini kapatın. Pirinç taneleri nemi alacak ve düzelmesine yardım edecekir.

Su geçirince ne yapmalı?

Su ya da kar geçiren bir cihazda ilk yapılması gereken pilini çıkarmak. Cihazın düzelmesi için ilk olarak güç kaynağını kesmek gerekiyor. Islak bir cep telefonu ya da tableti çalıştırmaya uğraşmayın. Bu kısa devre yapmasına neden olabilir.

Sim kart, cep telefonu, hafıza kartını ve pili çıkartıp ayrı kuru peçelere sarın. Islak parçaları silin. Saç kurutma makinesi kullanmayın ya da fırına koymayın. Bu şekilde düzelme olasılığını azaltırsınız.

Bunun yerine ıslak parçaları pencereye yakın kuru ve nemsiz bir ortamda bırakın. Pirinç yöntemi de kullanılabilir. Yarım gün bu şekilde kalsın. Eğer bunların hiçbiri işe yaramazsa güvenilir bir tamirciye başvurun.
Hanife Baş/Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde