Tarım arazileri şirketlerin emrine amade mi!

Tarım arazileri şirketlerin emrine amade mi!

Artık ülkemizdeki bütün tarım arazileri, -ğer- Koruma Kurulu arzu ederse şirketlerin emrine amade kılınabilecek.

Tarım arazileri şirketlerin emrine amade mi!
16px
24px
28.01.2018 10:01
ABONE OLgoogle

Çiğdem Toker'in köşe yazısından alıntı

Tarım arazileri şirketler emrine amade

Cuma günü Eskişehir Alpu’ya yapılacak termik santral vesilesiyle duyurduk. 
Bugün de takdir edilesi bir refleksle açılan dava dolayısıyla tekrar işleyeceğiz. 
Artık ülkemizdeki bütün tarım arazileri, -eğer- Koruma Kurulu arzu ederse AKP’li şirketlerin emrine amade kılınabilecek. 
Ekilip biçilen verimli topraklara bundan böyle patates, buğday, pamuk yerine beton ve çimento gömülecek. 
Yeni nesil ürünler ne mi olacak? 
Azot yağmuru, çimento bulutu. 
Ve ayrıca ekip biçtiği toprağına kurulan santralda boğaz tokluğuna çalışmak zorunda kalan, işçileştirilen tarım köylüsü...   Talan yetkisi verildi: Tarım arazileri yağmaya açılıyor

***

Daha geçen ay çıkan yönetmelikle tarım arazilerinin tarım alanı dışına çıkarılacağının formülü belirlenmişti. 
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) da iptal davası açmıştı.
Fakat o başvuru daha Danıştay kaydına yeni girmişken, aynı madde, 24 Ocak’ta ışık hızıyla tekrar değiştirildi. 
Bir ay önce “aralanan” kapı, ardına kadar açıldı... 
ZMO da ertesi gün bir dava daha açtı ve açılan davada, “böyle yap-boz şeklinde ciddiyetsiz çalışma, devlet organlarına olması gereken saygıyıazaltan bir tutumdur” dedi.   Çarpıcı rapor! “Tarım ve gıda üretimi sınırlanacak, fiyatlar artacak”

Karmakarışık madde yazmak 

Yürütmeyi durdurma ve iptal istemli davada, söz konusu maddenin “nedense çok karmaşık” yazıldığı vurgulanıyor. Gerçekten de maddeyi okuduğunuzda toplanma ve karar sayısının özellikle arapsaçına döndürüldüğünü düşünüyorsunuz. 
Bakalım siz bir okuyuşta anlayabilecek misiniz: 
“Kurulun üye tam sayısı ile toplanması esastır, ancak zorunluluk halinde en az altı üye ile toplanabilir. Kurul kararları, en az beşte üç çoğunlukla ve en az altı üyenin aynı yönde oy kullanması şartı ile alır. Ancak kamuya ait enerji ulaşım yatırım projelerinde Kurul, kararları toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile de alabilir.” 

Alay eder gibi 

ZMO adına avukat Zuhal Sirkecioğlu Dönmez ve avukat Özge Çınaroğlu’nun dava dilekçesinde, milyonlarca dönümün el değiştirmesini mümkün kılacak o maddeye dair vurguları: 
- Bir yandan, kurulun üye tamsayısı ile toplanması esastır denilirken, hemen ardından, zorunluluk halinde 6 kişiyle toplanacağı ve 6 kişinin aynı yönde oy kullanması koşulu getirilmiş. 
- Fakat izleyen cümlede, “kurul kararları en az beşte üç çoğunlukla karar alınır” deniliyor. Yani 6 kişi ile toplantı yapılırsa oybirliğiyle, 7-10 kişiyle toplantı yapılırsa, en az 6 kişinin aynı yönde oy kullanmasıyla karar alınacak. 11 ve üzeri kişiyle toplanırsa 3/5 çoğunluk aranacak.

‘Tarımı Koruma!’ Bakanlığı mı?

Dava dilekçesinde, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, sürekli olarak‘tarım topraklarını korumalıyız’ söylemine rağmen, aksi yönde çalıştığı çok açık” denilerek şöyle sürdürülüyor: 
“Bu karar alma maddesi, tarım alanlarını tarım dışına çıkarma kararlarının alınmasını kolaylaştıracak. Ancak kamuya ait enerji ve ulaşım yatırım projelerinde Kurul, kararları toplantıya katılan üyelerin çoğunluğuyla alabilir’ cümlesi, tam bir yıkımdır. En az altı üye ile toplanabilecek Kurul, böylece 4üyenin oyuyla enerji ve ulaşım yatırım projeleri için tarım arazilerini tarım dışına çıkarabilecaktir.” 
Adında tarım olan bir bakanlık, ziraat alanlarının yerine, enerji projesi yapılmasını neden bu kadar çok ister? Neden geçim kaynağı toprağı olan insanları ihmal eder, neden tarım ürünü ithalatını artıracak bu yönetmelik değişikliğini hazırlar? 
Yoksa Tarım Bakanlığı’nın bir görevi “tarımı koruma!” mı?

Kaynak: Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde