Taklidin böylesi

Taklidin böylesi

Birçok sektörün başının belası taklitçilik, otogaza da sıçradı. Güneşli'de bir istasyon otogaz sektörünün önde gelen markası Aygaz'ı aynen kopyaladı.

Taklidin böylesi
16px
24px
25.12.2010 12:55
ABONE OLgoogle

Türkiye’de her yıl 400 binden fazla araç otogaza geçiyor. Üstelik LPG artık sadece düşük gelirlinin otolarında değil, zenginlerin milyon dolarlık araçlarında bile kullanılıyor.

 Gelecek vaat eden böyle bir sektörde yatırım yapmadan olmaz... Aslan payı için kıran kırana bir rekabet yaşanan sektörde “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok” diyen uyanık girişimciler de iş başında... 800’e yaklaşan istasyonu ile sektörün önde gelen markalarından olan Aygaz, logosuyla, renkleriyle birebir klonlandı. Ama istasyona giren araç sahibinin bile gözünden kaçan küçük bir harf farkıyla.

LPG+ yerine Plus Plus LPG

Güneşli’de yol üstünde faaliyet gösteren Argaz bayii, ‘Aygaz’ edasıyla hizmet veriyor. Aygaz’dan kapılan müşterilerin yabancılık çekmemeleri için istasyonda her şey düşünülmüş. Aygaz’ın pompalarının üstünde yazan LPG +, Argaz’da olmuş Plus Plus LPG yani ‘artısı büyük’... Argaz’ın varlığı Aygaz’ın da dikkatinden kaçmadı. İstasyon ile ilgili tespit yaptıklarını belirten Aygaz hukuk servisi, bilirkişi raporunu beklediklerini ve aldıkları sonuca göre yasal süreci başlatacaklarını açılıyor.

İnatçı bayi sendromu

 Sözü Türkiye genelinde 100 otogaz bayii bulunan Argaz LPG Dolum Tevzii İnşaat Sanayi’ne verdiğimizde ise karşımıza ‘inatçı bayi’ krizi ortaya çıkıyor. Bayinin tamamen kendi inisiyatifini kullanarak istasyonu giydirdiğini söyleyen Argaz Muhasebe Müdürü Ahmet Kocaarslan, bayiye Aygaz’ı taklit etmemesi konusunda uzun zamandır müdahalede bulunduklarını belirtiyor. Kocaarslan, “Bayilerimiz giydirmeleri kendileri yapıyor. Bu bayimizin yaptığı giydirmeden çok rahatsızız. Ama yasada tüm istasyonlar aynı giyinmeli diye bir şey yok. Bayi de buna dayanarak yapıyor."

9 BİN İSTASYON VAR

Türkiye’de yaklaşık 6 milyon benzinli, 2,5 milyonun üzerinde ise otogazlı araç var.
Dünyada 14 milyon adet LPG’li araç bulunuyor.

Türkiye genelinde 8 bin 700 otogaz istasyonu bulunuyor. Dünya genelinde en çok otogaz kullanılan 10 ülkede ise toplam 23 bin istasyon var.

Tüketimde sırasıyla G.Kore, Türkiye, Polonya, Japonya, Avustralya, Rusya ve İtalya başı çekiyor.

Sibel Cingi/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde