Talebe yetişemeyen Koç, traktörü nerede üretiyor?

Talebe yetişemeyen Koç, traktörü nerede üretiyor?

İç ve dış talebe yetişemeyen Türk Traktör, talebe yetişemeyince üretimi nerede yaptı?

Talebe yetişemeyen Koç, traktörü nerede üretiyor?
16px
24px
17.10.2011 08:18
ABONE OLgoogle

İç ve dış talebe yetişemeyen Türk Traktör, bir diğer Koç şirketi Otokar’ın tesisini kullanmaya başladı. Şirket, Otokar’da kurduğu montaj hattıyla kapasitesini 35 binden 45 bin adede çıkardı.

YERLİ  otomobil tartışmalarının tam gaz sürdüğü Türk otomotivinde gölgede kalan alanlardan biri olan traktör sessiz sedasız rekora koşuyor. Yılın ilk 9 aylık dönemi baz alındığında yüzde 57 artış ve 33 bin 500 adet üretimle tarihinin en yüksek üretimine ulaşılan traktörde, 2010 yılındaki 30 bin 425 adetlik üretim de geçilmiş oldu.

Traktör pazarında satışlar da rekoru işaret ederken, 9 ayda 26 bin 490 adet traktör satıldı. Bu performansla traktör üretiminde 2004 yılındaki 40 bin 700, satışlarda da 2008 yılında 28 bin 386 adetlik rekorun yıl sonuna kadar kırılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle iç pazarın körüklediği bu canlılık fabrikalarda kapasite sorunlarına neden olurken, üretimin artırılmasına yönelik yeni yöntemler ortaya çıkıyor.

Kısa süre önce ürettiği 600 bininci traktörü, Ankara’da Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle banttan indiren Koç şirketlerinden Türk Traktör de üretim kapasitesi yetmeyince çareyi bir diğer Koç şirketi Otokar’da buldu. İç pazarın yanı sıra ihracata ürün yetiştiremeyen Türk Traktör, savunma sanayi için zırhlı araçlar, otobüs, minibüs üreten Otokar’ın içine 10 bin adet kapasiteli montaj hattı kurdu. Koç Holding Diğer Otomotiv Grubu Başkanı ve Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, müşterilerin traktör ihtiyacını karşılayabilmek için Otokar’ın tesisini kullandıklarını söyledi.

Türkiye Avrupa’da ikinci sırada

Türk Traktör’ün Ankara’daki fabrikasının üretim kapasitesinin yıllık 35 bin adet olduğunu kaydeden Önen, bu kapasitenin yetmediğini ifade etti. Önen “Otokar’ın bünyesine dahil olan ve 2007 yılında kapanan Otoyol fabrikasına traktör bandı kurduk. Yıllık 10 bin adetlik ciddi bir kapasite sağladık. Bu sayede gelen talebi karşılayabiliyoruz” dedi.

Türkiye’nin traktörde Avrupa’nın ikinci büyük üreticisi haline geldiğine işaret eden Önen, traktör işinin çok hızlı büyüdüğünü ve dünyada artık sayılı şirketin kaldığını belirtti. Dünyada Brezilya ve Çin’in üretimde kendi iç pazarlarının etkisiyle önde olduğuna dikkat çeken Önen “Avrupa’da Almanya ilk sırada, Türkiye onu takip ediyor. Özellikle son dönemde ihracattaki hamleyle traktör segmenti büyük bir sıçrayış gerçekleştirdi” dedi. Fiat Grubu şirketlerinden CNH Global NV ile ortak olan Türk Traktör, 35 bin adet traktör ve 25 bin motor üretim kapasitesiyle Türkiye’nin en büyüğü konumunda. New Holland TD&Case JX traktörlerini üreten Türk Traktör, ABD dahil 65 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. 

ÜRETİM 1.2 MİLYONA GİDİYOR 

Tünelin sonunda rekor ışığı göründü

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, yıl sonunda oto üretiminde rekora ulaşılmasını beklediklerini söyledi. Yıl sonu itibariyle Türkiye’de üretilen toplam taşıt aracı üretiminin 1 milyon 200 bin adet olarak beklendiğine dikkat çeken Önen “Üretim, 2008 yılındaki 1 milyon 147 bini geçip rekor kıracak” dedi. Önen, artışın büyük ölçüde iç pazar sayesinde olduğuna dikkat çekti. İhracat adetlerinde ise rekor beklentileri olmadığını kaydeden Önen, ihracatın adet bazında 850 bin olabileceğini ifade etti. Ocak-Eylül 2011 döneminde otomotiv üretimindeki artış yüzde 13 artışla 884 bin adede ulaşmıştı.

Belma Toprak/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde