Tartışmalar bitmedi! Salda Gölü'ne festival alanı

Tartışmalar bitmedi! Salda Gölü'ne festival alanı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nde Millet Bahçesi yapılacağını açıklaması tepkilere neden oldu...

Tartışmalar bitmedi! Salda Gölü'ne festival alanı
16px
24px
04.02.2019 05:26
ABONE OLgoogle

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nde Millet Bahçesi yapılacağını açıklaması tepkilere neden oldu.

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Salda Gölü’nün dünya üzerinde Mars’ın toprak yapısıyla benzer özellikler taşıyan iki bölgeden biri olduğuna dikkat çekerek, “Doğal sit alanı olan Salda Gölüne park yapmak çevreye ve Salda Gölü markasına ihanet olacaktır” görüşünü dile getirirken gölün korunmasına yönelik bilimsel çalışmalarda bulunan Yard. Doç. Dr. Erol Kesici ise “Yapay parklar şehir içerisinde yapılmalı. Burası doğal müze. Pamukkale neyse Salda Gölü de aynı değerdedir. Burası zaten eşsiz bir doğal tabiat parkı” diye konuştu.   Doğa harikasına Millet Bahçesi'ne büyük tepki! Salda’ya dokunma!

500 BİN ZİYARETÇİYİ AĞIRLAYAN SALDA GÖLÜ'NE MİLLET BAHÇESİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nün yılda 500 bine yakın ziyaretçi ağırladığını belirterek göl çevresinde 300 bin metrekarelik alanda Millet Bahçesi yapılacağını açıkladı. Yapılacak düzenlemelerin bölgedeki istihdamı artıracağını dile getiren Bakan Kurum, şöyle konuştu:

PROJE 300 BİN METREKARELİK ALANDA UYGULANACAK

"Biz burayı Cumhurbaşkanlığımızın dün açıkladığı manifesto çerçevesinde çevreyi korumak adına, şehirlerimizi korumak adına özel çevre koruma bölgesi ilan edeceğiz. Bu ilan çerçevesinde, bulunduğumuz yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda Salda Millet Bahçesi yapacağız. Bu da bir ilk olacak. Millet Bahçesi Projesi çerçevesinde buraya gelen turistlerimiz, yapacağımız otoparkta araçlarını park edecek. Geliş gidiş yollarını daha iyi şartlar altında yapmak suretiyle bu bölgeye gelen vatandaşımızın bungalov evlerde, kafeteryalarda dinlenmesi, yürüyüş yollarında, gezinti alanlarında gezmesini sağlayacak birçok düzenlemeyi de bu proje kapsamında yapmış olacağız."

MESCİT VE FESTİVAL ALANLARI DA YAPILACAK

Göl etrafındaki çarpık düzenlemeye de değinen Kurum, Burdur Valiliği ile yapacakları proje çerçevesinde, her türlü festivalin ve programın yapılabileceği alanların da proje içerisinde yer alacağını, buraya tuvaletler ve mescit de yapılacağını dile getirdi.

SALDA GÖLÜ İNSAN BASKISI TEHDİDİ ALTINDA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Salda Gölü’ne Millet Bahçesi yapılacağını açıklaması tepkilere neden oldu. Son yıllarda göl çevresinde artan insan baskısı ve hatalı kullanımlar yüzünden tehdit altında bulunan Salda Gölü’nün radikal koruma önlemleriyle yaşatılması gerekirken Bakanlığın aldığı Millet Bahçesi yapma kararı endişe yarattı.

'PARKLAR ŞEHİRLERDE YAPILMALI, DOĞAL ALANLARI KORUNMALI'

Salda Gölü’nün çevresiyle birlikte korunması için alanda bilimsel çalışmalar yapan Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, Pamukkale neyse Salda Gölü’nün de aynı değerde olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

“Millet Bahçeleri, yıkılan ya da yıkılmış olan geniş alanların yeşil alanlarla donatılması amacıyla kurulacağı bildirilen alanlardı. Örneğin Konya ya da Eskişehir’de eski stadyumların olduğu alanlarda ya da İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’nın bulunduğu bölge gibi alanlarda yapılacak yapay ağaçlandırmaları kapsıyor. Hâlbuki Salda Gölü zaten doğal bir tabiat parkı unvanına sahip. Salda Gölü bir doğa müzesi niteliğinde. Müzelerin ziyareti için uygulanan kurallar burada da uygulanmalı. Buranın yapılaşmaya değil, yönetim planında belirttiğimiz şekilde korunmaya ihtiyacı var. Yapılacak düzenlemeler de gölün dünyada örneğine az rastlanan ve canlı doku içeren beyaz kumsalların dışına yapılmalıdır. Burası zaten her yanı ağaçlarla ve endemik bitki türleriyle kaplı bir bölge. Parklar şehirlerin içerisinde yapılmalı. Doğal parklar insan eliyle yapılaşmamalı, korunmalı.”

'SALDA GÖLÜNE MİLLET BAHÇESİ İHANETTİR, PROJE DURDURULMALI'

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan CHP Burdur Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mehmet Göker ise Salda Gölü’nde yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemesi gerektiğine işaret ederek şöyle konuştu: 

“Önümüzde Uzungöl gibi çok kötü bir örnek bulunmaktadır. Türkiye'nin en güzel doğa harikalarından biri olan Trabzon ilinin simgesi Uzungöl'ün çevresindeki yapılaşma nedeniyle nasıl kirlendiği ve manzarasının yok olduğu herkesin malumudur. Salda Göl’ünün çevresinde yapılacak olan bir yapılaşma gölün tüm orijinalitesini ve doğal yapısını bozacaktır. Salda Gölü ile ilgili hangi tasarruf olursa olsun ‘Ben yaptım oldu’ mantığı ile olmasını kimse istememektedir. Hastane yerinin Burdur Belediyesi’nce onaylanmadığı halde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak şehrin bir ucuna yapılması örneğinde olduğu gibi, doğal sit alanı olan Salda Gölüne park yapmak, çevreye ve Salda Gölü markasına ihanet olacaktır. Salda Gölü çevresinde olacak olan herhangi bir yapılaşma doğa katliamına yol açmakla eşdeğerdir. Millet Bahçesi adı altında yapılması planlanan proje derhal durdurulmalıdır. Salda Gölü’ne ihanet eden ve gölümüze göz diken bu tarz projelere karşı mücadelemiz her zaman ve her platformda sürecektir.”

Yusuf Yavuz/Odatv

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde