Taraf'ın olmayan TV'sine vergi incelemesi

Taraf'ın olmayan TV'sine vergi incelemesi

Vergiyi silah gibi kullanan Maliye bu kez hedef şaşırdı. Taraf’a 8 ayda üç inceleme başlatan Şimşek’in yeni hedefi, Taraf’ın olmayan TV’si

Taraf'ın olmayan TV'sine vergi incelemesi
16px
24px
03.09.2014 07:23
ABONE OLgoogle
AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde “tartışmalı” bir çok vergi denetimine imza atan Maliye Bakanlığı, son dönemde “komedi” gibi vergi inceleme kararları almaya başladı. Bu kararların başında ise Taraf Gazetesi için 8 ay içinde alınan üçüncü vergi inceleme kararı oldu.

“Taraf’ı susturmak için her yolu deneyen” Maliye Bakanlığı, bu kez Taraf Gazetesi’nin olmayan televizyonuna inceleme başlattı. Yeni incelemenin kararı ise, 10 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir hafta sonra alındı. İkinci incelemenin kararı da, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından alınmıştı.

MUHABİRDEN ÇOK MÜFETTİŞ OLDU

Türkiye’ye, “ileri demokrasiyi” getirmekle övünen AKP’nin, muhalif yayınlarından rahatsızlık duyduğu Taraf’a yönelik “denetim baskısı” tam gaz sürüyor. Kamu kurumaları, Taraf Gazetesi’ni incelemek için adeta birbirleri ile yarışır hale geldi.

Maliye Bakanlığı’nı örnek alan SPK, İMKB, SGK gibi bir çok kamu kurumu da, “sudan sebeplerle” Taraf ile ilgili inceleme başlattı. Gazete yönetiminin son yaptığı hesaplamaya göre, gazetenin hesaplarını inceleyen müfettiş sayısı, gazetede çalışan muhabir sayısını geçti. Yani Taraf Gazetesi’ne yapılan incelemeler şimdiden, AKP’nin “ileri demokrasi” örnekleri arasına girmiş oldu.

3. İNCELEMESİNİ BAŞLATTI

Müfettişlerin incelemeleri tam gaz sürerken Maliye Bakanlığı yeni bir incelemenin tebligatını geçtiğimiz hafta yaptı. Anadolu Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı’ndan yapılan tebligatta, 19 Ağustos 2014 tarihinde alınan karar doğrultusunda, “Gaye Radyo Televizyon A.Ş.” isimli şirket hakkında inceleme başlatıldığı ve acil olarak şirketin tüm defterlerinin başkanlığa gönderilmesi istendi.

Gazete yönetimi ilk başta tebligatın yanlış yapıldığını düşündü. Maliye Bakanlığı’nın denetim elamanlarının ısrarı üzerine, Taraf Gazetesi yönetimi de “Gaye Radyo Televizyon” isimli şirketin peşine düştü. Yapılan araştırmada söz konusu şirketin, “ileride belki de televizyon yayına geçilebilir anlayışı ile alınmış” ve kâğıt üzerinde kalmış bir televizyon lisansını kapsadığı belirlendi.

Yani Maliye Bakanlığı, kâğıt üzerindeki bir şirketten yola çıkarak, Taraf Gazetesi’nin olmayan televizyonu hakkında inceleme başlatmış. Maliye Bakanlığı, bir de aynı tebligatta, defterlerin verilmemesi halinde, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağı konusunda “nazikçe” uyarıda bulunulmuş. Şimdi, “olmayan televizyonun” bilgi ve belgeleri toplanmaya çalışılıyor.

İKİ AYRI DENETİM YAPTI

Son olarak,Taraf Gazetesi’nin “olmayan televizyonu” için vergi incelemesi başlatan Maliye Bakanlığı, Taraf hesaplarında bu yıl içinde iki ayrı inceleme daha gerçekleştirdi.

Vergi müfettişi Abdullah Kiraz tarafından gerçekleştirilen ve KDV’yi kapsayan vergi incelemesi yılın başında tamamlandı. Kiraz, haksız olarak hurda kâğıt satışından dolayı Taraf’a 5.5 milyon liralık vergi cezası kesti.

Bu cezanın ardından Kiraz, veri ambarının başkanlarından birisi oldu. Ardından, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, hesapların eksik incelendiğini öne sürerek, üç ay sonra yani haziran ayında Taraf’ın hesaplarını yeniden inceleme kararı aldı. Olmayan televizyon için alınan vergi inceleme kararı ile birlikte, Taraf Gazetesi 8 ay içinde üç ayrı vergi incelemesi kararı ile karşı karşıya kalmış oldu. Yılın son çeyreğinde, alınacak vergi kararları ile bu sayının daha da artması bekleniyor. Son iki vergi inceleme kararlarının, seçimlerin ardından alınması ise dikkatlerden kaçmadı.

YANDAŞ MEDYAYA NEDEN İNCELEME YOK

Yılın sekiz aylık döneminde Taraf Gazetesi için, üç ayrı vergi incelemesi kararını hayata geçiren Maliye Bakanlığı’nın, hükümete yakın medya kuruluşlarını ise kaç yılda bir inceleme yaptığı merak konusu oldu. Bu konuda ise bir cevap verilmedi. Maliye Bakanlığı, Taraf’ın konuyla ilgili şikâyetine rağmen, hurda kâğıtlarda KDV’yi sıfır gösteren hükümete yakın medya kuruluşları hakkında inceleme başlatmaması dikkatlerden kaçmadı. Taraf’a, bu uygulama için 5.5 milyon liralık haksız vergi cezası kesen ve sonra da terfi eden Abdullah Kiraz’a, diğer basın kuruluşların da aynı şekilde fatura düzenlediği hatırlatıldı.

Kiraz ise, kendisine tebliğ edilen faturaları kabul etmeyerek, “Bu ihbar sayılır. Ben bunları alamam. Bana bunları göstermemiş olun” dedi. Bu durum, Maliye Bakanlığı’nın “tarafsızlığını” da gölge düşürdü.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde