Talha Görgülü nerede hata yaptı?

Talha Görgülü nerede hata yaptı?

Yoğun ilgiyi görerek iç hatlarda uçmaya başlayan Kayı Group bünyesindeki Sky Airlines, bir yılı doldurmadan bu uçuşlarına son verdi.

Talha Görgülü nerede hata yaptı?
16px
24px
20.11.2011 08:35
ABONE OLgoogle

 

Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, ocak ayında başladıkları uçuşları ağustosta durdurmalarını, "Rakiplerimizin satın alarak veya kiralayarak filolarına katacağı uçak sayısını hesaplayamadık." cümlesi ile açıkladı. Turizm sektörü ve şirketi hakkında gazetecilere açıklama yapan Görgülü, rakiplerin artan yolcu taşıma kapasitesi sebebiyle zarara uğradıklarını belirtti. Bu durumun verdikleri hizmet kalitesini tehdit ettiğini, bunu önlemek için de iç hat uçuşlarını iptal ettiklerini söyleyen Görgülü, Anadolu Jet'in bir yıl önce 12 olan uçak sayısının şimdi 22'ye yükseldiğini, Pegasus, Sunexpress ve THY'nin de ciddi sayıda uçak getirdiğini aktardı.

Görgülü, "Fizibiliteyi hazırlarken tek hesaplayamadığımız etken bu oldu." diye konuştu. Türk havayolu şirketlerinin sadece ülke içinde değil Avrupa'da da iyi hizmet verdiklerini belirten Görgülü, "Biz de iç hat uçuşlarımızı iptal ettikten sonra Almanya'daki operasyonlarımıza yoğunlaştık." dedi. Üst yönetici, iç hat uçuşları iptal ettikleri gün Sky Airlines'tan bilet satın almış olan 27 bin 300 müşteriyi de Anadolu Jet'e yönlendirerek mağduriyetleri giderdiklerini kaydetti. Görgülü'ye göre şu an için iç hatlarda para kazanmak epey zor.
 
Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı, Sky Airlines'ın iç hatlardaki kayıplarına rağmen grup olarak bu yılı geçen seneye oranla yüzde 10'dan fazla bir büyüme ile kapatacaklarını açıkladı. Geçen yıl 700 milyon Euro ciro yapan Kayı Group, bu yıl sonunda 800 milyon Euro'yu yakalamayı hedefliyor. Tur operatörü GTI'nin de getirdiği turist sayısının 1 milyona yakın olacağını kaydeden Görgülü, Sky Airlines'ın taşıdığı tüm yolcularla birlikte rakamın 2,5 milyonu aşacağını ifade etti.

GTI olarak 2012'de 1,2 milyon turist getirmeyi planladıklarını, başlattıkları satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre daha fazla talep topladıklarını kaydetti. Aynı zamanda Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ikinci başkanlığını da yürüten Talha Görgülü, Türkiye'ye gelen turist sayısının eylül sonu itibarıyla 26 milyona yaklaştığını belirterek, 30 milyon rakamının bu yıl aşılacağını söyledi. Döviz girdisinin de yıl sonunda 24 milyar doları bulacağını kaydeden üst yönetici, "Türkiye yıl başından itibaren fiyatlarını artırmasaydı büyümemiz daha da iyi olacaktı. Ne var ki sektör 2012 için şimdiden fiyatlarını yüzde 15'e yakın artırdı." diye konuştu. Buna karşın Yunanistan'ın 2012 için fiyatlarını yüzde 30 indirdiğini, İspanya'nın da böyle bir tutum içerisinde olduğuna dikkat çekti.
 
Hükümetin sektördeki Türk markalarına da sahip çıkması gerektiğini belirten Talha Görgülü, "Mesela Avrupa'dan yükselen Türk markaları batmaya başladı. Zarar etmek adına çok büyük baskı altındalar. İspanya ve Tunus'ta yaptıkları gibi Avrupa'da da Türk markalarını bitirmeye çalışıyorlar." dedi. (Zaman)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde