Tekno marketler 'büyük alım'ı durdurdu!

Tekno marketler 'büyük alım'ı durdurdu!

Kurlardaki oynaklık zarar ettirdi, tekno marketler ‘büyük alım’ı durdurdu...

Tekno marketler 'büyük alım'ı durdurdu!
16px
24px
10.10.2011 23:08
ABONE OLgoogle

Geçen hafta 1.91 TL’yi gören dolar, kiraları dolarla olan, ürünlerini dolar üzerinden satın alan teknoloji marketlerine ciddi zarar ettirdi. Gün içinde yükselip inen dolar yüzünden daha fazla kira ödeyen, ürünleri daha pahalı almak zorunda kalan marketler, çareyi büyük alımları durdurmakta buldu. Kimi şirketlerin ise kiralarını birkaç gün geciktirdiği ifade ediliyor.

Kurlarda yaşanan dalgalanmalar teknoloji marketlerini olumsuz etkiledi. Geçen hafta 1.91 TL’yi gören dolar, Merkez Bankası’nın müdahalesiyle 1.85 TL civarına gerilemesine rağmen kiraları dolarla olan, ürünlerini dolar üzerinden anlaşmalarla tedarikçilerden edinen teknoloji marketlerine ciddi zararlar ettirdi. Gün içinde yükselip inen dolar yüzünden daha fazla kira ödeyen, ürünleri daha pahalı almak zorunda kalan marketler, çareyi büyük alımları durdurmakta buldu. Kimi marketlerin ise kiralarını birkaç gün geciktirdiği ifade ediliyor.

Sektör temsilcileri, “Sabah 1.90 TL’den doları baz alıp kiralarımızı ödedik, akşam dolar 1.85 TL’ye indi. Ciddi zararımız oldu. Mal alımında da aynı şekilde zarar ettik. Tedarikçiden 1.85 TL’ye mal almak için anlaştık, ertesi gün 1.83’e indi. Buradan da bir zarar yazdık. Bir süre büyük alım yapmamaya karar verdik. Temerrüt riski olmasına rağmen bazı arkadaşlarımız kiralarını geç ödemeyi göze aldı. Tüketici ise çoğunlukla alımı öteliyor. Birşey alacak olan da kampanyalara yöneliyor” dediler.

Ekim’de büyük sıkıntı var

Sektör temsilcileri, tüketicinin alımı ötelemeye başladığını ve kendilerini zor bir ayın beklediğini savundu. Eylül ayında tatilden dönüş ve okulların açılmasıyla çok canlı bir ay yaşandığını hatırlatan sektör temsilcileri, Ağustos ayına göre Eylül ayında sektörün yüzde 12 büyüdüğünü dile getirdi. Resmi rakamların henüz çıkmadığını kaydeden sektör temsilcileri, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Temmuz ve Ağustos ayları biraz sıkıntılı geçti. Ramazan, tatiller yüzünden tüketicinin talebi düştü. Eylül’de eve ve okula dönüş, sektörde ciddi bir hareketlilik sağladı. Ağustos ayına göre çift haneli büyüme yaşadık. Yaz rehaveti Eylül ayında kırıldı ama ekonomik durgunluk olmasa yüzde 12 olan büyüme oranı yüzde 20’yi bulurdu. Sonuçta Eylül ayı rakamları elektronik perakendecilerinin beklentilerini tam olarak karşılayamasa da yüzleri güldürdü.”

Ekim ayıyla beraber sıkıntılı bir dönemin başladığına da dikkat çeken sektör temsilcileri, umutlarını Kurban Bayramı ve yılbaşına bağlamış durumda.

Sektör temsilcileri, “Sektörde sıkıntı başladı. Ekim çok zor bir ay olacak. Eylül ayına göre büyümenin eksiye geçmesini bekliyoruz. Aslında sadece Ekim değil, çok zor bir 3 ay var önümüzde. Kasım ayında Kurban Bayramı var, belki biraz hareket olur. Asıl beklentimiz yılbaşı... İnsanlar alımı öteledi. O yüzden kampanyalar arttı. Herkes kampanyalarla alışverişi canlandırmaya çalışıyor” diye konuştular.

Necla Dalan/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde