Tek modelle 6.3 milyar dolar ihracat

Tek modelle 6.3 milyar dolar ihracat

450 milyon Euro’luk yatırımla yenilenen Fiat Doblo 19 Şubat’ta satışa çıkıyor. Yeni Doblo, 8 yılda 6.3 milyar dolar ihracat geliri sağlayacak

Tek modelle 6.3 milyar dolar ihracat
16px
24px
08.02.2010 07:02
ABONE OLgoogle

Yaklaşık 450 milyon Euro ile Türk otomotiv tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan yeni Doblo'nun Türkiye'ye getirisi de büyük olacak.

Yılda 120 bin adetten fazla üretilerek 50'den fazla ülkeye ihraç edilecek olan hem Tofaş'a hem de Türkiye'ye milyarlarca dolarlık ihracat geliri getirecek. Dünyada sadece Bursa'da üretilen ve 19 Şubat'tan itibaren Türkiye’de satışına başlanacak olan yeni Fiat Doblo'dan 8 yılda 1 milyon adet üretilecek.

Bu üretimin yüzde 30’u iç piyasada satılacak, yüzde 70'i ise ihraç edilecek ve araçtan 8 yılda 6.3 milyar dolarlık ihracat geliri elde edilecek. Yeni Doblo, sağladığı ihracat gelirinin yanı sıra aynı süreçte 7 bin 500'ü yan sanayide, bin 500'ü Tofaş fabrikasında olmak üzere 9 bin kişiye de ekmek kapısı olacak. Tofaş CEO'su Ali Pandır, Türk gazetecilere Ar-Ge merkezini açıp ilk CNG'li (sıkıştırılmış doğalgaz) Doblo'yu test ettirdi. Pandır, Ar-Ge sorumluluğu     ve fikri mülkiyet hakları Tofaş'a ait olan Doblo için 20 patent başvurusu yapıldığını söyledi.

DOĞALGAZLI DOBLO GELİYOR

Yeni Doblo'yla birlikte Tofaş, CNG'li Doblo çalışmalarını da hızlandırıyor. Ali Pandır, Tofaş'ın Avrupa'da her geçen gün daha çok ilgi gören CNG'li araçlarda önemli ihracat rakamlarına ulaştığını söyledi. Pandır, doğalgazlı araç kullanımının Avrupa’da giderek arttığına, bu pazarda yılda 1 milyon civarında doğalgazlı araç satıldığına dikkat çekti. Pandır “Bu yıl Tofaş'ın 30 bini Fiorino, 15 bini ise Doblo olmak üzere 45 bin doğalgazlı aracı markanın anavatanı İtalya'ya ihraç edececeğini ifade etti. İtalya'da verilen teşvikle doğalgazlı Fiorino ihracatının arttığını söyleyen Pandır "Şu an doğalgazlı Fiorino yok satıyor. Yeni Doblo'da da CNG'li versiyonu hızla devreye sokacağız" diye konuştu. 

Gaza ödediğimiz paralar boşa gitmesin 

Türkiye'de teknoloji olmasına ve doğalgaz ithal edilmesine rağmen CNG'li araç satılmadığına işaret eden Ali Pandır, doğalgazın araç yakıtı olarak LPG’den daha az bilindiğini belirtti. Pandır, şunları söyledi:

"Rusya, Cezayir, İran, Türkmenistan ve Azerbaycan gibi ülkelerden yılda 60 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyoruz. Bu miktarı kullanmasak da parasını ödemek zorundayız. Doğalgazın araçlarda yakıt olarak kullanılması daha faydalı olacak." CNG'nin dizelin alternatifi olduğunu belirten Pandır "CNG teknolojisi otomobil fiyatını 5 bin lira artırıyor. Dizel ise benzinliye göre 3 bin 500 lira kadar pahalı. CNG Türkiye'de dizele göre avantaj sağlayamıyor. Ya aradaki maliyet farkı teşvik edilmeli ya da doğalgaz yakıtının ÖTV'si indirilmeli. Gaz ev kullanımında ucuz, araçlarda yakıt olarak ise pahalı. LPG'de durum tam tersi" dedi. İstanbul’da 50’ye yakın istasyon oluğuna dikkat çeken Pandır, bunların hemen hemen hepsinin atıl durumda beklediğini kaydetti. Pandır, istasyonlar konusunda Koç Grubu içindeki Aygaz ve Opet'le görüştüklerini belirtti.

Torino'dan sonra en iyi ikinci Ar-Ge merkezi Bursa’da 

Tofaş, 30 milyon Euro'luk yatırımla büyüttüğü Ar-Ge merkezinde daha önce yurt dışında yapılan testleri artık bünyesinde tamamlayabiliyor. Tofaş, 450 kişinin çalıştığı Ar-Ge merkeziyle Fiat dünyasında İtalya Torino'dan sonra ikinci en iyi merkez konumunda bulunuyor. Bir araç projesinde Ar-Ge yatırımlarının toplamı 150 milyon Euro'yu buluyor. Bu rakam içinde testlerin maliyeti ise 40 milyon Euro civarında. Kaza, yol ve aerodinamik testleri dışındaki tüm denemeler artık Bursa'da yapılıyor. Tofaş, Ar-Ge merkezine yaptığı bu yatırımı iki model projesi sonrası amorti etmeyi planlıyor.

Elektrikli iki aya hazır

Pandır, elektrikli araç üretmeye hazır olduklarını söyledi. Yeni Doblo'nun elektrikli versiyonu üzerinde çalıştıklarına dikkat çeken Pandır, bir-iki ay içinde son testlerinin ardından yollara çıkmaya hazır hale geleceğini söyledi.

Belma Toprak/Star

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde