TUSKON'dan üyelerine: Yatırım yapın ama ..

TUSKON'dan üyelerine: Yatırım yapın ama ..

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Bu sene sıkıntılara gebe bir sene. Ne yapmak lazım. Yatırım yapmayın demiyoruz. Yatırım yapın ama ..."

TUSKON'dan üyelerine: Yatırım yapın ama ..
16px
24px
26.03.2014 10:45
ABONE OLgoogle
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye ekonomisinin durumunu ve geleceğini değerlendirdi. Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu’nun (MARİFED) düzenlediği ‘Vizyon Toplantıları’nda konuşan Meral, alttan gelen ülkelerin Türkiye ile rekabet edebilecek boyutlara ulaştığını söyledi.

Türkiye’nin üretim anlamında dönüşüm yapması gerektiğine vurgu yapan TUSKON Başkanı, “Zamanında Kore’nin yaptığı, Tayland’ın yaptığı. Şu an yapmakta olduğu. Bizim ihracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin oranı yüzde 3,5’ler civarında. Bu oran Almanya’da yüzde 30’lara kadar çıkabiliyor. Türkiye bu dönüşümü sağlayamadı. Dönüşümü sağlayamayınca alttan gelen yeni gelişmekte olan ülkeler düşük işgücü maliyetleri sebebiyle Türkiye ile sıkı bir rekabetin içine girdiler. Türkiye’nin şu anki duraksamasının sebeplerinden birisi de budur.” şeklinde konuştu.  

Önümüzdeki yıla dair yatırımcılara tavsiyelerde de bulunan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Bu sene sıkıntılara gebe bir sene. Ne yapmak lazım. Yatırım yapmayın demiyoruz. Yatırım yapın ama cengâverlik yapmayın. İnşaat işi için 2 bin 500 dairelik proje ile girecekseniz bin daire veya 500 daire ile girin. Önümüzdeki sene dikkatli ve temkinli olmak gerekiyor. Yatırım yapın ama kontrollü gidin.” uyarılarında bulundu.

TUSKON Başkanı Meral konuşmasında Türkiye’nin dış ticaret ve cari açıklarına da değindi. Meral, Türkiye’nin 100 milyar dolar olan dış ticaret açığının ve bu rakamın milli gelire oranının dünyadaki en büyük açıklardan biri olduğunu belirtti. 

Türkiye’nin yıllardır döviz açığı vermesine rağmen bunun sürdürülebilir diye lanse edilmesine çok sinirlendiğini belirten TUSKON Başkanı, “Bu gidişat, gidişat değil. Çünkü bu kadar büyük bir ithalat-ihracat açığına hiçbir ekonomi dayanmaz. Hiçbir açık sürdürülemez.” dedi.

Yatırımcıların bir ülkeye gitmeden evvel o ülkenin karnesine baktıklarını aktaran TUSKON Başkanı Meral, Türkiye’ye dair notları paylaştı. Türkiye’nin son dönemlerde yaşanan hadiseler olmadan bile ekonomik özgürlükte dünya 73’üncüsü olduğu bilgisini veren Meral, “Açılan dershaneler, kurulan bankalar hepsi özel teşebbüstür. Burada bunlara karşı savaş açılıyor. İnsanların teşebbüs hürriyetiyle açtıkları kurumlar kapatılmak veya batırılmak isteniyor. Bu dünyanın hiçbir yerinde yapılamaz. Bu suçtur.” diye konuştu. Meral ayrıca son yaşanan hadiseler hesaba katılmadan Türkiye’nin yolsuzluk algı endeksinde dünyada 58’inci ve yolsuzluk kontrol endeksinde ise dünya 78’inci sırada olduğunu söyledi.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde