Tekstilciler yüksek kar marjını unuttu

Tekstilciler yüksek kar marjını unuttu

AGİMAD Başkanı Hasan Ayyıldız, ''Türk tekstil sektörünün, Çin, Hindistan ve Mısır'ın ucuz tekstili ile ancak..

Tekstilciler yüksek kar marjını unuttu
16px
24px
01.01.2008 12:07
ABONE OLgoogle

Adana Giyim Markaları Derneği (AGİMAD) Başkanı Hasan Ayyıldız, ''Türk tekstil sektörünün, Çin, Hindistan ve Mısır'ın ucuz tekstili ile ancak fark yaratarak rekabet edebileceğini'' söyledi.

Ayyıldız, son yıllarda Türkiye pazarını hakimiyeti altına alan Çin, Hindistan ve Mısır tekstilcileriyle fiyat yönünden artık rekabet etmeyi bile düşünmediklerini, kaliteye ağırlık vererek ''fark yaratma'' çabasına girdiklerini belirtti. Tüketicinin bilinçlendirilmesi halinde Türk tekstilinin kalitesinin daha iyi anlaşılacağına dikkati çeken Ayyıldız, ancak bu şekilde rekabet edebileceklerini kaydetti.

Ayyıldız, Türk tekstilcilerinin enerji başta olmak üzere tüm girdilerini rakip ülkelerden birkaç katı yüksek fiyata temin edebildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: ''Son yıllarda Suriye de tekstilde önemli mesafe aldı. Bu ülke, Türkiye'nin dünya tekstilindeki yerini alma yolunda hızla ileriliyor. Bu komşu ülkede tekstil işçinin bir aylık maliyeti 80-120 dolar, Türkiye'de ise 700 dolar civarında. Çin, Hindistan ve Mısır'da işçilik maliyetleri bunun neredeyse yarısı kadar. 2007'yi yüzde 10-15 küçülme ile kapatan tekstil sektörü, dövizin dezavantajına rağmen umudunu ihracata bağladı.''

Doların istikrarlı bir seviyede durmasını istediklerini ifade eden Ayyıldız, ''Dolar kuru 2003 yılından beri sürekli eksi seviyede seyrediyor. Biz dolar yükselsin istemiyoruz. Düşük seviyede dursun ama istikrarını korusun. Biz ihracat için bağlantı yapıyoruz, ardından dolar düşünce zarar ediyoruz'' dedi.

TEKSTİLCİ YÜKSEK KAR MARJINI UNUTTU

 Ayyıldız, günümüzde en ucuz ürün kalemini tekstilin oluşturduğuna vurgulayarak, ''Yurt dışından gelen konfeksiyonun işçilik bedeliyle bile rekabet edecek durumda değiliz. Tekstilci yüksek kar marjlarını unuttu. Sadece marka olanlar az satış yapsalar da yüksek fiyatla zarardan kurtuluyor'' dedi.

Türkiye'nin geçmişte fason üretimin en önemli merkezi olduğunu, ancak, bugün dünyaca ünlü markaların bile üretimini Çin'de yaptırdıklarına dikkati çeken Ayyıldız, ''Türk tekstilcileri de fason için dışarıya yöneldi. Çünkü, başka çare kalmadı'' diye konuştu. Ayyıldız, tekstilin istihdamın en önemli unsuru olduğunu, bu nedenle desteklenmesi gerektiğini savunarak, şöyle devam etti:

''Türkiye genelinde tekstilin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle işsizlik hızla artıyor. Hükümetten, 2008 yılında alacağı radikal tedbirlerle tekstilin üzerindeki ağır maliyet yükünü hafifletmesini bekliyoruz. Aksi takdirde gelecekte Türkiye tekstilde silinecek, sadece marka olanlar ayakta kalmayı başaracak.''

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde