Tekstilcilerin 350 milyon doları Rusya’da kaldı

Tekstilcilerin 350 milyon doları Rusya’da kaldı

İTHİB Yöetim Kurulu Başkanı Gülle, Rusya'yla yaşanan kriz sonra tekstil firmalarının 350 milyon dolarının Rusya'da kaldığını ve bu paraları geri alamayacaklarını düşündüklerini söyledi.

Tekstilcilerin 350 milyon doları Rusya’da kaldı
16px
24px
20.01.2016 15:06
ABONE OLgoogle
Rusya’yla yaşanan krizin ardından yaş meyve sebzecilere yapılan yardımdan sonra tekstil sektörü de devletten yardım beklemeye başladı. Rusya’yla her biri 10 milyon doların üstünde iş yapan 178 ihracatçı firmanın toplamda 350 milyon doları Rusya’da kaldı. Bu firmaların büyük olasılıkla bu parayı alamayacağını düşündüklerini ifade eden İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği Başkanı ismail gülle, bu firmalara verilen kredilerin vadelerinin uzatılmasını istedi. Kredilerin mümkünse sıfır faizle tahsil edilmesi gerektiğine değinen Gülle, bu 178 firmada toplam 60 bin kişinin istihdam edildiğini aktardı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, sektörün 2015 yılını ve 2016 hedeflerini değerlendirdiği bir sohbet toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.

Rusya ile uçak gerginliğinin yaşandığı 21 Kasım tarihinden sonra 31 Aralık’a geçen süreçte bu ülkeye yapılan sektör ihracatının yüzde 80 düşerek 10 milyon dolara indiğini belirten Gülle, ‘’Rusya’ya 2015’te 475 milyon ihracat yaptık. Yıl genelinde yüzde 40 düşüş var. Buna rağmen en büyük ikinci pazarımız halen Rusya. İhracat cirosunun yüzde 50’den fazlasını yapan firmaların listesini çıkardık. 60 bin kişiyi istihdam eden 178 firmanın Rusya’dan 350 milyon dolarlık alacağı var. Bu firmaların Rusya’ya yapılan sektör ihracatındaki payı yüzde 80 oranında’’ bilgisini verdi.

'Firmalar ciddi sıkıntı içinde sahip çıkılmalı'

Rusya’ya ilişkin raporunu hükümetteki ilgili bakanlara sunduklarını anlatan İsmail Gülle, ‘’Bu firmalar ciddi sıkıntılar içerisindeler. Mal siparişi verilmiş mallar ellerinde kalmış. Alacakları var gidip alamıyorlar. Yaş sebze ve meyvedeki gibi bu firmalarımıza da sahip çıkılmalı. Bu bakımdan kredilerin süresi uzatılmalı. Kredi ve boçlar faizsiz ertelenmeli’’ dedi.

'Diplomatik ilişkiler yeniden tesis edilmeli'

Rus firmalardan bu alacakları ödeyecekler olanların var olduğunu fakat durumundan istifade borçlarını ödemeyecek olanların da bulunduğunu kaydeden Gülle, ‘’Hiç olmadı 350 milyon dolarlık tutarın yarısı alınabilir. Rusya’ya ihracatta geçici çözümler aramak yerine diplomatik ilişkiler yeniden tesis edilmeli. Aslında Türkiye’nin elinde kozları var ama sadece rakibini seyreden boksör gibi davranıyor. Belki bir yumruk atsak karşı taraf yıkılacak. Hiç kimsenin maddi çıkarı devletin çıkarlarının üstünde değildir. Ama bunun faturasının da çıkarılması lazım’’ diye konuştu.

'Bizi en mutlu eden pazar AB'

Ocak ayının ilk haftası genel ihracatta yüzde 21’lik düşüş olduğu bilgisini veren Gülle, "2014'te 8.8 milyar dolar olan sektör ihracatımız 2015’te 8 milyar dolara düştü. İşler olumlu gider de 2016’da yüzde 10 artış sağlarsak 2014’teki rakama ulaşacağız. Bizi en mutlu eden pazar AB’’ dedi. İran tekstilde birinci pazar olabilir İran’a ambargoların kalmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İTHİB Başkan İsmail Gülle, bu ülkeye ihracatlarının yüzde 5 arttığını da belirterek şunları söyledi:

‘’Biz İran’a iki kez gittik. Şimdi tüm kurumlar oraya ayrı ayrı hücum etmiş durumda, bu yanlış. Hükümetin burada devletler bazında bir strateji izlemesi lazım. AB ve Uzak Doğu daha stratejik çalışıyor. Tercihli ticaret anlaşmasından sonra İran’a ihracatımız arttı. Sektör olarak ihracatımız 400 milyon dolar. Bunun milyar dolarlara çıkarabiliriz. Ciddi bir talep var. Tekstilde birinci pazarımız olabilir.’’

Sektör, Suriyelileri istihdam eder Sektördeki birçok firmanın işçi bulmakta zorlandığını anlatan Gülle, Suriyelilere çalışma izni verilmesini savundu.

‘’Sektörümüz emek yoğun sektör olduğundan Suriyeliler bu açığı kapatabilir. Geç bile kalınmış bir karar’’ diyen Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Zaten bir kısmı sosyal haklardan yoksun bir şekilde istihdam ediliyor. Kayıt altına alınmasıyla bu insanların hakları yenmemiş ve bunun önüne geçilmiş olur. En az asgari ücrete çalıştırılırlar. Bu karar daha önce alınmış olsa, o insanlar Avrupa’ya gitmek için o durumlara düşmez, belki de Aylan bebekler ölmezdi.’’

Binaları depremden tekstil koruyacak

Gülle ayrıca Türkiye tekstil ihracatçı birliklerinin ortak olduğu İstanbul Tekstil Araştırma, eğitim ve Danışmanlık A.Ş. (İTA) olarak Alman Aachen Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile yaptıkları protokol sonrası Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını belirterek, “Türkiye, Almanya ve Yunanistan ile ortak yürütülen bir proje kapsamında, teknik tekstili kullanarak betonun elastikiyetini artırmayı ve depremde binaların daha az zarar görmesini sağlamaya çalışıyoruz” bilgisini verdi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde