Tarakçıoğlu neden İsotlar'ı tercih etti?

Tarakçıoğlu neden İsotlar'ı tercih etti?

Hyundai Assan’ın genel müdürlüğünden geçen ay sancılı bir şekilde ayrılıp daha mütevazı bir grup olan İsotlar’a geçen Kurthan Tarakçıoğlu'ndan ilginç açıklamalar..

Tarakçıoğlu neden İsotlar'ı tercih etti?
16px
24px
05.07.2010 08:58
ABONE OLgoogle

2009 yılında otomobil satışlarında lider olan Hyundai Assan’ın genel müdürlüğünden geçen ay sancılı bir şekilde ayrılıp daha mütevazı bir grup olan İsotlar’a geçen Kurthan Tarakçıoğlu, “Şu anda kaynaklarımız sınırlı ama ayağı yere basan bazı hayaller kuruyoruz” dedi.

TÜRKİYE’de geçtiğimiz yıl otomobil satışlarında liderliğe yükselen Hyundai’nin Genel Müdürlüğü’nden bir ay önce sancılı bir şekilde ayrılıp sürpriz bir kararla İsotlar Grubu’nun CEO’su ve Genel Müdürü olan Kurthan Tarakçıoğlu, şimdi tüm bilgi ve birikimini yeni şirketine vereceğini söyledi. Tarakçıoğlu, “İsotlar yönetim kurulu başkanı Hakan İsot’u sektörel ilişkiler sebebiyle yıllardır tanır, vizyonuna saygı, kişiliğine ise sevgi duyardım. Birlikte çalışma fikri ben eski işimden ayrıldıktan 15-20 gün sonra ortaya çıktı. 1 Haziran’dan itibaren hızla grubu tanımaya ve işlerimize odaklanmaya başladım” dedi.

7 yıl önce herkes güldü

Hyundai’den ayrılışınız biraz sancılı olmuştu. İsotlar, beklentinizi karşılıyor mu?

- Hyundai’de ilk işe başladığımda, yani 7 yıl önce pazarda 9’ncu sıradaydı ve ilk yıl pazarda dördüncülük hedefini koyduğumda herkes bana gülmüştü. Ancak 6 yıl önce 2004 senesinde dördüncülüğe ulaşmamızın akabinde geçen sene gelinen nokta ise gayet açık. Arkama dönüp baktığımda gurur verici iş sonuçları, güçlü bir camia ve iyi yapılmış, yapılandırılmış bir otomotiv işi görüyorum. Fakat orada misyonumuzu tamamladık, bundan sonra tüm bilgimi ve birikimimi İsotlar’a vereceğim. Bence markalar isim değil eylemdir ve eylemi gerçekleştiren de insanlardır. Burada üretimden, dağıtıma ve hatta perakendeye kadar çok iyi bir ekip var. Şu anda kaynaklarımız sınırlı fakat biz burada ekip olarak ayağı yere basan bazı hayaller kuruyoruz. Grubumuzun önünü çok açık görüyorum. Burası bir iş yerinden çok artık benim evim.

İnsanları önemsiyorum

Peki İsotlar’ı tercih etmenizdeki temel neden neydi?

- Eski görevimden ayrıldıktan sonra bir süre kendimi daha iyi muhakeme edebilme fırsatı buldum. Bu düşünceler neticesinde ise yeniden büyük bir markanın başına geçmenin beni sadece kısa bir süre için mutlu edeceği kanısına vardım. İnsanları markalardan daha fazla önemsediğimi fark ettim ve etrafıma bir de bu gözle baktım. Hakan İsot ise işte tam bu esnada devreye girerek İsotlar’ı daha da büyütmek üzere kol kola yürümeyi önerdi. İsotlar Grup, otomotivde ihtisaslaşmış, 45 yıllık köklü bir firma. Sektörün hemen hemen her alanında yer alan; perakende, distribütörlük, 2. el satış, motosiklet, ağır vasıta, üretim gibi faaliyetlerle sektörün birçok alanında var olan büyük bir grup. İçimde güçlü bir enerji, çevremde iş bilen iyi insanlar, aklımda sağlam bir vizyon ve arkamda hayli iyi bir tecrübe var. Bunu boşa harcamak istemedim. Grubun bulunduğu tüm iş kollarının önündeki büyüme potansiyelinden başka bir tercih nedenim yok diyebilirim.

Büyüme önce Türkiye’de

TATA, global anlamda çok hızlı ve köklü gelişimler gösteren bir marka. Son 5 yıl içinde Daewoo ağır vasıta bölümünü, İspanya’nın ünlü otobüs üreticisi Hispano Carrocera’yı, ardından Jaguar ve Land Rover markalarını satın alarak dünya otomotiv soyağacını değiştirmiş bir şirket. Fiat ile yapılan stratejik ortaklık ve küresel otomobil endüstrisinde bir ilk olan Tata Nano’nun üretimi de önemli atılımlar arasında yer almakta. Bu nedenle Tata, Hindistan’ın önüne geçmiş bir marka. Biz de bu gelişimlerin yansımalarını orta vadede ülkemizde görmeye başlayacağız ve bırakın negatif bir etkilenme, Tata’nın küresel büyüme stratejilerinin etkilerinin en başta görüleceği ülkenin Türkiye olacağını hep birlikte yaşıyor olacağız.

12 bin araç satıp, Nano’yu 11 bin TL’den ucuza getiririz

Yıl sonu için öngörünüz nedir? Tata’nın Türkiye’de olması gereken yer neresidir?

- 2010 yılı ikinci yarısı içinde satışa sunacağız Tata Vista’nın da desteğiyle bu yıl yaklaşık 3 bin adetlik bir satış öngörüyoruz. Ancak ben Tata’nın kısa vadede olması gereken yerin yüzde 1’lik bir pazar payıyla yıllık yaklaşık 6 bin adetlik bir satış olarak çiziyorum. Orta vadeli hedefimizi ise 12 bin adetlerin üzerinde ve en az yüzde 2 pazar payı seviyesi olarak belirliyoruz.

Nano ne zaman Türkiye’ye gelecek ve fiyatı tam olarak ne kadar olacak?

- Ümit ediyorum ki 2011 yılının ikinci yarısı içerisinde Nano’yu Türk tüketicisiyle de buluşturacağız. Nano’yu 11 bin TL’yi aşmayacak bir fiyatla piyasaya sunacağız.

Türkiye’de yılda kaç adet Nano satmayı planlıyorsunuz? Nano’nun etkisiyle büyümeniz nasıl olacak?

- Planlamakta olduğumuz donanım ve fiyat seviyesiyle birlikte öngördüğümüz tedarik miktarını da sağlayabildiğimiz takdirde Nano’nun Türk tüketicisinden göreceği talebin yıllık 5 bin adedin altında olmayacağını öngörüyoruz. Bu kapsamda bir hacim ise bizi 2012 yılından itibaren hedeflediğimiz yüzde 2’lik pazar payı seviyelerinin üzerine taşıyacaktır.

İç pazar için otobüs üretimimiz başlıyor

Adana’da İsoto markasıyla otobüs üretiyorsunuz. Üretim alanında hedefler nedir?

- 2006 senesinden bu yana bölge ülkelerine ihraç edilen 600 adet otobüsün hemen akabinde geçen yılın sonunda İsotlar Grup ‘İsoto’ markasıyla iç piyasaya yönelik ürünler üretmeye karar verdi. 9 ve 12 metrelik İsoto City 900 ve İsoto City 1200 isimli şehiriçi ulaşım otobüslerinin ilk üretimleri şu an yapılmaya başlandı. Temmuz ayı itibariyla da seri üretime geçme kararı almış durumdayız. Tata’nın pick-up modeli Xenon’un üretimini ülkemize getirme ve sadece iç pazara değil, bölge ülkelerine de bir lojistik merkez oluşturma konusu ise küresel kriz nedeniyle bir miktar sekteye uğradı. Tata üst düzey yönetimiyle bu konuda da önümüzdeki aylarda görüşüyor olacağız.

Emre Özpeynirci/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde