Tablet pazarı doydu PC’ye geri dönüş var

Tablet pazarı doydu PC’ye geri dönüş var

Dünyada kişisel bilgisayar pazarı, yılın üçüncü çeyreğinde istikrara kavuşma işaretleri gösterdi.

Tablet pazarı doydu PC’ye geri dönüş var
16px
24px
11.10.2014 09:16
ABONE OLgoogle
Araştırma şirketi Gartner’ın verilerine göre, küresel PC sevkiyatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.5’lik düşüş yaşadı. Bir önceki dönemde 79.4 milyon ünite sevkiyat yapılmıştı. IDC’nin ayrı yaptığı araştırmada ise üçüncü çeyrekte dünyada 78.5 milyon adetlik PC sevkiyatı gerçekleştirildiği açıklandı.

Gartner, PC piyasasının olgun pazarlar olan Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da büyüdüğünü, gelişmekte olan piyasalardaki düşüşün de önlenmesiyle PC piyasası için en kötünün sona ermiş olabileceğini söyledi.

Avrupa’da artış eğilimi

Gartner Analisti Mikako Kitagawa, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’daki pozitif işaretlerin PC sektöründeki kademeli iyileşmenin işaretleri olabileceğini söyledi. Kitagawa, tablet sahipliğinin zirve yapması sonrasında müşterilerin dikkatlerinin yavaşça PC satın almasına kaydığını belirterek, tablet penetrasyonunun yüzde 50’lere çıkması nedeniyle PC’den tablete dönüşün azaldığını kaydetti.

Araştırmaya göre, ABD’de PC pazarı bir önceki yıla göre yüzde 4.2 oranında büyüyerek 16.6 milyona ulaştı. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da ise PC sevkiyatında yüzde 9.1’lik artış var. Fakat Asya’da yüzde 5.3’lük düşüş görüldü. Gartner analistleri, Avrupa’da bigisayar satışlarındaki artışın PC kullanıcılarının eski windows XP işletim sistemine sahip cihazlarını değiştirmesinden kaynaklandığını kaydetti.

 Üreticilerin payları değişti

Gartner’ın araştırmasına göre, PC üreticilerinin ise pazar paylarında değişiklikler yaşanıyor. Üçüncü çeyrekte Çinli üretici Lenovo yüzde 19.8’lik pazar payıyla birinci sırada yer aldı. HP ise yüzde 17.9’luk payla ikinci sırada kalırken, HP’yi yüzde 12.8’lik pazar payıyla Dell takip etti.

Tayvanlı ACER ve Asus dördüncülük ve beşincilikte yer aldı. IDC’nin araştırmasına göre ise beşinci sırada Apple bulunuyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde