Tecrübeyle sabit: Avusturyalı ararsa bir değil iki kere düşünün!

Tecrübeyle sabit: Avusturyalı ararsa bir değil iki kere düşünün!

Aras Kargo’da Austrian Post ile Aras Ailesi’nin ortaklığı 2013 yılında büyük umutlarla başlamıştı. Ancak gelinen noktada taraflar kanlı bıçaklı.

Tecrübeyle sabit: Avusturyalı ararsa bir değil iki kere düşünün!
16px
24px
31.01.2017 11:02
ABONE OLgoogle

Ercan İnan'ın yazısı

Aras Kargo’da Austrian Post ile Aras Ailesi’nin ortaklığı 2013 yılında büyük umutlarla başlamıştı. Ancak gelinen noktada taraflar kanlı bıçaklı. Yapılan bir bağımsız araştırmada Avusturyalılar’ın en zıt ortak çıktığını belirten Evrim Aras, “Tecrübeyle sabit” diyor.

Aras Kargo’da Aras ailesi ile Austrian Post’un ortaklığı büyük hedeflere kilitlenen şirkette heyecan yaratmıştı. İş Girişim Sermayesi’nin 2011’de 17.5 milyon TL’ye aldığı yüzde 20 hisseyi 2 yıl sonra 100 milyon liraya Austrian Post’a satması ile başlayan hikaye ne yazık ki şu aralar tatsız devam ediyor.

Avusturyalılar yüzünden kardeşlerin ‘Aras’ı bozuldu: Ölüm tehditi aldı..

Austrian Post, 2013 yılında İş Girişim’in elindeki yüzde 20 Aras Kargo hissesini ve bunun yanı sıra Aras Ailesi’nden de yüzde 5 hisseyi alarak şirkete ortak gelmişti. Yani 2013’de şirketin tamamına biçilen değer 500 milyon lira olmuştu. Yapılan anlaşmaya göre, Austrian Post isterse hissesini yüzde 50’nin üzerine çıkaracak ve hakim ortak olabilecekti. Austrian Post bu planı uygulamak istedi istemesine ancak yöntemi biraz tuhaf oldu. Tabir yerindeyse Aras Kargo’yu ölü fiyatına ele geçirmek istedi. Bunun için de aile içi anlaşmazlığı koz olarak kullandı. Bu yüzden de şirket karıştı.

Yabancı ortaklığa kötü örnek: Aras Kargo'da neler oluyor?

Ben geri alabilirim

Şirkette yüzde 75 hisse Aras ailesinde ancak aile içinde bazı huzursuzluklar var. Evrim Aras ile kardeşi Baran Aras arasında yönetimsel fikir ayrılıkları var. İki kardeşin fikir ayrılığını koz olarak kullanan Austrian Post, Evrim Aras’ın ifadesine göre, ‘şirketi ucuza kapatmak’ istiyor. Barış Baran Aras’ın, “Hissemizi satalım ve şirketten çıkalım” şeklindeki anlayışı Evrim Aras’a göre, Avusturyalılar’ın iştahını kabarttı ve teklif ettikleri fiyatı düşürmelerine neden oldu.

Evrim Aras, “Daha önce şirketin tamamına 1.2 milyar TL değer biçen Avusturyalılar şimdi birden fikir değiştirdiler ve şirketin değerini 600 milyon liraya düşürdüler. Ailemin tavrından da cesaret alıyorlar. Ancak bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu rakam çok komik” diye konuştu.

Aras Kargo'da yabancı ortakla ilginç kavga!

Evrim Aras’ın 300 milyon liralık teklifi komik bulması duygusal bir değerlendirmeye de dayanmıyor belli ki. Yani amacı daha fazlasını koparmak gibi görünmüyor. Zira Evrim Aras, Austrian Post’un bu teklifine, karşı teklifle cevap vermiş durumda. Austrian Post’un teklifinin yüzde 40 daha fazlasını ödeyerek yüzde 25 hisseyi geri almak istiyor.

“Şu an şirketin tamamına biçtikleri değer madem ki 600 milyon lira. ‘Demek ki siz elinizdeki yüzde 25 hissenin ederini de 150 milyon lira olarak öngörüyorsunuz’ dedim. Ben de karşı teklif sundum ve  gelin elinizdeki yüzde 25 hisseyi bana satın. Üstelik ben size yüzde 40 daha fazla vermeye hazırım. Yani 210 milyon lira ödemeye hazırım dedim” diye konuşuyor.

Yönetim atanamadı: Aras Kargo ortada kaldı

Olay mahkemelik oldu

Austrian Post bu teklife henüz yanıt vermedi. Taraflar arasında İsviçre mahkemelerinde süren bir tahkim davası başladı. Bu arada şirketin genel kurulu yapılamadı, yönetim kurulu da oluşturulamadı. Yani şirket yönetimsiz kaldı. Evrim Aras şirketi kaptırmamak adına adeta orada yatıp kalkıyor. Bakalım günün sonunda kim pes edecek ve hisseler hangi fiyattan hangi tarafa devrolacak?

PKF’nin araştırması

Avusturyalılar’la ortaklık için iki kere düşünün demek iddialı ve Avusturya işdünyasını da kızdıracak bir ifade. Ancak bunu ben değil, PKF International’ın “Türkiye’de yatırım yapmak” adlı 2016 Mart’ında yayınlanan raporu söylüyor. 400’ün üzerinde şirketle yapılan algı araştırmasına göre milli kimlik, iş yapma şekli ve değerler kriterlerine göre yabancı yatırımcılar içinde kültürel uyarlamaya en az Avusturyalılar uyuyor. Yani Avusturyalılar iş planlarını ve stratejilerini yerel kültür ve değerler doğrultusunda değil, tamamen sözleşme odaklı belirliyorlar. Bu konuda kültürel faktörlere en fazla değer veren ülkeler ise ABD, Almanya, İngiltere ve İtalya olarak çıkmış. Aras Kargo’daki durum da sanki bu raporu teyid ediyor...

Aras Kargo'ya yabancı ortak

Şirketimiz neden çok daha değerli?

2011’de İş Girişim Sermayesi’nin ödediği rakama bakacak olursak Aras Kargo’un o günkü değeri 87.5 milyon lira. Şirket büyüyor, 2013’de 500 milyon lira değer üzerinden Avusturyalılar’a satış gerçekleşiyor. Bugün şirkete Avusturyalılar 600 milyon lira, Evrim Aras ise 1 milyar liraya yakın değer biçiyor. Evrim Aras, bunun nedenini de şu rakamlara dayandırıyor:

“Geçen yılı yüzde 14 büyüme ile 965 milyon TL ciro ile kapattık. 2017 hedefimiz yüzde 19 büyüme. Toplam 825 şube, 29 transfer merkezi, 4 binden fazla araç ve 12 bin çalışanla Türkiye’nin en geniş dağıtım ağına sahibiz. Yönetimsel anlaşmazlıklara rağmen dijital dönüşümü başlattık ve sektörde öncü olduk. Akıllı teknolojiler sayesinde verimliliğimizi, kârlılığımızı ve rekabet potansiyelimizi artırıyoruz. Önümüz açık, hedeflerimiz büyük. Bu şirket fazlasını hakediyor.”

Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde