Tahsili gecikmiş alacaklar dörde katladı, 8 Milyara çıkacak

Tahsili gecikmiş alacaklar dörde katladı, 8 Milyara çıkacak

Uzmanlar, son dört ayda 2 milyar liraya ulaşan tahsili gecikmiş alacakların yıl sonunda 8 milyar lirayı bulabileceğini söylüyor

Tahsili gecikmiş alacaklar dörde katladı, 8 Milyara çıkacak
16px
24px
26.04.2017 10:38
ABONE OLgoogle

Özel bankalar, 2017 başından bu yana 2 milyar liraya yakın tahsili gecikmiş alacağını varlık yönetim şirketine sattı. BusinessHT'ye konuşan varlık yönetim şirketleri uzmanlarına göre bu miktar, yıl sonunda 8 milyar liraya ulaşabilir. 

Şubatta 531 milyon liralık ve salı günü de 316 milyon liralık satışla toplamda 847 milyon lira satış yapan Yapı Kredi, bu bankalar arasındaki en büyük paya sahip oldu. 

Çok başarılı banka yöneticileri(!) 531 Milyonluk alacağı 27 Milyona sattı

300 milyon lira ile Akbank ve 250 milyon liralık satışla Denizbank, Yapı Kredi'den sonra en çok tahsili gecikmiş alacaklarını satan bankalar. 

VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN ÖNÜNDEKİ RİSK

Yeni Kanun Hükmünde Kararname ile kamu bankalarına sorunlu kredileri satma hakkı tanınmasının ardından kamu bankalarının bilançosundaki 16 milyar liralık tahsili gecikmiş alacağın her yıl 2-2,5 milyarlık kısmının satışa gelmesini bekleniyor. Böyle bir durumda varlık yönetim şirketleri 10 milyar liralık ödenemeyen kredi ile baş başa kalabilir.

Denizbank 204 Milyonluk alacağı kaça sattı?

KGF, KÖTÜ KREDİLERİ TETİKLEYEBİLİR

Kredileri tetikleyen diğer unsur ise Kredi Garanti Fonu ile verilen krediler. Mevcut durumda 130 milyar liraya ulaşan krediler artmaya devam ederse, KOBİ'lerde tahsili gecikmiş alacak yani kötü kredi oranının yüzde 7 üzerine çıkabileceği ve bunun, bankalar kanalından varlık yönetim şirketlerine satılan alacakları da artıracağı öngörüler arasında. 

BusinessHT

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde