TÜYAP'a şok!: İstanbul Deri Fuarı'na yargı engeli

TÜYAP'a şok!: İstanbul Deri Fuarı'na yargı engeli

21-23 Kasım tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan İstanbul Deri Fuarı’na, Ankara 2. İdare Mahkemesi’nden durdurma kararı çıktı.

TÜYAP'a şok!: İstanbul Deri Fuarı'na yargı engeli
16px
24px
08.10.2013 10:25
ABONE OLgoogle

TÜYAP Fuarcılık tarafından 21-23 Kasım tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan İstanbul Deri Fuarı’na, Ankara 2. İdare Mahkemesi’nden durdurma kararı çıktı.

TÜYAP Fuarcılık’ın, Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) işbirliğinde önceki yıllarda ocak ayında düzenlediği deri fuarını, CNR’nin “Deri ve Kürk Fuarı”nın gerçekleştirileceği 21-23 Kasım 2013’e çekme girişimi mahkeme tarafından durduruldu.

Haziran ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce açıklanan fuar takviminde CNR’nin 21-23 Kasım tarihleri arasında İstanbul Deri ve Kürk Fuarı’nı düzenleyeceği açıklanmıştı. Deri fuarını önceki yıllarda Ocak ayında gerçekleştiren TÜYAP bu yıl bu fuarı Kasım ayına çekmek istedi. Tarih olarak da, daha önce TOBB tarafından kabul edilen ve ilan edilen fuar takvimindeki CNR’nin fuar tarihi alındı. TÜYAP’ın başvurusunun TOBB tarafından kabul edilmesi üzerine harekete geçen CNR Holding bünyesindeki Pozitif Fuarcılık, Ankara 2. İdare Mahkemesi’ne başvurarak “ticari hayatın zedelendiği ve rekabet ilkesinin ihlal edildiği” gerekçeleri ile dava açtı.

Konuyu ele alan Ankara 2. İdare Mahkemesi, TÜYAP’ın 21-23 Kasım 2013 tarihleri arasında deri fuarı düzenleme girişimine karşı “telafisi imkansız zarar doğabileceği” gerekçesi ile “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Ankara 2. İdare Mahkemesi’nin 2013/1008 esas no’lu 19 Eylül 2013 tarihli kararında şöyle denildi:

"Aynı tarihlerde aynı konuda fuar düzenlenmesinin önüne geçerek rekabet ilkesinin ihlalini ve ticari hayatın zedelenmesini önlemek ve fuarların amacına uygun biçimde barış ve huzur içinde gerçekleşmesini sağlamak olduğu görüldüğünden dava konusu işlemde bu haliyle hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi imkansız zarar doğurabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına 19.09.2013 tarihinde oybirliği ile karar verilmiştir.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde