Talep Yiğit Bulut'tan, Erdem Başçı bir haftada çark etti

Talep Yiğit Bulut'tan, Erdem Başçı bir haftada çark etti

Geçen haftaki yarım puanlık faiz indirimi AKP çevreleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeterli bulunmayan Merkez’in geri adım atması bankanın bağımsızlığı konusunda soru işaretlerini artırdı. Endişelerle dolar 2.37 TL’yi aştı.

Talep Yiğit Bulut'tan, Erdem Başçı bir haftada çark etti
16px
24px
28.01.2015 07:41
ABONE OLgoogle
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, petrol fiyatlarındaki düşüş, gıda enflasyonunun geçmiş yıllar ortalamalarına dönmesi ve döviz kurunun birikimli etkilerinin kademeli olarak ortadan kalkması ile enflasyonun düşeceğini ve yıl sonu tahminlerini yüzde 5.5’e çektiklerini belirterek, ocakta enflasyonda sert bir gerileme olması durumunda erken faiz indirimini değerlendirebileceklerini söyledi. Başçı, “24 Şubat’a kadar çok vakit var... Bu durumda enflasyondaki düşüşle uyumlu, reel faizleri hafif artıda bırakacak bir indirimi tartışırız” dedi.

Merkez 21 Ocak’taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 50 baz puan artışla politika faizini yüzde 7.75’e çekerken, kararın duyurulmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP’li bakanlar ve bürokratlar tarafından “Faizi daha fazla indir” baskısına maruz kalmıştı. PPK toplantısından bir hafta sonra yılın ilk enflasyon raporunun tanıtım toplantısında konuşan Başçı, yeni bir indirimin sinyalini verirken bunun için 24 Şubat’taki PPK toplantısına beklemeyeceklerini vurguladı.

Başçı, faiz indirimine yönelik eleştirilere yanıt verirken, “Faiz indirimlerinde, görerek ilerlememiz gerekiyor. Enflasyonu görelim ondan sonra adım atalım. Siyasi söylemler dünyanın her yerinde, özellikle Merkez Bankası bağımsızsa bunları her yerde duyarsınız. Bu tür şeyler oluyor. Başka ülkelerde de oluyor. Böyle oynaklığın çok olduğu dönemde bu tür şeyler olabilir. Her ifadede, her söylenende bir hakikat payı vardır. Burada bizim almamız gereken bir şey var mı? Bunların hepsini dikkatli bir şekilde dinleriz ama otururuz arkadaşlarımızla birlikte, teknik birimlerimizin değerlendirmeleri çerçevesinde enflasyonu düşürücü politika nedir, bunu ele alırız. Orada (Cumhurbaşkanlığı) her zaman brifing vermeye hazırız, herhangi bir çekincemiz yok” dedi.

 Başçı konuştu dolar fırladı

Başçı’nın açıklamaları finans çevreleri tarafından Merkez Bankası Başkanı’nın ısrarlı bir şekilde devam eden ‘faizleri indir’ baskısına boyun eğdiği şeklinde algılandı. Başçı’nın açıklamalarıyla birlikte dolar/TL 2.3395’ten 2.3707’ye kadar çıktı.

Talep Yiğit Bulut'tan

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, TCMB’nin geçen hafta politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 7.75’e çekmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “TCMB yine kendinden bekleneni yaptı ve artırırken gösterdiği cesareti ülke menfaatı adına gösteremedi... Bu karar asla yeterli değil... Bir daha indirim yapmak için rutin toplantı tarihinin beklenmesine gerek yok, Türkiye’nin bu faize bir gün dahi katlanması mümkün değil” demişti. Bulut, dün ise şu açıklamalarda bulundu: “Başçı’nın ‘gerekirse ara toplantı ile indirime gidebiliriz’ vurgusu çok önemli ve anlamlı. Cumhurbaşkanımız yıllar önce yurtdışındaki bir konuşmasında ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ paradigmasını açıklamıştı. Şimdi bu paradigma herkesin gözü önünde her anlamda ispatlanıyor ve hayata geçiyor.”

Öte yandan Merkez, 2014 yıl sonunda yüzde 8.17 olan enflasyonun yüzde 5 olan hedefin üzerinde kalması nedeniyle Merkez Bankası kanunu uyarınca, hükümete açık mektup gönderdi ve enflasyondaki sapmanın nedenleri ile hedefe ulaşmak için alınması gereken önlemleri açıkladı. Merkez Bankası tarafından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a gönderilen ve kamuoyuna açıklanan mektupta, 2014’te enflasyonun hedefin üzerinde kalmasında döviz kuru ve gıda fiyatlarındaki gelişmeler ile yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların belirleyici olduğu ifade edildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde