Tekstil ve hazır giyimciler taçlandı

Tekstil ve hazır giyimciler taçlandı

Gerçekleştirdikleri ihracat ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörlerindeki başarılı firmalar, ödüllerini “İhracatın Yıldızları Gecesi”nde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin elinden aldılar.

Tekstil ve hazır giyimciler taçlandı
16px
24px
09.05.2015 09:23
ABONE OLgoogle
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’nin (İTKİB) düzenlediği geceye Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak ile İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı Uğur Uysal ile iş dünyasından önemli isimler katıldı.
 
"DÜNYAYI FETHEDECEĞİZ"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci İTKİB'in ödül gecesinde yaptığı konuşmada, tekstil ve konfeksiyonun önemine değinerek, "Türkiye'de herkesten önce siz vardınız. rekabeti sizden öğrendik" dedi. Türkiye ekonomisi adına önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Zeybekci şöyle konuştu:

"2023'te hedeflediğimiz 500 milyar dolar mal, 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefine ulaşmak için tüm varlıklarımızı, dengelerimizi yeniden kurguluyoruz. Önemli işler başarıyoruz. Bunlardan birisi de 1996 yıllında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasını günümüzün şartlarına uyarlamak olacak. Önümüzdeki günlerde Türkiye'yi karar mekanizması haline getirecek Gümrük Birliği anlaşmasını Brüksel'de imzalayacağız. Böylelikle dünyada fethetmediğimiz yer kalmayacak."
 
Ortalama ihracatın kilogram fiyatının 1,60 dolar olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci, "Bu fiyatlarla 2023 ihracat hedefine gidemeyiz. Tüketim alışkanlıklarını belirleyen bir toplum olmadığımız yerde devam edemeyiz. Bilgiyi ve teknolojiyi tüketen toplumlara hükmedildiğinin bilincinde olan bir toplum olarak, bizde değişimlerimizi buna göre ayarlıyoruz"dedi.
 
"BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de İTKİB bünyesinde bulunan hazırgiyim, tekstil, deri ve halı sektörlerinin Türkiye için önemine değinerek, "Bu sektörlerimiz toplam 32 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyorlar ve toplam ihracatımızın yükünün beşte birini yükleniyorlar.  4 sektör 2023 yılında da 90 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor.  Hep beraber büyük başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyorum."
 
HİKMET TANRIVERDİ: STRES TESTİNDEN GEÇİYORUZ

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ödül töreninde yaptığı konuşmada ihracatçılar olarak önemli bir stres testinden geçtiklerini vurgulayarak, kaotik dönem tamamen sona ermeden ufku net olarak görebilmelerinin mümkün olmadığını söyledi. “Bunu bilmek ve ona göre pozisyon almak zorundayız” diyen Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa ekonomisindeki daralma, parite etkisi, Rusya’da Ruble’nin değer kaybı ve bölgemizdeki çatışmalar nedeniyle yılın ilk 4 ayında istediğimiz performansı yakalayamadık. Bu dönemde hazır giyim ihracatımız geçen yıla oranla yüzde 13,6 azaldı. Ancak parite etkisinden arındırdığımızda bu oran yüzde 2’ye düşüyor.  Hazır giyimciler olarak bizler yarattığımız  katma değer ve istihdamla ülke ekonomisine önemli bir katkı sunuyoruz. Bu büyük katkıya rağmen içeride üretim yapmanın dayattığı sıkıntılar,  uluslararası rekabette bizleri zorluyor.  Hükümetimizin bu olumsuzlukları gidermek için alacağı önlemlerle küresel piyasalarda elimizi güçlendireceği günleri umut ve özlemle bekliyoruz.”
 
 "BU ÜLKEDE DÜRÜST İNSANLARIN ÖDÜLLENDİRİLMESİNİ İSTİYORUM"

İTKİB ödül gecesinin en tutkulu ve samimi konuşmasını İTHİB Başkanı İsmail Gülle yaptı. Gülle sözlerine tüm annelerin 'Anneler Günü'nü kutlayarak başladı. İhracatçılara seslenen Gülle, sözlerine şöyle devam etti:

"Karanlığı aydınlatan ihracatın yıldızları, sizler gibi başarılı insanlar yetiştiren annelerin ellerinden öpüyorum. Yaptıklarınızı anlatacak kelimeler çok yok. Yıldızlar sadece geceleri görünür. Siz 365 gün parlayan güneşsiniz."

İsmail Gülle, gecede sektörün verileri yerine dertlerini konuşmayı istediğini belirterek, Bakan Nihat Zeybekci'ye şunları söyledi:

"Sayın bakanım sizden isteklerimiz var. Teşvikler veriyorsunuz. Daldaki kuşu eldeki kuşa çeviriyorsunuz. Eldeki kuşu beslemiyorsunuz. Biz tekstil sektörü olarak aldığımızdan fazlasını verdik.  Bu ülkede dürüst insanların ödüllendirilmesini istiyorum. Bundan bizi esirgemeyiniz."
 
MUSTAFA ŞENOCAK: İHRACAT ÇINARIMIZ RUSYA’DA ZORLANIYORUZ

İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak ise konuşmasında, 2014 yılını 1.9 milyar dolar ihracat ile kapattıklarını hatırlatarak, 2015 Ocak–Nisan döneminde ise 522 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.    

 Sektörün en önemli pazarları olan Rusya, Ukrayna, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da kendilerinin dışında yaşanan gelişmeler nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiklerini ifade eden Şenocak, “Rusya bizim için geçici bir pazar değil, ihracat çınarımız.  Hiçbir zaman Rusya’yı terk etmeyi, bu çınarı kesmeyi düşünmedik. Rus ekonomisinin en kısa zamanda toparlanacağına inanıyoruz. Fakat bu süreçte Rusya’daki alacaklarımızı tahsil etmekte zorlanıyoruz. Hükümetimizden bu konuda destek bekliyoruz” dedi.
 
"HALI KÜLTÜRÜNÜN MERKEZİ OLACAĞIZ"

İHİB Başkanı Uğur Uysal da halının ülke adına vazgeçilmez bir kültür olduğunu ifade etti. Uysal, 400 halı ihracatçısının, 400 spartalı gibi çalıştığını söyleyerek, "Sektörümüzü tasarım ve moda ile taçlandıracağız. 5 yıl gibi kısa bir sürede halı kültürünün merkezi olacağız" dedi.
 
Ödül gecesinde 132 platin, 270 altın, 420 gümüş ödül ile bin 153 bronz sertifika ve bin 586 başarı sertifikası verildi. İTKİB çatısı altında yer alan dört sektörden davetlilerin katıldığı geceye sanatçı Ebru Gündeş şarkılarıyla renk kattı. 
 
HAZIRGİYİM PLATİN ÖDÜL ALAN FİRMALAR
 
1             TGS DIŞ TİC. A.Ş.
2             BİRGİ BİRLEŞİK GİYİM İHR.DIŞ TİC.A.Ş.
3             PERGAMON STATUS DIŞ TİC.A.Ş.
4             TAHA PAZ.VE MAĞAZACILIK A.Ş.
5             AKINTEK TEKSTİL ÜRÜN.SAN.VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.
6             LC WAİKİKİ  MAĞAZACILIK  HİZM.TİC.A.Ş.
7             ŞIK MAKAS GİYİM SAN.VE TİC.A.Ş
8             TÜRKMEN GRUP İTH. İHR. DIŞ TİC. A.Ş.
9             CROSS TEKS.SAN.VE TİC.A.Ş
10           TAYPA TEKS.GİY.SAN.VE TİC.A.

TEKSTİL PLATİN ÖDÜL ALAN FİRMALAR
 
1             AKSA AKRİLİK KİMYA SAN.A.Ş
2             AK-PA TEKS.İHR.PAZ.A.Ş
3             KORDSA GLOBAL ENDÜST.İPLİK VE KORD BEZİ SAN.VE TİC.A.Ş.
4             ZORLUTEKS TEKSTİL TİC.VE SAN. A.Ş.
5             ZORLU DIŞ TİC.A.Ş
6             ÜNSA AMBALAJ SAN.VE TİC.A.Ş
7             ORMO İTH. İHR. A.Ş.
8             ORMO YÜN İPLİK SAN.VE TİC.A.Ş.
9             YÜNSA YÜNLÜ SAN.VE TİC.A.Ş
10           KADİFETEKS MENSUCAT SAN.A.Ş
               
DERİ PLATİN ÖDÜL ALAN FİRMALAR
 
1             DSD DERİ SANAYİCİLERİ DIŞ TİC. A.Ş
2             DESA DERİ SAN.VE TİC.A.Ş
3             ADESA MAĞ.TEKS.VE DERİ SAN. TİC.A.Ş
4             MATRAŞ DIŞ TİC.A.Ş
5             MATRAŞ DERİ MAM.SAN.VE TİC.A.Ş
6             AYDINLI DERİ KONF.SAN.VE TİC. A.Ş
7             GEZER AYAKKABI DERİ SAN.VE TİC A.Ş
8             VERONA DERİ GİY.SAN.VE TİC.LTD ŞTİ
9             MARMARA DERİ SAN.VE TİC.LTD.ŞT İ.
10           VİZYON DERİ SAN.VE TİC.A.Ş
               
HALI PLATİN ÖDÜL ALAN FİRMALAR
 
1             ERDEMOĞLU DIŞ TİC.A.Ş.
2             MERİNOS HALI SAN.VE TİC.A.Ş.
3             SOFİTEKS TEKS.SAN.VE TİC.A.Ş
4             SARAY HALI A.Ş
5             NRT İÇ VE DIŞ TİCARET A.Ş.
6             SENTEZ TURZ.TİC.VE SAN.A.Ş
7             CEYHAN TEKS.VE TURZ.SAN.TİC. LTD.ŞTİ
8             AYDIN TEKS.TİC.VE PAZ.A.Ş
9             STEP HALICILIK VE MAĞAZA.SAN. A.Ş.
10           NAZAR KADİFE DOKUMA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde