Tataristan'la 5 Milyar Dolarlık hedef

Tataristan'la 5 Milyar Dolarlık hedef

Rusya Federasyonu ile Tataristan Cumhuriyeti’nden gelen otomotiv sektörü temsilcileri, Türkiye'yle 5 Milyar Dolarlık hedef koydu

Tataristan'la 5 Milyar Dolarlık hedef
16px
24px
28.04.2011 11:49
ABONE OLgoogle

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) organizasyonuyla Rusya Federasyonu ile Tataristan Cumhuriyeti’nden gelen otomotiv sektörü temsilcileri Türkiye’deki temaslarını tamamladı.
 
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, ikili görüşmelerle taraflar adına büyük fayda sağladığını ve 40’a yakın yabancı işadamıyla karşılıklı işbirliği imkanlarını değerlendirdiklerini söyledi.
 
Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı İldar Mingaleyev, ülkesi ile Türkiye arasında 2015 yılında 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflediklerini söyleyerek, otomotiv endüstrisinin bunda önemli bir pay alacağının altını çizdi.
 
Dış Ticaret Müsteşarlığı Koordinasyonunda, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) organizasyonuyla düzenlenen ‘Otomotiv Alım Heyeti Programı’ Rusya Federasyonu ve Tataristan Cumhuriyeti ile Türk otomotiv endüstrisi temsilcilerini Bursa’da bir araya getirdi. Toplantılarda, tarafların ticaret alanında neler yapabileceği gündeme gelirken, ikili görüşmelerde yapılabilecek işbirlikleri ele alındı.
 
Rusya’nın otomotiv yatırımlarının yoğunlaştığı Tataristan Cumhuriyeti’nin Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı İldar Mingaleyev ve beraberinde işadamlarından oluşan heyet, program kapsamında ilk olarak Almira Otel’de düzenlenen toplantıda, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) yetkilileri tarafından, başta Bursa olmak üzere Türkiye’de otomotiv endüstrisinin yoğunlaştığı bölgeler hakkında bilgilendirildiler.
 
Otomotiv endüstrisinin Türkiye’de 1960’lı yıllarda kendini göstermeye başladığını belirten OİB yetkilileri,  70 ve 80’li yıllarda yan sanayinin gelişmeye başladığını, 90 yıllarında ise gümrük birliği ile kapasitelerin yükseltilmesi ve yeni teknolojilerin kullanılmasıyla sektörde daha iyi bir rekabet ortamının oluşmaya başladığını bildirdiler.
 
2000 ve 2015 yılları arasında, yeni dizayn ve teknolojiler ile farklı bakış açılarının geliştirilmesinin otomotivde giderek önem kazandığının hatırlatıldığı toplantıda, OİB’in 2015’e ilişkin en önemli amacının, modern ürünler ve esnek çalışmaların yapılması, yeni sistemler ve teknolojilerin geliştirilerek bunların üretimde kullanılması olduğu ifade edildi. Konuk heyete, OİB tarafından sektöre nitelikli eleman yetiştirilmek amacıyla yaptırılan OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi hakkında bilgi verildi.
 
Bursa bölgesindeki otomotiv sektörünün, heyet üyelerine detaylı olarak aktarılmasının ardından, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu önderliğinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) ziyaret edildi.
 
İlk durak olan BTSO’da Meclis Başkanı İlhan Parseker ve BTSO Başkan Yardımcısı Ali Hazır tarafından karşılanan heyet üyeleri, Parseker’den Bursa’daki üretim çeşitliliği ve sektörler hakkında bilgi aldılar.
 
2008’de 3 milyar dolara ulaşan ancak küresel mali krizin ardından düşüş gösteren bölge ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin, sektörel bazlı gerçekleştirilecek ikili görüşmelerle eski günlerine kavuşabileceğini belirten Parseker, özellikle Ar-Ge ve inovasyonla, üretimde verimliliğin artırılması adına yapılabilecek ortak çalışmaların, dış ticaret hacmini de önemli ölçüde yükselteceğini söyledi.
 
MİNGALEYEV: 2015 YILINDA TÜRKİYE İLE 5 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFLİYORUZ

Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı İldar Mingaleyev de, iki taraf arasındaki dış ticaret hacminin yükseltilmesinin en büyük arzuları olduğunu ifade etti. Hedeflerinin 2015 yılına kadar Türkiye ile 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak olduğunu belirten Mingaleyev, başta AB olmak üzere tüm dünya ülkelerinden katılım bekledikleri, Haziran ayında Tataristan’da gerçekleştirilecek olan uluslararası fuar ve konferansa BTSO yetkililerini ve sektör temsilcilerini de beklediklerini dile getirdi.
 
SABUNCU: BÖLGE İLE TİCARETİMİZİ GELİŞTİRMEK DURUMUNDAYIZ

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu da, Rusya Federasyonu ve Tataristan’dan Bursa’ya gelen 40’a yakın işadamı ve otomotiv sektörü temsilcisiyle yapılan toplantılarda öncelikli amacın karşılıklı iş birliklerin geliştirilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Sektörler arası yapılacak anlaşmalar, ikili ilişkiler ve ziyaretlerin her iki taraf içinde büyük fayda sağlayacağını kaydeden Sabuncu, “2010 yılında 17,4 milyar dolar civarında gerçekleştirdiğimiz ihracatı, bu tür organizasyonlar sayesinde yeni pazarlara erişilmesiyle 2011 yılında 18 milyarın üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Rusya Federasyonu ve Tataristan Cumhuriyeti de otomotivde önemli bir yere sahip. Bu program kapsamında istenilen düzeye erişemeyen bölge ile ilişkimizi daha da artırma gayretindeyiz” diye konuştu.
 
Heyetin BTSO’dan sonraki durağı DOSABSİAD oldu. Başkan Selim Yedikardeş ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılanan heyet üyeleri, Yedikardeş’ten, DOSAB’ın yapısı, mevcut sanayi tesisleri ve üretim teknikleri hakkında bilgi aldı.
 
MİNGALEYEV: BURSALI SANAYİCİLERİ TATARİSTAN’A YATIRIMA BEKLİYORUZ

DOSABSİAD üyelerini Tataristan’da yatırıma davet eden Bakan Yardımcısı Mingaleyev, “Tataristan’daki endüstrimizi daha da geliştirmemiz için sizler gibi büyük tecrübe edinmiş sanayici ve yöneticilere ihtiyacımız var. Kastamonu Entegre ve Şişecam tesisleri bölgemizde yatırımı olan Türk firmalarından sadece ikisi, sizleri de başta oto yan sanayi ve tekstil olmak üzere Tataristan’a yatırıma bekliyoruz” dedi.
 
Tataristan’da yatırım yapmaları halinde sanayicilere ciddi kolaylıklar sağlanacağı sözü veren Mingaleyev, şöyle devam etti:
 
“Yatırımcılar için vergi ve gümrük muafiyetinin yanı sıra ciddi indirimler söz konusu. Altyapı tamamlanmış durumda. Elektrik, su ve doğalgaz gibi girdi maliyetleri de çok ucuz. Ayrıca arsa fiyatları da çok uygun. Şunu da söylemeliyim ki 1-3 gün arasında değişen sürelerle tüm bürokratik işlemleri hallederek firmanızın tüzel kişiliğini oluşturabiliyorsunuz.”
 
Tataristan’da üretim yapmanın uçsuz bucaksız bir pazarın ortasında yer almak anlamına geldiğini ifade eden Mingaleyev, nakliye ve lojistik masraflarının ise minimum düzeyde olduğunu sözlerine ekledi.
 
Heyet DOSABSİAD’ın ardından otomotiv endüstrisinde Bursa’nın önde gelen kuruluşlarından Coşkunöz, Martur ve Tofaş firmalarını ziyaret ederek, üretim bantlarını yerinde inceledi ve yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde