TUSKON eksiliyor MÜSİAD patladı!

TUSKON eksiliyor MÜSİAD patladı!

2013’e kadar Türkiye’nin yurtdışında en etkin iş dünyası örgütü olan TUSKON, 17-25 Aralık sürecinden sonra gücünü ve üye sayısını hızla kaybetti

TUSKON eksiliyor MÜSİAD patladı!
16px
24px
10.01.2016 10:51
ABONE OLgoogle
2013’e kadar Türkiye’nin yurtdışında en etkin iş dünyası örgütü olan TUSKON, 17-25 Aralık sürecinden sonra gücünü ve üye sayısını hızla kaybetti. TUSKON’un etkisizleşmesi, iş dünyasında MÜSİAD’ı öne çıkardı. MÜSİAD, bugün adeta üye patlaması yaşıyor.

Çok değil bundan iki yıl önce iş dünyasının özellikle yurtdışındaki en etkili kuruluşu hangisidir diye sorulsa yanıtınız ne olurdu? TÜSİAD mı derdiniz, TOBB mu, yoksa iktidara yakın MÜSİAD mı?

Hayır, hiçbiri! Muhtemelen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu, yani kısa adıyla TUSKON olurdu.

55 BİN ÜYESİ VARDI

Fethullah Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen TUSKON, özellikle dünyadaki Türk okulları ile iç içe geçen bir yapılanma içinde birçok ülkede etkin bir örgütlenmeye sahipti. TUSKON’a üye işadamları yurtdışındaki okulları destekliyor, bunu yaparken okulların bulunduğu ülkelerdeki pazarlara da açılıyorlardı. Bu pazarlardan gelen kaynağın bir bölümü yeni okullara gidiyor, bu da yeni pazarları beraberinde getiriyordu. 

TUSKON 1990’larda Anadolu’nun farklı illerinde kurulan işadamı örgütlerinin 2005’te bir federasyon çatısı altında buluşmasıyla kurulmuştu. Resmi olarak bilinmese de Başkan Rıza Nur Meral’in verdiği bilgilere göre 140 bin şirketi temsil eden 55 bin üyesi vardı.

TUSKON, 2013’e gelindiğinde DEİK’in bile pabucunu dama atmış, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ya da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bazı dış gezilerin iş dünyasıyla ilgili programlarının organizatörlüğünü bile üstlenmişti.

Cemaatin hükümeti hedef alan 17-25 Aralık hamleleriyle birlikte bu durum tamamen değişti. Hükümetin “paralel yapı” adını verdiği cemaatle mücadelesinin en önemli ayaklarından biri bu yapının mali kaynaklarının kurutulmasıydı. Bu da TUSKON’u en önemli hedeflerden biri haline getirdi.

TUSKON için gerileme süreci böyle başlamış oldu. Ardından TUSKON’u hedef alan bir dizi adım atıldı. Örneğin 2015 sonlarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla TUSKON’a bağlı Anadolu İşadamları Federasyonu’nun (ANFED) merkezi basıldı. 

TUSKON’un bilinen üyeleri arasında en tanınmış gruplardan biri, İstikbal Mobilya’nın da sahibi olan Kayseri merkezli Boydak Holding’ti. Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Memduh Boydak’ın 16 Eylül 2015’te gözaltına alınmasından sonra grup üyelikten ayrıldığını açıkladı. Ardından yine önemli kuruculardan biri olan Gaziantep merkezli Naksan Holding ayrılık kervanına katıldı.

SESSİZLİK HÂKİM

Kulislerde TUSKON üyelerinin sessiz kalarak bu süreci atlatmak istedikleri, ayrılan üyelerin sayısının çok fazla olmadığı ileri sürülse de, TUSKON’un eski parlak günlerine dönmesi artık hayal gibi görünüyor.

Peki ama uzun süredir sesi soluğu çıkmayan TUSKON’un başkanı Rıza Nur Meral bu olanlara ne diyor? Uzun süredir ortalarda gözükmeyen Meral’i aradım, ancak yurtdışında olduğu bilgisini aldım. Federasyon ve bağlı örgütlerin dijital platformlarına da tam bir sessizlik hakim. Web siteleri ya kapalı ya güncellenmiyor ya da açık olanlarda hiçbir üye bilgisine ulaşılamıyor.

MÜSİAD’DA ÜYE PATLAMASI

Peki, TUSKON’un etkisizleşmesi, iş dünyasında kimin lehine işledi? Tabii ki Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin. 1990’da TÜSİAD üyesi Özdemir Yarar’ın oğlu Erol Yarar’ın kurduğu ve 2005’e kadar sadece yaklaşık 2 bin üyeye ulaşan ve büyük bir gelişme imkanı bulamayan MÜSİAD üye sayısını hızla artırıyor. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak’la 2013’te görüştüğümde 7 bin 500 üyeye ulaştıklarını öğrenmiştim. MÜSİAD’ın bugün üye sayısı ise 11 bine ulaşmış durumda. Bu üyeler 46 bine yakın işletmeyi temsil ediyor ve 1.6 milyon kişiye de istihdam sağlıyor. MÜSİAD’ın dünyadaki hizmet ofisi sayısı da artarak, 65 ülkede 168 noktaya ulaşmış. 

TUSKON’dan daha şeffaf bir yapıya sahip olan MÜSİAD, kendisini bağımsız ve bağlantısız bir sivil toplum kuruluşu olarak tanımlıyor. Bugüne kadar başkan olan isimler her ne kadar hükümete yakın olsalar da, üyelerini zora sokacak politikalar karşısında görüşlerini kayda geçirmekten de geri durmadılar.

MÜSİAD’ın iş dünyasının yükselen örgütü olduğu bir gerçekle daha ortada. Hükümet ve iş dünyasının yurtdışı temaslarını tek elden yürütme görevini üstlenen DEİK’in başkanı da MÜSİAD’dan geldi. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan MÜSİAD’ın eski başkanı. 
Siyaset ve iş dünyasının yakınlığı Türkiye’nin yeni gerçeği değil. İktidarlar ya da konjonktür değiştikçe, iş dünyasına protokolde ayrılan koltukların sahipleri yer değiştiriyor...
Jale Özgentürk/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde