Tarihi davada Akın Öztürk'ün ilk sözleri ne oldu

Tarihi davada Akın Öztürk'ün ilk sözleri ne oldu

221 sanıklı 15 Temmuz çatı davasının ilk duruşması, protesto gösterileri ve yoğun güvenlik önlemleri altında Sincan Cezaevi’nde başladı.

Tarihi davada Akın Öztürk'ün ilk sözleri ne oldu
16px
24px
23.05.2017 05:43
ABONE OLgoogle

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargâhı’nda yaşananların yer aldığı, aralarında Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin bulunduğu 201’i tutuklu 221 sanıklı “çatı davası” Sincan Cezaevi Kampusu’nda başlandı.

Yurtta Sulh Konseyi’nin 37 üyesi dahil, 48 sanık; duruşmaya 15 Temmuz mağdurlarının önünden getirildi. Protestocu grup, “idam istiyoruz” sloganı eşliğinde sanıkların üzerine idam ipi fırlattı. Duruşmada kimlik tespiti yapılırken, darbe gecesi oğlunu kaybeden Saliha Arıgan, “Oğlumun katillerini öldürün” diye bağırdı.

Darbe girişiminin en önemli ayağı olan Genelkurmay Karargâh davasında 221 sanık dün ilk kez hâkim karşısına çıktı. Sincan Cezaevi Kampusu, davanın ilk duruşması nedeniyle olağanüstü bir gün yaşadı. Jandarma Tabur Komutanlığı tarafından alınan güvenlik önlemleri kapsamında 1200 kişilik bir ekip görevlendirildi. Bunun yanı sıra çevik kuvvet polisleri, infaz koruma memurları da takviye kuvvet olarak cezaevi ve duruşma salonu önünde güvenlik önlemi aldı.

Uçaksavarlı koruma

Ayrıca, bomba arama köpekleri, zırhlı araçlar ve TOMA’lar da hazır edildi. Cezaevi kampusuna giren araçlar, jandarma araçlarındaki plaka okuma sistemleri tarafından kayıt altına alındı. Uçuşa yasak bölge ilan edilen cezaevinde çatılara uçaksavarlar yerleştirildi. Ayrıca, duruşma salonunun çatısında keskin nişancılar da çevreyi sürekli izledi. Ayrıca jandarmalar, iki drone ile duruşmayı havadan takip etti. Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ve AKP’li vekiller Ahmet Gündoğdu ve Ayhan Sefer Üstün de takip etti.

AKIN ÖZTÜRK: ADRESİ BİLMİYORUM, TUTUKLUYUM

Sanıklardan darbe girişiminin askeri kanadının bir numarası olduğu iddia edilen Hava Kuvvetleri eski Komutanı Akın Öztürk, kimlik tespiti sırasında 2 çocuğu olduğunu belirterek, "Adresi bilmiyorum. Tutukluyum" dedi. 

Duruşma saat 10:24 itibarıyla başladı. Duruşmaya Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın arasında bulunduğu asker müştekilerin hiçbiri katılmadı. AKP’nin avukatları, mahkemeye müdahillik talebinde bulundu. Duruşmada ilk olarak kimlik tespiti yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı eski Başyaveri Ali Yazıcı, ilk olarak kimlik tespitinde bulunan sanık oldu. Birçok tutuklu sanık, ev adreslerini vermek istemeyerek, Sincan Cezaevi’ni adres olarak gösterdi. Adresini bilmediğini söyleyen Akın Öztürk, “Tutukluyum” dedi.

10:32’de kimlik tespiti sona erdiğinde 201 tutuklu sanıktan 27’sinin salonda olmadığı anlaşıldı. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, “Biz yazı yazdık, niye getirmemişler” diyerek görevlilere sordu.

Tutuklu bazı sanıkların öğleden sonra ancak geleceğini, şehir dışında tutuklu olanların bir kısmının yolda olduğunu bildiren Dik, “O sanıklar gelmeden iddianameyi okuyamam” dedi. Duruşma bu nedenle saat 14:00’e ertelendi. Öğleden sonra 27 tutuklu sanıktan 26’sı duruşmaya getirildi. Ancak sanık Gökhan Çetin’in duruşmada olmadığını gören Dik, sinirlenerek, “O müdür, manyak kendini düşünmüyor. Üç sefer yazmışım. Atmış evrakı kaybetmiş. Ondan sonra biz uğraşıyoruz” dedi. Mahkeme başkanının sanık avukatlarıyla ilgili usule ilişkin konuştuğu sırada ayağa kalkan şehit annesi Atılgan, “Bunlara bu kadar söz veremezsiniz” dedi. Dik, “Hanımefendiyi dışarı atar mısın? Sen bana usulü öğretemezsin” dedi. Araya avukatların girmesi üzerine “Söz versin, konuşmayacağım diye atmayacağım” dedi. Atılgan, söz verince duruşmadan çıkarılmadı. Daha sonra iddianame özetlenerek okundu.

Alican Uludağ/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde