Taner Yıldız'dan ümitleri bitiren açıklama

Taner Yıldız'dan ümitleri bitiren açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kömür madeninde mahsur kalan 18 işçi ile ilgili, ümitlerinin yok olduğunu söyledi.

Taner Yıldız'dan ümitleri bitiren açıklama
16px
24px
30.10.2014 03:48
ABONE OLgoogle
Kömür madeninde mahsur kalan madencilerle ilgili Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yakındaki başka bir maden ocağının bahçesinde, bilgilendirme toplantısını yaptı. Bakanı Yıldız, giderek ümitlerinin yok olduğunu söyledi. Çalışmaların zor şartlar altında yapıldığını belirten Yıldız şöyle konuştu:

TANER YILDIZ: ÜMİTLER YOK OLUYOR

"Maden ocağındaki suyun boşaltılmasıyla ilgili çalışmalar gece boyunca durmadan devam etti. Bazı aksaklıklar olabiliyor. 30 derecelik bir eğim var. Aşağıda 10-12 bin ton civarında su var. Çalışan pompaların boruları patlattığı, çamurun giriş ağzını tıkadığı oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden dün istediğimiz Türkiye’nin en büyük pompası var. Çok yüksek kapasiteli. Onun montajına başlandı. Suyu daha hızlı deşarj edebilmemiz lazım. Her geçen zaman yer altındaki işçilerimiz açısından olumsuz. Zaman aleyhimize çalışıyor. Her geçen dakika ümitlerimizi daha da aza indirdiği bir andır. Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki böyle bir gerçek var. Çalışmalar bütün ocaklardan özel kamu ayırım yapmaksızın devam ediyor. Umke, Kızılay, AFAD’ın TTK’nın bütün ekipleri aktif halde bulunuyorlar."

DALGIÇLAR GİREMİYOR

Taner Yıldız, kazanın nasıl olduğu ve balık adamların çalışıp çalışmadığının sorulması üzerine ise şunları söyledi:

"Şu anda yoğunlaştığımız nokta işçi arkadaşlarımızın bulundukları yerden çıkarılmaları ile ilgilidir. Kazanın oluş şekli ile ilgili çalışma ayrıca sürdürülecektir. Madenin içine su nedeni ile giremediğimiz için şu anda ne söylenirse spekülatif olur. Derin ve eğimli bir yerde çalışıyoruz. Bu çalışmaların kazasız bir şekilde yürütülmesi için çaba veriyoruz. Dalgıçlar, görüş mesafesinin olmadığını girmelerinin bir anlam ifade etmeyeceğini söylediler. Yani 3-4 metre dahi dalamayacaklarını, kendi can güvenliklerinin de tehlikeye gireceğini söylediler. Böyle bir durumda girin talimatı veremeyiz. Aşağıda 10- 12 bin ton su var. Elimizdeki pompaların hepsi çalıştırılıyor olsa dahi, diğer pompalarımızı da başka yerden girdireceğiz. Suyun ne kadar beslendiğini bilmiyoruz. Bu yüzden su tahliyesinin ne zaman biteceği konusunda zaman veremeyiz."

KARAMANLI BAKAN ELVAN: İNŞALLAH ULAŞIRIZ

Karaman milletvekili olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise çalışmalar sonucu madendeki suda 10 metrelik düşüş olduğunu söyledi. Elvan şöyle konuştu: 

"Yeraltındaki şartlar bizi zorluyor. Normal bir suyu çekmiyorsunuz. Toprakla karışık oldukça ağır bir su söz konusu. Süratle çalışıyoruz. Tüm işçiler, mühendisler canla başla çalışıyorlar. 10 metrelik bir düşüş söz konusu oldu. Büyük pompayı da aktif hale getirirsek süreyi hızlandırmış olacağız. Yer altında çalışmak kolay değil. Alan çok dar. İnşallah biran önce yer altındaki arkadaşlarımıza ulaşmayı istiyoruz."

BAKAN ÇELİK: AYNI TİP KAZA 25 YIL ÖNCE YOZGAT’TA OLMUŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, benzer bir iş kazasının 25 yıl önce Yozgat’ta meydana geldiğini söyledi. Çelik, "Madenci arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre takriben 25 yıl önce Yozgat’ta benzer bir olay meydan gelmiş. Termal bir su ocağı kaplamış. 25 yıl sonra bu olayla karşı karşıyayız. Ancak bugün malzeme açısından çok iyi koordineli bir çalışma sürdürülüyor
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde