Tekstilde ve hazır giyimde pamuk sıkıntısı

Tekstilde ve hazır giyimde pamuk sıkıntısı

İrfan Pamuk, dünyadaki pamuk sıkıntısı ve avronun dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle Avrupalı alıcıların siparişlerini Uzakdoğu'dan Türkiye'ye kaydırmaya başladığını söyledi.

Tekstilde ve hazır giyimde pamuk sıkıntısı
16px
24px
14.07.2010 15:56
ABONE OLgoogle

MTK Tekstilciler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Pamuk, dünyadaki pamuk sıkıntısı ve avronun dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle Avrupalı alıcıların siparişlerini Uzakdoğu'dan Türkiye'ye kaydırmaya başladığını söyledi. 

     İzmir'de tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren KOBİ düzeyindeki firmaların üretim yaptığı MTK Sitesi'nin tanıtımı için basın toplantısı düzenlendi. 

     Toplantıda site hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Pamuk, 823 bin metrekare alan üzerindeki sitede 755 iş yeri bulunduğunu, bunların yüzde 92'sinin dolu olduğunu belirtti.
     Yaklaşık 15 bin kişinin çalıştığı siteden yılda 150 milyon dolar ihracat yapıldığını, bunun İzmir'in bu sektördeki ihracatının yüzde 15'ine tekabül ettiğini belirten Pamuk, sitenin aynı sektörden tesislerin bir arada bulunduğu Türkiye'nin en büyük sektörel çarşısı olduğunu ifade etti. 

     Krizin siteye etkileri konusunda değerlendirmelerde bulunan Pamuk, 2009 sonu itibarıyla site içindeki firmaların enerji kullanımının yüzde 30'a varan oranda gerilediğini, bazı tesislerin kapanmak durumunda kaldığını söyledi. 

     Pamuk, organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren bazı büyük tesislerin ise kriz nedeniyle küçülerek kendi sitelerine geldiğine dikkat çekerek bunun doluluk oranlarının gerilemesini engellediğini ifade etti. 

     Bu yıl ise krizin yaralarının sarılmaya başlandığını, enerji kullanımında Haziran ayında geçen yıla göre yüzde 14'lük artış yakalandığını ifade eden Pamuk, ''Firmalar krizin getirdiği etkilerin yarısını kapatabildi. Kriz öncesine dönebileceğimizi sanmıyoruz. Siparişler artsa da kar marjı çok düştü. Enerji kullanımındaki artış istihdam oranlarına yansımadı. Şirketler az çalışanla verimliliği artırmaya çabalıyor'' dedi. 
     
     ÇİN'E FASON ÜRETİM
     
     Son dönemde tüm dünyada pamuk sıkıntısı çekildiğini, Hindistan ve Pakistan gibi büyük üreticilerin ihracatı durdurduğunu ifade eden Pamuk, doların avro karşısında değer kazanması nedeniyle Uzakdoğu ülkelerinin maliyetlerinin artmaya başladığını kaydetti. 

     Çin gibi ülkelerde işçi ücretlerinde artışlar başladığını, devlet teşviklerinin kalkmaya başladığını kaydeden Pamuk, tüm bu gelişmelerin Türkiye'nin şansını artırdığına dikkat çekti.
     Pamuk, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Avrupa'daki alıcı Türkiye'den 5 liraya alacağı malı, Çin'den 4 liraya almak istemiyor. Biz, daha kaliteli ve hızlı üretim yapmamız ve lojistik avantajımız nedeniyle daha çok tercih edilmeye başladık. Özellikle Avrupa'daki küçük mağazalar, artık Türkiye ile çalışmayı tercih ediyor. Geçmişte bizimle çalışmayı bırakarak Uzakdoğu'ya yönelen bir çok alıcı da tekrar bize döndü. Öte yandan Yunanistan'daki üreticilere verilen siparişler de bize kaymaya başladı. Avrupalı alıcılar bu ülkedeki kriz nedeniyle kendilerini garantiye almak istiyorlar. 

     Son dönemdeki ilginç gelişmelerden biri de ev tekstilinde gerçekleşti. Çin'in büyük ev tekstili üreticilerinden biri pamuk sıkıntısı nedeniyle ABD'den aldığı bir siparişi yetiştirmekte sıkıntı çekince, cezaya uğramamak için, zararına da olsa Türkiye'deki tesislerde fason üretim yaptırmaya başladı. Bu geçici bir sıkıntı olsa da sektördeki durumu iyi anlatabilir. Bu nedenle çok sayıda Çinli firmanın Türkiye'de ortaklıklar konusunda girişimlerinin olduğunu biliyoruz.'' 

     Pamuk, iç piyasada ise kriz sonrası tüketicilerin kampanyaları daha kararlı takip eder hale geldiğini, artık ihtiyaç duyulmayan ürünün alınmadığı bir döneme girildiğini belirterek, şu anda yaz mevsimi nedeniyle durgun olan piyasanın sonbaharda sorunsuz olarak açılmasını beklediklerini ifade etti. 

     Site Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Torun ise Türkiye'nin dünya organik pamuk üretiminin yüzde 70'inin Türkiye'de yapıldığını, özellikle bebek ve çocuk konfeksiyonunda daha iddialı bir konuma gelinebileceğini kaydetti. 

     Site Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tunaboylu ise malını satmak için çaba gösteren ve bu dönemde daha fazla pazar arayanların krizden etkilenmediğini ifade etti.
     Öte yandan İzmir'de tekstil üretiminin yoğun olduğu MTK ve Buca Ege Giyim Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi'nin yaptığı ve AB tarafından desteklenen bir proje ile tekstil çalışanlarının bilgi ve deneyim seviyesinin saptanarak kategorilere göre sertifikalandırılacağı, verilecek ücret düzeyinin de bu sertifika üzerinden değerledirileceği kaydedildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde