Tedbirler sonuç verdi sağlık harcamaları yüzde 30 düştü

Tedbirler sonuç verdi sağlık harcamaları yüzde 30 düştü

Alınan önlemler sayesinde devletin sağlık harcamaları geçen yılın ilk 6 ayına göre 1 milyar lira azaldı.

Tedbirler sonuç verdi sağlık harcamaları yüzde 30 düştü
16px
24px
19.07.2010 05:00
ABONE OLgoogle

Alınan önlemler sayesinde devletin sağlık harcamaları geçen yılın ilk 6 ayına göre 1 milyar lira azaldı. Bu düşüşte yeşil kart ve reçete yazımı gibi istismara açık alanlardaki sıkı takip ve kontroller etkili oldu

Sağlık harcamalarındaki tasarruf tedbirleri sonuç verdi ve genel sağlık sigortası uygulamasının da etkisiyle merkezi yönetim bütçesindeki sağlık harcamaları, geçen yıla göre yüzde 30 düştü.

Maliye Bakanlığı’ndan derlenen verilere göre, geçen yılın ocak-haziran döneminde bütçeden sağlık harcamaları için 3 milyar 510 bin 306 lira çıktı. Bunun 781 milyon 253 bin lirasını kamu personelinin genel tedavi ve sağlık malzemesi giderleri, 446 milyon 196 bin lirasını da ilaç giderleri oluşturdu.

Devlet, yeşil kartlıların tedavi ve sağlık malzemeleri için 1 milyar 471 milyon 634 bin lira, ilaç alımları için de 811 milyon 222 bin lira harcama yaptı. Bu yıl ise bütçedeki sağlık harcamalarında     1 milyar lirayı aşkın bir azalma meydana geldi. Bütçeden yılın ilk 6 aylık döneminde sağlık için 2 milyar 458 milyon 950 bin lira çıktı. Bunun 334 milyon 776 bin lirası genel tedavi ve sağlık malzemesi giderleri için kullanıldı.

YEŞİL KARTTA İLAÇ GİDERİ DE AZALDI

Tasarruf tedbirleri, özellikle yeşil kartlıların sağlık harcamalarında kendisini gösterdi. 6 aylık dönemde yeşil kartlıların tedavi ve sağlık malzemesi giderleri yüzde 6.5, ilaç giderleri ise yüzde 26.2 oranında düştü. Söz konusu dönemde yeşil kartlıların tedavi ve sağlık malzemeleri için bütçeden 1.3 milyar, ilaç alımları için de 598 milyon harcandı.

Nereye ne kadar harcandı (Milyon TL)

    2009*    2010*    Değişim (%)

Sağlık giderleri    3.510.3    2.458.9    -29.9

-Genel tedavi ve sağlık malz. gid.    781.2    334.7    -57.1

-İlaç giderleri                             446.1    150.0    -66.4

-Yeşil kartlıların tedavi ve

sağlık malzeme giderleri    1.471.6    1.375.8    -6.5

-Yeşil kartlıların ilaç giderleri    811.2    598.2    -26.2

 Kasket takmakla halkçı olunmaz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi’nin Tam Gün Yasası ile ilgili verdiği kısmi iptal kararını yanlış ve sübjektif bulduğunu söyledi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bursa’da, “Biz tam günden yanayız ama Anayasa’ya aykırılık tespit edildi. Bir daha getirsinler de bunu yeniden yapalım” sözlerini anımsatan Akdağ, Kılıçdaroğlu’nu samimiyetsiz bulduğunu söyledi. Akdağ “Kılıçdaroğlu topu taca atmasın. Samimi olsun. Halkçıyım demekle halkçılık olmuyor. Kasket takmakla halkçılık olmuyor” dedi. Akdağ, yasanın sadece 4’nün iptal edildiğini belirterek “Anayasa Mahkemesi’nin iptalinden sonra üniversite öğretim üyeleri normal mesailerini bitirdikten sonra muayene açabilecekler. Bu durumda olan öğretim üyesi 900 civarındadır. Aslında bütün gürültü bu 900 kişinin üzerinden koparılmıştır” ifadelerini kullandı.

Karar hasta haklarına aykırı

Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği (HAKSAY) Başkanı Doç. Dr. Yahya Deryal,  öğretim üyelerine özel muayenehane açma izni verilmesinin hasta haklarına aykırı olduğunu söyledi. Yasanın özellikle özel muayenehane açma imkanını engelleyen kısmına     olumlu baktıklarını belirten Deryal, “Ancak Anayasa Mahkemesi, bu kısma gedik açtı”  dedi.

Hasta arttı ama reçeteler azaldı

Sağlık alanındaki önlemlerin etkisiyle düzenlenen reçetelerde de ciddi bir azalma ortaya çıktı. Geçici verilere göre, yılın ilk 5 aylık döneminde sağlık kuruluşlarına müracaat edenlerin sayısı, geçen yıla göre yüzde 25 oranında artış gösterdi. Buna karşılık, reçete sayısı yüzde 2 oranında düştü. Maliye Bakanlığı yetkilileri, Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık kuruluşlarına müracaat ve düzenlenen reçetelerle ilgili verilerinin sağlıkla ilgili tedbirlerin sonucu olduğunu belirterek, “İlk 5 ayda sağlık kuruluşlarına başvuru sayısı artarken, reçete  sayısının düşmesi oldukça dikkat çekici” dediler.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde