TÜSİAD halka mı iniyor?

TÜSİAD halka mı iniyor?

TÜSİAD’ın yeni ekseni iş ve politika dünyasında günün konusu oldu. İşte yapılan yorumlar

TÜSİAD halka mı iniyor?
16px
24px
17.02.2010 08:36
ABONE OLgoogle

Hemen herkes patronlar kulübündeki tarihi değişimi tartışırken, iş dünyası örgütlerinden “TÜSİAD bu çıkışla halka iniyor” yorumu geldi

TÜSİAD’ın yeni Başkanı Ümit Boyner önceki gün kamuoyunun karşısına ilk kez bir basın toplantısıyla çıkarken, açıklamaları tüm iş dünyasında yankı yarattı. Boyner’in ekonomiden siyasetin en hassas konularına kadar yaptığı net açıklamalar, öneriler ve samimi duruşu iş dünyasının her kesiminden destek topladı. Sadece kendisinden önceki Başkan Arzuhan Doğan Yalçındağ değil, tüm TÜSİAD tarihiyle farklı bir eksende yoğunlaşan açıklamaların ardından işadamlarından “TÜSİAD’da ciddi bir strateji değişikliği görüyoruz. Halkın hassasiyetlerine önem veriyor” yorumu geldi. İşadamları Boyner’in açıklamalarının ilk bakışta çok samimi ve konsensüs yaratan sözler olduğunu belirtirken “Ancak icraat ve takvim de önemli bir konu. Önümüzdeki günlerde neler yapacağı da konuşması kadar önemli” yaklaşımını gündeme getirdi.

BU KONUŞMA GÜNDEM YARATTI

Boyner önceki gün yaptığı konuşmada ekonomi için “İşadamları olarak biz iyimseriz ancak mikro reform süreci başlamalı” dedi. IMF konusuna da yeni bir yaklaşım getiren Ümit Boyner şu sözleri söyledi: “IMF konusu artık içi boş siyasi bir tartışma haline döndü. IMF’yle anlaşma değil kaynağın nereden bulunacağı önemli. Türkiye’ye yeni bir ekonomi ve sanayi stratejisi gerekiyor.”

Konuşmasının önemli bölümünü ekonomi dışındaki konulara ayıran Boyner, siyasi ve güncel alanda şu tespitlerde bulunmuştu: 

  Türk Silahlı Kuvvetleri bürokrasinin bir bölümü olduğunu unutmalı ve siyasi otoriteye bağlı çalıştığını kabullenerek hesap verebilmeli.

  Bildiklerimi söylerim tehdidi doğru değil.

 Ergenekon Davası kamuoyunun tüm kesimlerine mal oldu. Ancak çok yavaş ilerliyor.

 Türkiye’de 2010 yılında demokrasinin temellerinin güçlendirilmesi ve siyasi reformların yaygınlaştırılması için öncelikli konu anayasa reformudur.

 Anayasa reformunu da kapsayan demokrasi paketinin beraberinde, hatta öncesinde yapılması gereken seçim sistemi ve siyasi partiler mevzuatında reformun gerçekleştirilmesidir.  • Yüzde 10’luk ülke barajı çağdaş dünyada tek örneği olmayan bir uygulamadır.

 - Kıbrıs konusunda biz 1-0 galibiz. Yapılabilecek birçok şeyi yaptık.

 - Bugünkü katsayı problemi tartışmasını da son derece sığ bir tartışma olarak görüyoruz. İmam hatip okulları konusunda siyasi kamplara ayrılmış taraflar arasında sığ bir tartışma... Bu soruların  tartışılması gerekiyor.

-Devlet Kürt vatandaşları ile barışmalıdır, devlet Alevi vatandaşları ile barışmalıdır. EKONOMİ SERVİSİ

Hayırlı olsun ziyaretine gideceğiz

Mehmet Büyükekşi (TİM Başkanı)

Açıklamalar gayet olumlu ve toplumun her kesimine ortak mesafede yaklaşmaya çalışan bir yapıda. Bence bu konuşmalar değişimin işareti. Boyner Başkan’ın, yaptığı sunum konsensus sağlayacak. Önümüzdeki günlerde ‘hayırlı olsun’ ziyaretine gidecegiz. Bununla ilgili arkadaşlar irtibata geçecek. 

Ağırlık merkezi ortaya kaydı

Yıldırım Aktürk (TÜSİAD üyesi) TÜSİAD’ın yönetim kuruluna Anadolu’dan da üyelerin gelmesi ve Boyner’in Başkanlığı, TÜSİAD’da ağırlık merkezini ‘ortaya’ kaydırdı. Açıklamalar, asker-sivil ilişkileri ile yapılan yorumlar yerinde ve değişimin göstergesi. Ben görüşleri olumlu buluyorum.

Halkın hassasiyetini daha çok algılıyorlar

Rızanur Meral (TUSKON Başkanı) TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in yaptığı konuşma, halkın hassasiyetini daha çok anlamaya başladıklarının göstergesi. Açıklamalardan, TÜSİAD’da ciddi bir dönüşümün olduğunu gözlemliyoruz. Zaten bir süredir stratejilerinin değiştirileceğine dair içerden işaretler gelmeye başlamıştı. Üyeler TÜSİAD’ın güncel sorunlara bakış açısını eleştiriyordu. TÜSİAD’ın yeni yönetimi de bu eleştirilere kulak vermiş görünüyor. TÜSİAD’ın yeni yönetimin kurulunun imza attığı bu gelişme daha çok halka dönük çalışmalara imza atacaklarını anlatıyor. Ergenekon’dan başörtüsü sorununa kadar net açıklamalar yapan TÜSİAD Başkanı Boyner ve ekibinin şimdi bu görüşlerin arkasında durması bekleniyor.

Kızımız haklı, ama...

Mehmet Şuhubi (TÜSİAD üyesi)

Ümit Boyner, demokrasi açısından ciddi sorunlarımız olduğunu söylüyor. Kızımız, Başkanımız haklı... Moralimiz düzgün diyor ama bunların dışında ben de yarın sabah kalktığımda acaba ne olacak diye merak ediyorum.

Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde