Taklit çanta sosyetenin altın gününe girdi

Taklit çanta sosyetenin altın gününe girdi

Çantadan ayakkabıya, cüzdandan pardösüye orijinaline çok yakın ürünleri katalogdan satan taklitçiler, bu günlere özel davetle gidiyor

Taklit çanta sosyetenin altın gününe girdi
16px
24px
19.10.2014 08:06
ABONE OLgoogle
Taklit çanta üreticileri sosyetenin altın günlerine girdi. Çantadan ayakkabıya, cüzdandan pardösüye orijinaline çok yakın ürünleri katalogdan satan taklitçiler, bu günlere özel davetle gidiyor

Türkiye'de hacmi 1 milyar doları aşan taklit ürünler, sosyetenin altın gününe girdi. Özellikle Kapalıçarşı'da taklit çanta ve aksesuvarla ünlenen bazı dükkân sahiplerinin kadın günlerine davet edildiği belirtiliyor. Lüks markaların başlattığı hukuk mücadelesine karşı alternatif yollar arayan taklitçilerin en güvenilir kanal olarak bu toplantıları tercih ettiği ortaya çıktı. Çanta ve aksesuvarların yer aldığı katalogla satış yapan taklitçiler, 5-10 bin dolarlık çantaları 500- 600 TL'ye satıyor. 

ALIŞVERİŞ İÇİN REFERANS ŞART 

Taklitçilerin kadın günlerine katılmaları kolay kabul ettiklerini bir durum değil. Öte yandan müşteri olarak mağazaya gidip alışveriş yapmak da neredeyse imkânsız. Bazı dükkân sahipleri tüketicilerden mutlaka tanıdık bir referans istiyor. Markasız çantaların satıldığı mağazalara gidip orjinaline yakın ürünleri görebilmek için arada hatırı sayılır bir isim olması gerekiyor. Kimliğinin gizlenmesini isteyen bir Kapalıçarşı esnafı, "Normal günlük çantaların satıldığı bir mağazanın arka tarafı ya da alt katında sürpriz bir mağazayla daha karşılaşabilirsiniz. Burada yüzlerce çeşit taklit çanta ve aksesuvar bulmanız mümkün" diyor. Kapalıçarşı, taklit kalitesine göre sınıflandırılmış durumda. Orta kalitedeki ürünleri pekçok mağazada bulmak mümkün. Ancak bu işi iyi yapanlar gözden ırak çalışıyor. 

BİJÜTERİ GÖRÜNÜMLÜ MAĞAZA 

Kapalıçarşı'da hukuk mücadelesine karşı koymanın bir yolu da vitrin değiştirmek. Yine ismini vermek istemeyen bir Çarşı esnafı, son dönemin yeni trendinin büjiteri olduğunu söylüyor. Takıların yer aldığı mağazanın başka bir yerinde taklit ürünlerin satıldığını açıklayan esnaf, "Bazen de hiç depo tutmuyorlar. Katalogdan satış yapıp çantayı mağazaya getiriyorlar" dedi.

Taklitçilerin son zamanlarda yaptıkları bir diğer aldatmacanın ise vitrine birkaç orijinal çantayı koymak olduğunu belirten esnaf, "Zaten taklit üretim yapmak için ürünlerin orijinalinden birer tane alıyorlar. Sonra da bunu vitrine koyuyorlar. Herhangi bir polis baskını sırasında da bu çantaları gösteriyorlar" dedi. 

EN BÜYÜK SATIŞ KANALINDAN BİRİ DE İNTERNET SİTELERİ O

Özelikle orta kalitedeki taklitçilerin son dönemdeki en büyük satış kanallarından biri de internet siteleri oldu. Fotoğraf ağırlıklı çalışan birçok sitede ürünlerini sergileyip, sahte hesaplarla satış yapan taklitçiler, bu sayede büyük cirolar yapmaya başladı. Kimliğini gizleyen bir işadamı, taklitin anavatanı olan Çin'de ürünlerin seri numaralarının bile birebir orijinaliyle aynı yapıldığını söyleyerek, "Türkiye'de de bu numaralar yapılıyor. Ancak sahte çantayla yurtdışındaki gümrüklerde yakanlanmak çok tehlikeli. Tüketicilere kaçakçı muamelesi yapılıyor. Büyük cezaları var" dedi.

ZEYTİNBURNU ÜRETİMDE İLK SIRADA GELİYOR

Türkiye'deki lüks ürünlerin taklit pazarı 1 milyar doları aştı, 4 bin dava üzerinde de çalışmalar yürütülüyor. Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Tahsin Özlenir, Türkiye'de faaliyet gösteren lüks markaların bu durumdan rahatsız olduklarını belirterek, "Davaların markalar lehine olumlu sonuçlanmasıyla bu işin boyutunun azalacağını tahmin ediyoruz" dedi. Taklit ürün sadece çantada değil ayakkabıdan cüzdana, şaldan pardesüye kadar onlarca çeşit kalemde yapılıyor. Türkiye'deki üretim merkezlerinin başında ise Zeytinburnu, Merter ve Bayrampaşa'nın geldiğini belirten yetkililer, "Bir çanta atölyesinde en az 20 kişi çalışıyor. Tabii bu atölyeler merdiven altlarında yer alıyor" dedi.
Özge Yavuz/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde